Hogyan számolhatja a mérlegben a visszatartott jövedelmet

Amikor cége nyereséget termel, osztalékot bocsáthat ki a részvényesek számára, vagy megtarthatja a pénzt. A megtartott nyereséget eredménytartaléknak nevezzük. Az eredménytartalékot felhasználhatja forgótőke finanszírozására, adósságfizetésre vagy eszközök, például berendezések vagy ingatlan vásárlására.

A pénzügyi kimutatások elkészítésekor ki kell számolnia az eredménytartalékot, és az összeget be kell jelentenie a mérlegben.

Tipp

A felhalmozott nyereség képlete hozzáadja a nettó jövedelmet az előző futamidő eredménytartalmához, majd kivonja a részvényeseknek fizetett nettó osztalékokat a jelenlegi futamidőtől.

A saját tőke megértése

A mérleg a nevét azért kapta, mert egyenlet: a saját tőke és a vállalat kötelezettségei megegyeznek a vállalat eszközeivel. Az egyenlet két oldalának egyensúlyban kell lennie.

A saját tőke vagy a saját tőke marad meg, miután levontad az összes kötelezettséget az eszközökből. Ha mondjuk a vállalkozásnak 250 000 USD vagyona és 125 000 USD kötelezettsége van, a saját tőke 125 000 USD.

A könyvelők a saját tőkét több különböző kategóriába sorolják, mint pl

  • Törzsrészvény;

  • Előnyös részvény;

  • "Egyéb átfogó jövedelem", például devizaügyletek; és

  • Eredménytartalék.

Hogyan kell kiszámítani a visszatartott jövedelmet

A felhalmozott eredmény képlete egyszerű. Tegyük fel, hogy a harmadik negyedévre készíted a mérleget. Vegyük a második negyedév eredménytartalmát, adjuk hozzá a társaság harmadik negyedéves nettó jövedelmét, vonjuk le az osztalékokat és máris ott vagyunk.

Tegyük fel, hogy a negyedévet 400 000 USD elhatárolt eredménnyel kezdte. Az eredménykimutatás azt mutatja, hogy a harmadik negyedév nettó jövedelme 75 000 dollár. 25 000 USD osztalékot bocsát ki a részvényesek számára. Így összesen 450 000 USD elhatárolt eredmény marad, amelyet a mérlegben jelent. Ez lesz a negyedik negyedév kezdeti eredménytartalma.

Lehetséges, hogy a Q3 eredménytartalék negatív lehet. Ha 100 000 dolláros osztalékot jelentett be, akkor az eredménytartalma 25 000 dollár lenne. Ha nagy veszteségeket szenved el, előfordulhat, hogy be kell merülnie az eredménytartalékba, hogy kifizesse őket.

A felhalmozott eredmény azonban nem egy pénzkészlet, amely egy számlán ül. Ehelyett az üzleti vállalkozásba történő hosszú távú befektetését jelenti.

Mennyit kell megtartani?

A megtérült jövedelem kiszámítása egyszerű. Annak kiderítése, hogy mennyit szeretne megtartani, bonyolultabb. Sok vállalat fenntartott kereseti politikát alkalmaz, hogy a befektetők tudják, mibe keverednek. Például elmondhatja a befektetőknek, hogy az év eredményének 40 százalékát kifizeti osztalékként, vagy évente növeli az osztalék összegét, amíg a vállalat folyamatosan növekszik.

Ha Ön induló vállalkozás, akkor az lehet, hogy nem fizet osztalékot, amíg az adóssága nem éri el egy bizonyos szintet.