Mi a célja a számviteli osztálynak egy szervezeten belül?

A számviteli részleg számviteli szolgáltatásokat és pénzügyi támogatást nyújt annak a szervezetnek, amelyhez tartozik. Az osztály nyilvántartja a szállítói és szállítói követeléseket, készletet, bérszámfejtést, állóeszközöket és minden egyéb pénzügyi elemet. Az osztály könyvelői az egyes részlegek nyilvántartását vizsgálják, hogy meghatározzák a vállalat pénzügyi helyzetét és a szervezet költséghatékony működtetéséhez szükséges változásokat.

Tipp

Számviteli részleg könyvelési szolgáltatásokat nyújt és irányítja a társaság pénzügyeit. Feladatai közé tartozik a számlák nyilvántartása, a számlák kifizetése, az ügyfelek és az ügyfelek számlázása, az eszközök és kiadások nyomon követése, a bérszámfejtés kezelése és a kritikus adóügyi dokumentumok nyomon követése.

A számviteli osztály célja

A számviteli részleg elkötelezett szakemberekből álló csapat, amely a szervezet pénzügyeit irányítja. Bár a csapat nem minden tagja lesz okleveles könyvelő, a csapattagok általában képzést kapnak a könyvelési folyamatokról és eljárásokról. Számviteli részleg fejlesztésével a vállalat hozzájárulhat a pénzügyi tranzakciók teljes átláthatóságához, miközben speciális, központosított támogatást nyújt más csapatoknak és vezetőknek is. A minőségi pénzgazdálkodás segíthet a vállalkozás folyamatos állapotának biztosításában.

Kötelezettségek és követelések

A számviteli részleg elszámolási szakasza nyilvántartja a kapott árukat és szolgáltatásokat, valamint az általa fizetett fizetéseket, például a szállítótól származó készleteket vagy egyéb költségeket. A tanszék az egyes tartozásokat kötelezettségként és a követeléseket eszközként nyilvántartja. Az olyan eszközök, mint a bevételek és az ügyfelek kötelezettségei fizetnek az árukért és a szolgáltatásokért.

Bérszámfejtés és az alkalmazottak szabadidejének figyelemmel kísérése

A számviteli részleg bérszámfejtési funkciója biztosítja, hogy a szervezet pontosan fizesse az alkalmazottait, beleértve a bónuszokat, jutalékokat és juttatásokat is. Az osztály figyelemmel kíséri az alkalmazottak szabadidejét, szabadságát és betegnapjait. Kifizeti az állami adókat, a szakszervezeti illetékeket és egyéb visszatartásokat az alkalmazottak fizetéséből. Az osztály megtéríti az alkalmazottak költségeit és kifizetéseket teljesít az eladókkal.

Készletköltség-kezelés

A vállalat leltára az értékesítés céljából birtokolt áruk. A készletet általában egy éven belül értékesítik. A számviteli osztály figyelemmel kíséri a készletköltségeket egy adott időszakban a bevételeivel szemben annak biztosítása érdekében, hogy az alapanyagok, a munkaerő és az általános költségek ne befolyásolják negatívan a cash flow-t. A könyvelési osztály megpróbálja megtalálni az egyensúlyt az ügyfeleket kielégítő, de a vállalat számára költséges magas készletszintek és az alacsony készletszintek között, amelyek kielégítik a vállalat kiadásait, de elégedetlenné tehetik az ügyfeleket.

Befektetett eszközök rögzítése

A hatékony működéshez egy vállalatnak szüksége lehet gépekre, berendezésekre, járművekre és egyéb tárgyi eszközökre, amelyeket több éven át használ. A számviteli osztály feladata az állóeszközök amortizációval történő mérlegben történő nyilvántartása. A befektetett eszközök lehetnek immateriálisak - például goodwill vagy védjegy - vagy tárgyi eszközök, például gépek. Mivel a vállalatnak versenyképességének megőrzéséhez frissítésre van szüksége, pénzügyi kimutatásai meghatározzák, hogy az üzlet mit engedhet meg magának.