A bruttó fedezet kiszámítása

A bruttó fedezet vagy a bruttó haszonkulcs megjelenik az eredménykimutatásban, amelyet minden vállalatnak el kell készítenie minden évben. Ennek a mutatónak a jelentősége messze meghaladja a helyét a vállalat bevételeinek, kiadásainak és eredményének részletes leírása részeként. A bruttó fedezet az az összeg, amelyet egy vállalkozás a számlák kifizetésére hagyott, miután az eladott áruk költségét megfizették. A bruttó fedezet meghatározza azokat a korlátokat, amelyeket minden üzletembernek figyelembe kell vennie a költségvetés elkészítésekor.

A bruttó fedezeti mutató

A bruttó fedezet az az összeg marad, amely után az értékesített áruk költségét levonja a nettó árbevételből. A nettó árbevétel a vállalat tényleges bevételét jelenti, miután a bruttó árbevételt kiigazította az engedmények, a hozamok és a hiányzó vagy sérült készlet miatt. Az eladott áruk költségét a vállalkozás típusától függően kissé eltérő módon számolják.

Az eladott áruk költségének kiszámítása

Kiskereskedelmi műveleteknél az COGS a készlet továbbértékesítésének költsége. Ha gyártógyártást vezet, a COGS megegyezik az áru előállításához szükséges közvetlen költségekkel, beleértve az anyagokat és a közvetlen munkaerőt. Vigyázzon, ne keverje össze a bruttó fedezetet a nettó fedezettel.

A bruttó fedezet a működési költségek és a finanszírozási költségek levonása előtt rendelkezésre álló pénz.

A nettó fedezet az az összeg, amely ezen összegek kivonása után marad a bruttó fedezetből.

Bruttó fedezet kalkulátor

A bruttó fedezet meghatározásához vonja le az értékesített áruk költségét a nettó árbevételből. Tegyük fel, hogy az előző évi nettó árbevétele összesen 2 millió USD. Az eladott áruk ára 800 000 dollár volt. Ha 2 millió dollárból levon 800 000 dollárt, 1,2 millió dolláros bruttó fedezet marad.

A fedezet százalékos kifejezése

Gyakran hasznos a bruttó fedezetet százalékban kifejezni. Például, ha két különböző méretű vállalat bruttó fedezetét szeretné összehasonlítani, a bruttó fedezet százalékos aránya megfelelőbb és hasznosabb.

A bruttó fedezeti százalék meghatározásához ossza el a bruttó fedezetet a nettó árbevétellel, és szorozza meg az eredményt 100-zal. Ebben a példában az 1,2 millió dolláros bruttó fedezetet elosztaná a 2 millió dolláros nettó árbevétellel, és megszorozva 100-mal kiszámítaná a bruttó fedezet százalékát. Itt 60 százalékig működik.

A bruttó árrés százalékok iparáganként változnak. A kiskereskedő jellemzően alacsony bruttó fedezeti százalékkal rendelkezik, míg a letölthető alkalmazásokat forgalmazó online vállalkozás bruttó árrés-százaléka megközelítheti a 100 százalékot, mivel nem értékesít olyan fizikai árut, amelyet ki kell cserélni.

A bruttó fedezet jelentősége

A bruttó fedezet az a szám, amely a vállalat költségvetését ellenőrzi, abból az egyszerű okból, hogy meghatározza az adminisztratív költségek, az értékesítési és marketing kiadások, valamint a finanszírozási költségek kifizetésére rendelkezésre álló pénzmennyiséget. Vállalkozása bruttó árrése és a bruttó fedezet százaléka más hasznos betekintést is nyújthat.

Például, ha a bruttó fedezeti százalék magasabb vagy alacsonyabb, mint a hasonló cégeké, ez azt jelezheti, hogy át kell értékelni az árstruktúráját.

Ha az áremelkedések megváltoztatják a COGS-t, akkor a bruttó fedezet kapcsolódó változásainak vizsgálata segít felmérni a változások hatását. Végül a bruttó fedezet ismerete segít eldönteni, hogy mennyit engedhet meg magának az elkötelezettség mellett, mint például a reklámozás és a marketing.