Milyen formátumot használ az Amazon Kindle könyveiben?

Az Amazon Kindle először 2007 novemberében jelent meg. Ez a legnépszerűbb szigorúan e-olvasó eszköz a piacon, a 2010-es eladások 48 százalékával - derül ki az International Data Corporation 2011. márciusi jelentéséből. A Kindle e-könyveket online vásárolhatja Wi-Fi vagy az Amazon Whispernet segítségével. Ez az eszköz azonban nem fogja elolvasni az összes e-könyv formátumot. Néhány natív formátumot használ, beleértve az AZW-t és a TXT-t. A Kindle más e-könyv formátumokat is importálhat, némi problémával.

AZW

Az Amazon a szabadalmaztatott AZW formátumot használja a kifejezetten a Kindle számára kiadott e-könyvek nagy részén. Ezek a kódolt fájlok digitális jogkezeléssel biztosítják, hogy csak az e-könyv tulajdonosa olvassa el a fájlt. Az AZW formátum eredetileg a Mobipocket szabványon alapult, de más típusú sorozatszámot és speciális fájlvédelmet használ. Az AZW fájlok képeket, könyvjelzőket, kommentárokat és rajzokat tartalmazhatnak. Az összes Kindle-generáció előnyben részesíti az AZW fájlokat.

TXT

Egyes kiadók nagyon egyszerű e-könyv fájlokat kódolnak egyszerű szöveges formátumban. Ez a megbízható formátum szinte minden számítógépen, táblagépen vagy e-olvasón ugyanúgy néz ki. A TXT azonban kevés vagy egyáltalán nem kínál formázási lehetőségeket, és nincs fájlvédelem. Az ingyenes e-könyvekben ez a leggyakoribb. A Kindle összes generációja natív módon olvassa a TXT fájlokat.

MOBI vagy Kína

A Mobipocket e-könyvek az Open eBook formátumon alapuló formátumot használnak. Az AZW-hez hasonlóan ezek a fájlok tárolhatják a felhasználók által hozzáadott információkat, például a javításokat, a jegyzeteket és a könyvjelzőket. Az AZW-vel ellentétben a MOBI és a PRC fájlok JavaScript információkat tárolhatnak. A formátum megköveteli, hogy az összes kép kisebb legyen, mint 64 KB, és GIF formátumban. Mivel a fájlformátumok nagyon hasonlóak, a Kindle minden generációja natív módon olvas védtelen MOBI és PRC fájlokat.

PDF

A PDF széles körben alkalmazza a dokumentumcserét. Sok kis e-könyvkiadó használja ezt a formátumot, csakúgy, mint az ingyenes és a nyílt forráskódú kiadók. A PDF fájlok képeket és formázást tartalmazhatnak, amelyek nem a szöveges fájlok. Az első generációs Kindles nem nyújt PDF támogatást, bár az Amazon konverziós szolgáltatásokat nyújt. Nem minden konvertált PDF fájl őrzi meg a formátumát. A Kindle 2 képes olvasni a PDF-et a 2.3-as verzió firmware-frissítése után. A Kindle 3 natív PDF-támogatással és átalakítási lehetőségekkel rendelkezik.