Grafikus kártyának kell-e indulnia az első PCI-E foglalatban?

Gondolkodhatott azon, hogy melyik nyílásba kell grafikus kártyát telepítenie egy alaplapra, ha egynél több nyílás van. Ha csak egy PCI Express x16 nyílással rendelkezik, a választás egyszerű, de egyes alaplapok egynél több PCI Express x16 bővítőhellyel rendelkeznek több grafikus kártya támogatásához. Ezek az alaplapok nagyon jól működnek, csak egy videokártyával, függetlenül attól, hogy hány nyílt nyílás áll rendelkezésre. A grafikus kártyának az első PCI Express x16 nyílásba kell kerülnie. Az alacsonyabb nyílások azonban általában képesek a kártya futtatására is.

Hely kiválasztása és kompatibilitása

A kompatibilitást tekintve a PCI Express bővítőhelyek és kártyák meglehetősen sokoldalúak. Előfordulhat, hogy a grafikus kártya bármelyik nyílásban aktiválódik és megfelelően működik, anélkül, hogy a beállításokat módosítaná. A bővítőhelyek aktiválásához szükség lehet a BIOS vagy az áthidaló beállításaira. A biztos tudnivalók egyetlen módja azonban a kártya behelyezése a nyílásba és a számítógép bekapcsolása. A nyílás tesztelése nem károsítja a számítógépet vagy a kártyát.

Elsődleges és másodlagos bővítőhelyek

Egyes alaplapok az egyik slotot elsődlegesnek, a másikat másodlagosnak tekintik. Lehetséges, hogy a másodlagos bővítőhely valójában egy x8-as verzió, és nem lesz ugyanolyan teljesítményű, mint az elsődleges bővítőhely. A legtöbb lehetséges problémát elkerülheti az elsődleges slot használatával, amely általában a CPU-hoz legközelebb eső legfelső. Ha az alaplapnak négy nyílása van, akkor az elsődleges helyek bármelyike ​​konfigurációs beállítások nélkül működik. Érdemes egy másik bővítőhelyet használni, mert a grafikus kártya nagy lehet, és akadályozhat egy másik alkatrészt, amikor az első nyílásba van telepítve. Az alaplap kézikönyve meghatározza az ajánlott slotokat is.

Rossz portok

A PCI Express bővítőhelyek áramütésre és mechanikai meghibásodásra hajlamosak, mint a számítógép bármely más része. Abban az esetben, ha az egyik PCI Express bővítőhely meghibásodik, áthelyezheti a grafikus kártyát a másodlagos nyílásba. A másodlagos rést továbbra is befolyásolják a BIOS és az átugró beállításai, még akkor is, ha az elsődleges rés halott. Ez akkor jelenthet problémát, ha az elsődleges nyílás alul van, és nem tud bejutni a BIOS-ba a beállítások módosításához. Lehetséges, hogy visszaállíthatja a BIOS-t és elérheti, hogy az alaplap engedélyezze a második portot ebben az esetben azáltal, hogy az újraindítás előtt öt percre kihúzza a számítógép csatlakozóját és eltávolítja az akkumulátor biztonsági mentését.

SLI és CrossFire

Két olyan grafikus kártya szabvány létezik, amelyek támogatják a két kártya egyesítését egy erősebb kártya működésében: az Nvidia SLI és az AMD CrossFire. Bármely ezeket támogató alaplap csak a két szabvány egyikét támogatja, és a grafikus kártyáknak meg kell felelniük az adott szabványnak a működéséhez. Az egyetlen grafikus kártya azonban SLI vagy CrossFire nélkül is jól fog működni. Ezenkívül több kártya használható további monitorok támogatására SLI vagy CrossFire támogatás nélkül.