Zárt merevlemez törlése

A sok alaplap egyik biztonsági funkciója a BIOS zár. Ha a helyén van egy BIOS-zár, a számítógép jelszó nélkül nem indul az operációs rendszerbe, a BIOS-beállítások nem módosíthatók jelszó nélkül, és az összes csatlakoztatott merevlemez zárolva van. Ez jó beállítás a robusztus biztonságot igénylő helyzetekben, például az üzleti környezetben. A BIOS-ba zárolt merevlemez törléséhez vagy BIOS-jelszóra van szüksége, vagy egy másik számítógépre, amelyhez csatlakoztathatja a merevlemezt.

1

Kapcsolja be a törölni kívánt merevlemezt tartalmazó számítógépet, és kérésre írja be a BIOS jelszavát. Ha nem emlékszik a jelszóra, próbálja ki a hátsó ajtó jelszavait a Password Crackers webhelyen (link a Forrásokban). Ha olyan hátsó ajtó jelszót talál, amely működik, hagyja ki a következő lépést.

2

Kapcsolja ki a számítógépet, és válassza le az áramforrásról. Vegye le a tok fedelét, és vegye ki a számítógépből a törölni kívánt merevlemezt. Eltávolításához húzza ki a tápkábelt és a SATA kábeleket, és húzza ki a nyílásból. Ha csavarokkal van rögzítve, csavarhúzóval csavarja ki őket. Telepítse a merevlemezt egy másik számítógépbe, és indítsa el a számítógépet.

3

Jelentkezzen be felhasználói fiókjába. Nyomja meg a "Windows key-R" gombot a Futtatás eszköz megnyitásához. Írja be a "compmgmt.msc" szöveget a szövegmezőbe, és kattintson az "OK" gombra a Computer Management segédprogram megnyitásához. Kattintson a bal oldali ablaktábla "Tárolás" csoportjában a "Lemezkezelés" elemre.

4

Kattintson a jobb gombbal a törölni kívánt merevlemez partíciójára, és válassza a helyi menü "Formázás" parancsát. Kövesse az utasításokat, és győződjön meg arról, hogy a "Gyors formázás végrehajtása" opció nincs bejelölve. A meghajtó törlése és formázása néhány percet vesz igénybe. Formázás után a meghajtó normálisan használható.