OpenDNS Vs. Google DNS

A tartománynévrendszer segíti a számítógépeket a domainnevek IP-címekké történő lefordításában. Minden domain névnek megvan a maga egyedi IP címe, amely címet ad neki az interneten. Amikor beír egy webhelycímet, például a www.google.com címet, a DNS-szolgáltatás lefordítja a webhelyet IP-címre. A Google és az OpenDNS olyan DNS-szolgáltatásokat kínál, amelyek felhasználhatók az internetszolgáltatója által kínált DNS-szolgáltatás helyettesítésére. Alternatív DNS szolgáltatás használata felgyorsíthatja az internetkapcsolatot.

Google nyilvános DNS-szolgáltatások

A Google nyilvános DNS-szolgáltatásaihoz úgy férhet hozzá, hogy a hálózati beállításait úgy módosítja, hogy a "8.8.8.8" és "8.8.4.4" címen található Google DNS-kiszolgálókra mutassanak. A Google azt állítja, hogy a DNS-szolgáltatásával javíthatja az internet sebességét, biztonságát és az eredmények érvényességét. A Google csak DNS-felbontást kínál, és a szolgáltatások nem használhatók domainek tárolására vagy webhelyek blokkolására. A Google nem követeli meg, hogy hozzon létre fiókot a nyilvános DNS-szerverek használatához. Ha a megadott domain nem létezik, a Google DNS-felbontása DNS-hibaüzenetet küld.

OpenDNS Services

Az OpenDNS ugyanúgy kínál DNS-feloldási szolgáltatásokat, mint a Google Public DNS, de hozzáadott funkciókkal. A gyors domain névfeloldás mellett az OpenDNS adathalászat és botnet elleni védelmet, SmartCache-t, webszűrést, állandó frissítéseket, engedélyezőlista és feketelista módot, részletes statisztikákat és elírási hibákat is kínál. Az OpenDNS a szolgáltatás három szintjét kínálja: OpenDNS Home, OpenDNS Home VIP és OpenDNS FamilyShield. 2013 novemberétől az OpenDNS VIP költsége évi 20 dollár, míg az OpenDNS Home és a FamilyShield ingyenes. Az OpenDNS FamilyShield előre konfigurálva van, hogy blokkolja a felnőtteknek szóló és felnőtteknek szóló, gyermekek számára nem megfelelő tartalmakat. Az alapvető OpenDNS szolgáltatás használatához elérheti a névszervereket a "208.67.222.222" és a "208.67.220.220" címen.

Melyek a különbségek?

A Google Public DNS és az OpenDNS egyaránt gyors domain névfeloldási szolgáltatásokat kínál. A Google és az OpenDNS nem igényli, hogy hozzon létre egy fiókot a szolgáltatásaik eléréséhez. Ha ki szeretné használni az OpenDNS prémium funkcióinak előnyeit, regisztrálnia kell, és létre kell hoznia egy ingyenes fiókot felhasználónévvel és jelszóval. Számla szükséges az OpenDNS Home, a VIP és a FamilyShield használatához. Fiók nélkül csak hozzáférhet az alapvető domainnév-feloldó szolgáltatásaihoz. A Google csak a domainnév felbontását biztosítja, és nem kínál statisztikákat, szülői felügyeletet vagy webhelyszűrést. Az OpenDNS VIP szolgáltatásra való regisztrációhoz fizetnie kell az éves díjat.

DNS-szolgáltatójának módosítása

Ha a Google Public DNS vagy az OpenDNS szolgáltatásait szeretné használni, akkor konfigurálnia kell a hálózati beállításokat, hogy a névszervereikre mutassanak. Mindkét szolgáltatás telepítési útmutatója megtalálható az Erőforrások részben. Internetszolgáltatójának saját DNS-kiszolgálókkal kell rendelkeznie, amelyek alapértelmezés szerint konfigurálva vannak. Dönthet úgy, hogy másodlagos DNS-kiszolgálóként használja a Google Public DNS vagy az OpenDNS szolgáltatást, ha az internetszolgáltató DNS-jét szeretné elsődleges szerverként használni. Ha nem elégedett szolgáltatója szolgáltatásaival, elsődleges névszerverként használhatja a Google Public DNS vagy OpenDNS szolgáltatást.