A CPU-ventilátor tesztelése

A központi processzor ventilátorának tesztelésének ismerete sok időt és frusztrációt takaríthat meg, különösen, ha vállalatának nincs külön IT-részlege. A nem megfelelően működő ventilátor a CPU túlmelegedését idézi elő, ami a legjobb esetben a számítógép véletlenszerű leállítását okozhatja egy projekt közepén, vagy rosszabb esetben helyrehozhatatlanul károsíthatja mind a CPU-t, mind az alaplapot. Ez megkövetelheti, hogy olyan pénzeket költsön el, amelyek esetleg nem állnak rendelkezésre a költségvetésben a sérült alkatrészek pótlására.

Telepített ventilátor tesztelése

1

Töltse le és telepítse a SpeedFan-t. Ez a program a számítógép hardverében található érzékelők által szolgáltatott adatokat használja a különböző alkatrészek hőmérsékletére és az adott alkatrészek hűtőventilátorainak forgási sebességére vonatkozó információk megjelenítésére.

2

Indítsa el a SpeedFan-t, és várjon néhány percet, amíg lekérik az adatokat.

3

Vizsgálja meg a program főablakában bemutatott információkat. A számítógép ventilátorainak forgási sebessége percenkénti fordulatszámban mérve az ablak bal oldalán, míg a különféle alkatrészek hőmérséklete a jobb oldalon található. Először a CPU-ventilátor RPM-adatai kerülnek felsorolásra, de a hardver által küldött adatoktól függően másként is felcímkézhetők.

4

Ellenőrizze a CPU-ventilátor fordulatszám-adatait, és hasonlítsa össze azokat a normál fordulatszám-tartományokkal, amelyeket a kézikönyv vagy a specifikációs lap tartalmaz. Különösen alacsony fordulatszám jelezheti, hogy a ventilátor nem működik.

5.

Kattintson a "Táblázatok" fülre, válassza a legördülő menüből a "Ventilátor sebessége" lehetőséget, és tegyen egy pipát a CPU ventilátorának megfelelő címke mellé, hogy megkezdje a ventilátor sebességének változását ábrázoló diagram létrehozását. A számítógép használata közben hagyja egy ideig futni a programot. Később ellenőrizze a táblázatot; az RPM szám jelentős változása, 1000 és 2000 közötti nagyságrendben, szintén hibás ventilátorra utalhat.

Ventilátor külön tesztelése

1

Húzza ki az áramellátást a számítógépéből, húzza ki az összes kábelt. Ha rendelkezik hozzáféréssel egy tartalék működő tápegységhez, akkor annak használata megtakarítja az áramtalanítással és újbóli csatlakoztatással töltött időt.

2

Ellenőrizze, hogy van-e három tűs ventilátor csatlakozója. Számos modern tápegység rendelkezik ezzel a csatlakozóval; ha az áramellátásból hiányzik, meg kell vásárolnia egy négytűs Molex - négytűs Molex plusz háromtűs ventilátorosztó kábelt.

3

Hajlítson vagy vágjon le egy fém gemkapcsot, hogy "U" alakot hozzon létre.

4

Határozza meg a 24 tűs fő tápcsatlakozót, és keressen egy zöld és egy fekete vezetéket.

5.

Helyezze az U alakú gemkapocs egyik végét a zöld vezetéknek megfelelő csapba, a másikat a fekete vezetéknek megfelelő csapba.

6.

Csatlakoztassa a tesztelni kívánt ventilátort az áramellátáshoz a három tűs ventilátor csatlakozóval, és ha szükséges, az elosztókábellel.

7

Csatlakoztassa a tápfeszültséget a megfelelő tápkábel segítségével egy elektromos aljzathoz, és ha szükséges, kapcsolja be a hátsó kapcsolóval. Ellenőrizze, hogy a tápegység ventilátora forog-e, és ellenőrizze, hogy be van-e kapcsolva.

8.

Ellenőrizze, hogy a tesztelt ventilátor forog-e, furcsa hangokat ad-e, dadog vagy hirtelen változtatja-e a sebességet.