Asztali számítógép formázása

Ha megszabadul egy régi számítógéptől, vagy egy használtat vásárolt, fontos biztosítani, hogy a számítógép újrakezdődjön az összes fájl törlésével és a Windows újratelepítésével. Az utolsó dolog, amit meg akarsz adni másoknak az összes üzleti fájlt, amikor birtokba veszik a régi számítógépedet. Hasonlóképpen, ha saját fájljait valaki más számítógépére fogja tenni, akkor biztosítani kívánja, hogy ne örökölje az esetleges problémáikat - például a vírusokat és a rosszindulatú programokat.

PC formátum opciók ma

Néhány évvel ezelőtt, ha formázni akarta a meghajtót, beléphet a számítógép BIOS-ába, lefújhatja a partíciókat, mindent törölhet és formázhat, majd újratelepítheti a Windows rendszert. Sajnos a BIOS már nem választható . A meghajtó formázásához a Windows határain belül kell maradnia.

Jó hír, hogy a Microsoft nagyon megkönnyítette a folyamatot. Formázhat minden olyan meghajtót, amelyet a Windows nem foglal el, például USB-meghajtót, SD-memóriakártyát vagy a számítógépére telepített további meghajtókat. Az összes személyes fájl és beállítás megszabadításához az "Összes eltávolítása" opcióval visszaállíthatja az ablakokat.

A rossz hír az, hogy ha teljesen ki akarja törölni a Windows rendszert a merevlemezről, akkor egy harmadik féltől származó segédprogramot kell használnia.

Az első lépések előtt

Miután megformázott egy meghajtót, vagy visszaállította a Windows rendszert, és eltávolította az összes adatot, győződjön meg arról, hogy az összes fontos fájlt egy másik meghajtóra menti. Ha minden a felhőn van, például a Google Drive vagy a Microsoft OneDrive, ezek a fájlok rendben lesznek. De a merevlemezen lévő bármit át kell másolni egy külső meghajtóra. Miután befejezte a Dokumentumok, Asztal és más mappák másolását, válassza le az adott meghajtót a PC-ről, így nem kell aggódnia véletlenszerű formázása miatt.

Másodlagos meghajtó formázása

A Windows Lemezkezelő eszköz képes újraformázni azokat a merevlemezeket , amelyeken nincsenek telepítve Windows fájlok. Ide tartoznak a számítógépéhez csatlakoztatott cserélhető meghajtók, például az SD memóriakártyák vagy az USB meghajtók.

  1. Nyissa meg a Computer Management elemet

  2. A Computer Management egy alkalmazás a Windows Vezérlőpult Felügyeleti eszközök szakaszában. A megnyitásához kattintson a Windows Start menüjére, írja be a "számítógépkezelés" parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt.

  3. Nyissa meg a Lemezkezelést

  4. A Számítógép-kezelés ablakban kattintson a bal oldali menü Tárolás melletti nyílra a lehetőségek kibontásához, majd kattintson a Lemezkezelés elemre.

  5. Válasszon egy lemezt

  6. Gondosan vizsgálja meg a meghajtókat és a partíciókat, hogy megbizonyosodjon a megfelelő kiválasztásáról. A számítógép elsődleges merevlemeze általában "Disk 0" és "C" feliratú. A második meghajtó általában "1. lemez", "D." felirattal.

  7. Formázza a lemezt

  8. Kattintson a jobb gombbal a meghajtóra vagy a partícióra a formázáshoz, és válassza a "Formázás" lehetőséget. Ha csak egy meghajtója és egy USB-meghajtója vagy SD-memóriakártyája van, az általában a "D" meghajtó. Ha a Formátum opció nem látható, vagy ha szürkén jelenik meg, akkor valószínűleg a hibás meghajtót választotta.

  9. Megjelenik egy figyelmeztetés, amely azt mondja, hogy ezzel a meghajtón lévő összes adat törlődik. Kattintson az "OK" gombra.

  10. Kattintson a "File System" menüre, válassza az "NTFS" lehetőséget, majd kattintson az "OK" gombra a meghajtó formázásához.

A Windows Drive visszaállítása

  1. Nyisd meg a beállításokat

  2. Írja be a "beállítások" parancsot a Windows Start menüjébe, és nyomja meg az Enter billentyűt a Windows Beállítások ablakának megnyitásához.

  3. Nyissa meg a Helyreállítás opciókat

  4. A Windows beállítás ablakában kattintson az alján található "Frissítés és biztonság" ikonra, majd a bal oldali menüben válassza a "Helyreállítás" opciót.

  5. Állítsa vissza a számítógépet

  6. Kattintson a "Kezdő lépések" gombra a "PC visszaállítása" részben. Az összes fájl törléséhez kattintson a "Mindent eltávolít" lehetőségre, majd kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.