Mi a jólét az üzleti ciklusban?

Az üzleti ciklus egy közgazdasági fogalom, amelyet a gazdasági tevékenység hosszabb időn át tartó ingadozásainak leírására használnak. Az üzleti ciklus makroszinten befolyásolja az egész gazdaságot, ezért nagyban befolyásolja a gazdaságon belül működő egyes vállalkozásokat is. A jólét az üzleti ciklus egyik alapvető szakasza.

Az üzleti ciklus szakaszai

Az üzleti ciklus három szakasza, amelyet ez az elmélet azonosít, a jólét, a recesszió és a fellendülés. E szakaszok mindegyike egy meghatározott módszert jelent a gazdaság állapotának meghatározására bizonyos azonosító jellemzők alapján. Bármennyire is egyszerűnek hangzik, a közgazdászok között azonban gyakran vannak nézeteltérések arról, hogy mikor fejeződik be az egyik szakasz és a másik kezdődik. Az üzleti ciklus számos közgazdász által elismert lehetséges negyedik szakasza a depresszió, a kiterjedt és különösen mély recesszió.

A recesszió és a helyreállítás meghatározása

Az elbocsátások és az új alkalmazottak megtorpanása jellemzi a recessziót. A foglalkoztatásnak ez a csökkenése a termelés csökkenésének az eredményét és okát is jelenti, mivel a piacon alacsonyabb a kereslet. Különösen ennek a szakasznak van egy ciklikus, önmagát örökítő tendenciája, amelyből nehezen lehet kitörni. A fellendülés a recessziót követi, mint azt az időszakot, amikor a gazdaság megújult növekedést tapasztal. A fellendülés során megnő a kereslet és a termelés, ami emeli a munkaerő-felvétel és a munkahelyteremtés szintjét.

A jólét esete

Az üzleti ciklus jóléti szakaszának egyik meghatározó jellemzője az alacsony munkanélküliség. Ezenkívül egy virágzó gazdaságban viszonylag magas a fogyasztói kereslet és a termelés, ami a lakosság nagy részének megnövekedett vásárlóerejével párosul. Ez a légkör a fogyasztói hitelek elérhetőségét is növeli. A jólét másik jellemzője a viszonylag magas infláció, amely általában az üzleti ciklus ezen szakaszában uralkodik.

A jólét bukása

Mint minden más dologban, a jólét végül eléri a maximális szintet, és a recesszió felé indul. Ez számos különböző okból történik, általában közülük többen együtt dolgoznak. A recesszió felé történő elmozdulás leggyakoribb okai az árak emelkedéséhez kapcsolódnak, amíg meghaladják a lakosság vásárlóerejét, a fogyasztási hitelek túlzott vagy visszaéléssé válnak, és a foglalkoztatás eléri a maximális szintet. Ezenkívül az infláció gyakran járulékos tényező, hacsak a kormányok nem tesznek intézkedéseket az infláció ellenőrzésére a gazdaságon belül.