4 A marketingközvetítők típusai

Hacsak az ügyfelek nem közvetlenül a gyártótól vásárolnak terméket, az értékesítést mindig egy vagy több marketingközvetítő, más néven közvetítők segítik. A marketingközvetítők sokkal többet tesznek, mint hogy minden tranzakciónál egyszerűen szednek egy szelet tortát. Nemcsak megkönnyítik az ügyfelek számára a termékekhez való hozzáférést, hanem a gyártói folyamatokat is egyszerűsíthetik. A hagyományos közvetítők négy típusa az ügynökök és brókerek, nagykereskedők, forgalmazók és kiskereskedők.

A közvetítők jelentősége

Abban a korban, amikor bármely vállalat számára könnyen lehet üzletet létesíteni egy e-kereskedelmi webhellyel, csábító lehet, hogy egy kisvállalkozás megszünteti a közvetítőket a profit maximalizálása érdekében. Egy skálázó vállalkozás számára azonban ez sok munkát hozhat létre a logisztikában és az ügyfélszolgálatban.

Például, ha 1000 vásárló vásárolna egy terméket közvetlenül a termelőtől egyetlen hónap alatt, ez 1000 külön szállítást jelent 1000 helyszínre, és legalább 1000 ügyfél-interakcióval. Ha felvenné a termékkel, a visszaküldésekkel és az értékesítés utáni támogatással kapcsolatos összes kérdést - és mindazokat az ügyfeleket, akik anélkül kezdeményeznek vásárlást, hogy minden 1000 értékesítésnél több ezer interakciót folytatna az ügyfelekkel. Három vagy négy közvetítő által, heti szállítási ütemezéssel történő értékesítés esetén a gyártónak csak egy tucatnyi szállításra lenne szüksége havonta ütemezni az interakciók töredékével.

1. Ügynökök és brókerek

Az ügynökök és brókerek szinte szinonimák a közvetítői szerepükben. Tulajdonképpen, ha ingatlanügyletekről van szó, akkor ezek az ügyfelek szinonimái, annak ellenére, hogy az ágazatban eltérő a szerepük. A legtöbb esetben azonban az ügynökök állandó közvetítőként szolgálnak a vevők és az eladók között, míg a brókerek ezt csak ideiglenesen. Mindkettő jutalékot fizet minden egyes eladásért, és nem vállalják az értékesített áruk tulajdonjogát.

Az utazási irodában az ingatlan mellett az ügynökök és a brókerek is gyakoriak. A vállalatok rendszeresen ügynököket és brókereket vesznek igénybe, amikor termékeket importálnak vagy exportálnak a határon túlra.

2. Kereskedelmi nagykereskedők és viszonteladók

A nagykereskedők, akiket egyszerűen nagykereskedőknek is neveznek, tömegesen vásárolják meg a gyártók termékeit, majd továbbértékesítik azokat, általában kiskereskedőknek vagy más vállalkozásoknak. Néhányan különféle termékek széles választékát szállítják, míg mások néhány termékre specializálódtak, de nagy választékot tartalmaznak. Működtethetnek pénztárakat, raktárakat, csomagküldő vállalkozásokat vagy online értékesítéseket, vagy egyszerűen teherautókban tárolhatják készleteiket, és utazhatnak ügyfeleikhez.

3. Forgalmazók és funkcionális nagykereskedők

Funkcionális nagykereskedőknek is nevezik, a forgalmazók nem vásárolnak termékeket a gyártóktól. Ehelyett gyorsítják az értékesítést a gyártó és a kiskereskedők vagy más vállalkozások között. Az ügynökökhöz és az alkuszokhoz hasonlóan jutalékot is fizethetnek, vagy díjakat fizethetnek a gyártótól.

4. Hagyományos és online kiskereskedők

Amikor a fogyasztó termékeket vásárol a gyártótól eltérő vállalattól, a fogyasztó kereskedővel foglalkozik. Ez magában foglalja a sarokboltokat, a bevásárlóközpontokat és az e-kereskedelmi webhelyeket. A kiskereskedők vásárolhatnak közvetlenül a gyártóktól vagy egy másik közvetítőtől. Bizonyos piacokon tételt készíthetnek és fizethetnek érte csak az eladás után, ami manapság a legtöbb könyvesboltban általános.

Bármely kiskereskedőnek is nevezhető minden olyan e-kereskedelmi webhely, amely nem annak a terméknek a tulajdonában áll, amely egy terméket gyárt, amelyet aztán elad a fogyasztónak. Mindazonáltal - az olyan vállalatokkal, mint az Amazon, amelyek saját termékeket gyártanak és közvetlenül más ügyfeleknek adják el azokat más termékek gyártása mellett, a gyártók és a kiskereskedők közötti határ egyre homályosabbá válik.