A készletforgalmi árfolyamok kiszámítása

A vállalat készletei tartalmazhatják a késztermékek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, a tényleges késztermékeket, az olyan alkatrészeket, mint a rezsi és a munka, valamint az egyéb melléktermékeket, például az irodai cikkeket. A vállalkozások a készletforgalmi képletek segítségével meghatározzák az arányokat, amelyek megmutatják, hogy mennyire tudják beszerezni a készletet és kezelik a készletköltségeket. A készletforgalmi képletek azt is megmutathatják, hogy a vállalatok hogyan alakítják készletüket értékesítéssé.

A készletforgalom kiszámítása

Alapvetően a készletforgalom azt mutatja, hogy a vállalat készletét hányszor adták el és cserélték ki egy adott időszak alatt. Az ezen időszakon belüli napok számát el lehet osztani egy készletforgalmi képlettel. A Fulex elmagyarázza, hogy a készletforgalom kiszámításának első lépése az átlagos készlet meghatározása a következő egyenlet segítségével:

Átlagos készlet = (Kezdő készlet + Végső készlet) / 2

Az átlagos készlet kiszámítható úgy, hogy összeadjuk a kezdő és a befejező készlet számát, és elosztjuk őket kettővel. Ezután használja a készletforgalmi képletet, és ossza el az eladások teljes számát az átlagos készletszámmal.

A készletforgalom kiszámításának másik módja az eladott áruk költségének az összes értékesítéssel való helyettesítése. Ez lehet egy jobb képlet néhány vállalat számára, mivel az eladási adatok tartalmazzák a költségeket és a felárakat.

Napok kiszámítása a készletben

A Vállalatok Pénzügyi Intézete más néven a készletek napjai (DOH) néven kifejti, hogy a készlet és a készlet napjai egy olyan mutatószám, amely meghatározza, hogy a vállalatok milyen gyorsan rakják le a rendelkezésre álló átlagos készleteiket. A készletben töltött napok száma lényegében az, hogy hány napig vannak raktáron az áruk; a birtokában lévő érték a készlet likviditását jelzi. Ez hasznos mérőszám a készletforgalmi ráta kiszámításakor és értékelésénél.

A napok megértése a készletben segít a vállalkozásoknak meghatározni, hogy pénzeszközeik mekkora részét használják fel a készletre. A nagy DOH azt jelenti, hogy többlet van a készletben, míg az alacsonyabb DOH azt jelzi, hogy a vállalat hatékonyabban teljesít. Ez magasabb nyereséget is jelenthet.

A készletben töltött napok kiszámításához össze kell adni az áruk előállításával kapcsolatos összes költséget. Ez magában foglalja az alapanyagokat, a gyártási költségeket, a rezsit és a munkaerőt. A Freshbooks elmagyarázza, hogy az összeget „eladott áruk költségének” vagy COGS-nek nevezik. Oszd meg a megadott időtartam átlagos készletét az egyidejű COGS-szel, és szorozd meg az eredményt 365-tel.

Hogyan mérik a forgalmi mutatók a teljesítményt

Ezek az intézkedések mind megmutathatják, hogy a vállalatok milyen jól teljesítenek önmagukban, és ezeket szokták összehasonlítani az iparági átlagokkal is. Az alacsony forgalom jelezheti a gyenge értékesítést és a túl sok készletet, ami a rossz gazdálkodás és a tényleges áruk eladásával kapcsolatos problémákat jelzi. A raktáron lévő tételek pénzbe is kerülhetnek a vállalatoknak. A magas készletek azonban pozitív dolog lehet, ha az árak várhatóan a közeljövőben emelkednek.

A magasabb forgalmi arány a túl kevés készlet vagy az erős eladások jele. A magas értékesítési adatok nagyszerűek, de a nem elegendő áru problémát jelenthet, különösen, ha a kereslet bármilyen okból megnő. Ez jelezheti a gyártással vagy az ütemezéssel kapcsolatos problémákat.

Készletmutatók és forgalmi napok

Az E-Finance Management elmagyarázza, hogy amikor a készletarányról van szó, a magasabb mindenképpen jobb. Például az 5-ös érték elérése a készletforgalom arányában azt jelenti, hogy az árukat átlagosan évente ötször adják el és töltik fel. A legtöbb iparág esetében az 5 és 10 közötti arány jónak számít.

Nincsenek meghatározott számok a tényleges napok meghatározására a készletben, mivel a vállalat üzleti struktúrájától és a termék típusától függően változik. A végső számoknak meg kell mutatniuk, hogy a pénz mennyi ideig van lekötve, és segíteniük kell a készletek hatékony kezelésének módjainak megtalálásában.