Mi a termékkeverék?

A termékkeverék, más néven termékválaszték, a vállalat által az ügyfeleknek kínált termékvonalak teljes számára utal. Például cége több termékcsaládot is eladhat. Termékcsaládjai meglehetősen hasonlóak lehetnek, például mosogatószer és szappan, amelyeket egyaránt használnak tisztításra és hasonló technológiákat alkalmaznak. Vagy a termékcsaládok is nagyon eltérőek lehetnek, például pelenkák és borotvák.

A vállalat termékkeverékének négy dimenziója magában foglalja a szélességet, a hosszúságot, a mélységet és a konzisztenciát.

Tipp

A termékkeverék, más néven termékválaszték, a vállalat által az ügyfeleknek kínált termékvonalak teljes számára utal. A vállalat termékkeverékének négy dimenziója magában foglalja a szélességet, a hosszúságot, a mélységet és a konzisztenciát.

Szélesség: A termékvonalak száma

A vállalat termékkeverékének szélessége vagy szélessége a vállalat által értékesített termékvonalak számától függ. Például, ha Ön az EZ Tool Company tulajdonosa és két termékcsaládja van - kalapács és kulcs -, akkor a termékkeverék szélessége kettő.

A kis- és induló vállalkozásoknak általában nem lesz széles termékkínálatuk. Célszerűbb néhány alaptermékkel kezdeni és növelni a piaci részesedést. Később a vállalat technológiája lehetővé teheti a vállalat számára, hogy diverzifikálódjon más iparágakba, és megnövelje a termékkeverék szélességét.

Hossz: Termékek összesen

A termékkeverék hossza a vállalat termékkombinációjában szereplő termékek vagy elemek teljes száma. Például az EZ Tool két termékcsaládot tartalmaz, kalapácsokat és villáskulcsokat. A kalapács termékcsaládban karom kalapácsok, golyós kalapácsok, szánkó kalapácsok, tetőfedő kalapácsok és kalapács kalapácsok találhatók. A csavarkulcs tartalmaz imbuszkulcsokat, csőkulcsokat, racsnis kulcsokat, kombinált kulcsokat és állítható kulcsokat.

Így az EZ Tool termékkeverékének hossza 10 lenne. Azok a vállalatok, amelyeknek több termékcsaládja van, néha nyomon követik termékcsaládonkénti átlagos hosszukat. Ebben az esetben a vállalat termékcsaládjának átlagos hossza öt.

Mélység: Termékváltozatok

A termékkeverék mélysége az egyes termékek variációinak teljes számától függ. A variációk magukban foglalhatják a méretet, az ízt és bármely más megkülönböztető tulajdonságot. Például, ha cége háromféle és kétféle fogkrémet árul, akkor az adott fogkrém mélysége hat. A hosszúsághoz hasonlóan a vállalatok néha beszámolnak termékcsaládjuk átlagos mélységéről; vagy egy adott termékcsalád mélysége.

Ha a cégnek van még egy sor fogkrémje, és ez a vonal kétféle ízben és két méretben kapható, akkor a mélysége négy. Mivel az egyik vonal mélysége hat, a másodiké pedig a négy, a vállalat átlagos termékmélysége öt (6 + 4 = 10, 10/2 = 5).

A következetesség a kapcsolat

A termékkeverék konzisztenciája leírja, hogy a termékcsaládok milyen szorosan kapcsolódnak egymáshoz - a felhasználás, a gyártás és az elosztás szempontjából. Vállalata termékkombinációja konzisztens lehet a forgalmazásban, de a felhasználása jelentősen eltér. Például az Ön cége egészségügyi bárokat és egészségügyi magazint adhat el kiskereskedelmi üzletekben. Az egyik termék azonban ehető, a másik nem.

Ezeknek a termékeknek a gyártási konzisztenciája is változhat, ezért a termékkeverék nem következetes. A fogkrém cég termékcsaládjai azonban mindkettő fogkrémek. Használatuk azonos, gyártásuk és terjesztésük ugyanúgy történik. Tehát a fogkrémcég termékvonala következetes.

Termékpiaci keverék stratégia

A kisvállalkozások általában korlátozott szélességben, mélységben és hosszúságban kínálnak termékeket; és magas a következetességük. Idővel azonban a vállalat megkülönböztetheti a termékeket, vagy újakat szerezhet be, hogy új piacokra lépjen. Vonalukhoz hasonló, magasabb vagy alacsonyabb minőségű termékeket is felvehetnek, hogy különböző választási lehetőségeket és árpontokat kínáljanak.

Ezt nevezzük a termékcsalád nyújtásának. Minőségi, drágább termékek hozzáadásakor felfelé nyújtásnak hívják. Ha rosszabb minőségű, alacsonyabb árú elemeket ad hozzá, akkor lefelé nyújtásnak hívják.