Hogyan írjunk promóciós tervet

A promóciós terv részletes stratégiát tartalmaz vállalkozásának bővítésére vagy egy adott termék marketingjére. A promóciós terv megírásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie, például a költségvetési korlátokat, a korábbi értékesítéseket és a kívánt eredményeket. Előfordulhat, hogy meg kell osztania tervét üzleti partnereivel, befektetőivel, hitelezőivel és alkalmazottaival, ezért annak világos és tömör információkat kell tartalmaznia, beleértve azokat a konkrét intézkedéseket, amelyeket meg kíván tenni. Miután végrehajtotta promóciós tervét, nyilvántartásban kell tartania, hogy nyomon követhesse a céljainak elérését.

1

Gyűjtse össze vállalkozásának legfrissebb bankszámlakivonatait, valamint az árbevételeket és a működési költségeket részletező pénzügyi dokumentumokat. Tekintse át ezeket a pénzügyi információkat, hogy meghatározza, mennyit engedhet meg magának a marketing költségekre. Ideális esetben a bevételnek növekednie kell a promóciós kampány eredményeként, de ne használja fel a szükséges pénzeket a mindennapi alapvető kiadások - például bérek, adók vagy készletvásárlások - fedezésére a termékek reklámozásához.

2

Hozzon létre egy ütemtervet. Sok vállalkozás 12 hónapos célokat tűz ki, de fontolóra veheti, hogy az éves értékesítési vagy bevételi célokat rövid távú célok sorozatára bontja, amelyek negyedévig, egy hónapig vagy egy hétig tartanak. Biztosítania kell, hogy elegendő tőkével rendelkezik a marketing költségeinek fedezésére a teljes idővonalon, ezért ha nagyon kevés készpénz áll rendelkezésére, akkor fontolóra vehet egy nagyon rövid promóciós kampány lebonyolítását.

3

Azonosítsa a megcélzott ügyfeleket, és a tervbe foglalja be az ideális ügyfélkör részletes leírását. Ez magában foglalhatja a város egy adott részén lévő lakástulajdonosok, egy bizonyos életkorú emberek vagy fogyasztók megcélzását, akik meghatározott típusú tevékenységeket folytatnak. Amikor megcélozza a piacot, meg kell határoznia a termék árát is, mert nem tudja hatékonyan népszerűsíteni a termékét, ha a megcélzott ügyfelek nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják.

4

Döntse el, hová kívánja elhelyezni termékét és hirdetéseit, és írjon egy listát ezekről a helyekről. Ha online terméken keresztül kívánja értékesíteni a terméket, akkor fontolja meg a termék online népszerűsítését, hogy a leendő ügyfelek a hirdetések megtekintését követően könnyen megtalálhassák a terméket. Ha azt tervezi, hogy poszterekkel vagy tévés reklámokkal reklámozza a terméket, akkor győződjön meg arról, hogy a terméket egy olyan kiskereskedelmi üzlet közelében helyezkedik el, ahol az ügyfelek megvásárolhatják a terméket.

5.

Kitűzni egy célt. Be kell állítania a promóció bevételi vagy eladási alapú célját, akár dollár összeg, akár a bevétel százalékos növekedése alapján. A befektetők vagy a hitelezők erre a célra hivatkoznak, amikor a terved véget ér, ezért ne tegyen olyan magas célt, hogy ne érje el, de ne állítsa olyan alacsonyra, hogy az ne valós célt szolgáljon.

6.

Írjon egy listát azokról a konkrét feladatokról, amelyeket az egyes részlegeknek vagy alkalmazottaknak el kell vállalniuk a promóciós terv részeként. Ennek a listának tartalmaznia kell az egyes részlegekhez rendelt költségvetések pontos listáját. Ossza meg az elkészült terv egy példányát az összes érintett fél számára.