Mi a befektetett eszköz jellemzője?

A legtöbb kisvállalkozás valamilyen típusú befektetett eszközt használ művelete során. A befektetett eszköz olyan erőforrás, amelyet az üzleti vállalkozás a mérlegének eszköz szakaszában jelent, jellemzően az „ingatlanok, gépek és berendezések” kategóriába sorolva. A befektetett eszközök például a számítógépek, az épületek és a földterületek. Ennek az eszköztípusnak számos olyan jellemzője van, amely megkülönbözteti más eszközöktől. Ezen jellemzők ismerete elősegítheti a befektetett eszközök megfelelő elszámolását a nyilvántartásában.

Ingóság

A tárgyi eszköz egy fizikai jelenlétű tárgyi eszköz. Ez különbözik az immateriális javaktól, például a szabadalomtól, amelyek nem fizikálisak. De a „fix” kifejezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy befektetett eszköz kapcsolódik a vállalat ingatlanához. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy viszonylag állandó erőforrás a vállalatban. Például egy filmstúdió kamerarendszere olyan befektetett eszköz, amelyet különböző helyekre vihet.

Műveleteknél használják

A kisvállalkozások tulajdonában vannak a befektetett eszközök, és bevételeik és nyereségük előteremtése során felhasználják azokat. Nem azért veszi meg őket, hogy befektetés céljából tartsák őket, vagy hogy eladják az ügyfeleknek. Az egyik vállalat nyilvántartásaiban egy adott eszközt állóeszköznek minősíthet, míg egy másik vállalat ugyanazt az eszközt a készlet vagy a befektetések részének tekintheti. Például egy étterem a kemencéit tárgyi eszköznek minősítené, de az a cég, amely a kemencéket értékesítette neki, a készlet részét képezi.

Hosszú távú élet

Egy vállalkozás elvárja, hogy felhasználja állóeszközeit, és több mint egy évig gazdasági hasznot szerezzen belőlük, ami az állóeszközt „hosszú lejáratú” vagy „folyamatos” eszközzé teszi. Ez különbözik egy olyan forgóeszköztől, mint például a készlet, amelyet egy vállalkozás várhatóan kevesebb mint egy évig tarthat. Például, ha kisvállalkozása gépeket vásárol, akkor várhatóan 10 évig használja, mielőtt kicseréli.

Aktivált költség

Amikor egy vállalkozás befektetett eszközt vásárol, aktiválja a bekerülési értéket, ami azt jelenti, hogy a költséget a mérlegben rögzíti, nem pedig az eredménykimutatás ráfordításaként. Egy vállalkozás ezt azért teszi, mert elvárja, hogy a befektetett eszközt több perióduson keresztül használja, míg a kiadásokat az egyetlen időszakban használt tételek számára tartják fenn. Tegyük fel, hogy kisvállalkozása 10 000 dollárért vásárol kereskedelmi nyomtatót. Mivel ez egy befektetett eszköz, akkor a 10 000 USD költséget rögzítené a mérlegében.

Értékcsökkenés

Ha a befektetett eszköz nem földterület, a társaság a mérlegben aktivált bekerülési értékének egy részét az értékcsökkenésnek nevezett folyamaton keresztül minden időszakban az eredménykimutatás ráfordításai közé utalja. Ez a folyamat csökkenti a befektetett eszközök értékét a mérlegben, hogy figyelembe vegye a kopást. Például, ha a kisvállalkozás 20 000 dollárért vásárol céges autót, akkor ennek az értéknek egy részét évente átutalja az eredménykimutatásba, hogy elszámolja a jármű használatát.