Kép kivágása és a háttér átlátszóvá tétele a GIMP használatával

A Gimp biztosítja a Téglalap, Ellipszis és Lasso választóeszközöket, amelyek segítenek kivágni egy fénykép vagy illusztráció bizonyos részeit, hogy megőrizzék, eltüntessék vagy szerkesszék őket. Ezen felül, ha hozzáad egy alfa csatornát a képéhez, eltávolíthatja a kijelölést körülvevő területet, és átlátszó háttérrel helyettesítheti. Melyik kiválasztási eszközt kell használni, a kiválasztandó objektum alakjától függ. Például az Ellipszis eszköz a legjobban kerek, ovális vagy elliptikus objektumok kijelölésére szolgál.

Szabálytalan alakú tárgyak

1

Kattintson a "Réteg" menüre, az "Átlátszóság", majd az "Alfa csatorna hozzáadása" elemre. Az Alpha csatorna átlátszó réteget ad a képéhez.

2

Kattintson a "Lasso" eszközre, majd kövesse az utat a kivágni kívánt objektum körül a bal egérgombbal kattintva, miközben a kurzort a szélein mozgatja. Minél kisebb az egérkattintások közötti távolság, annál szorosabban tudja kiválasztani a kép csak a kívánt részeit.

3

Kattintson a horgonypontra vagy az első helyre, amelyre a Lasso eszközzel kattintott, hogy lezárja a kört az objektum körül.

4

Kattintson a "Select" menüre, majd az "Invert" gombra a kép minden részének kijelöléséhez, kivéve azt a részt, amelyet a Lasso-val követett.

5.

Nyomja meg a "Ctrl-X" gombot a kép nem kívánt részeinek kivágásához, és a kiválasztott rész megjelenítéséhez az átlátszó háttér tetején.

Téglalap alakú objektumok

1

Kattintson a "Réteg" menüre, az "Átlátszóság", majd az "Alfa-csatorna hozzáadása" elemre, hogy hozzáadja a kép mögöttes átlátszó hátterét.

2

Kattintson a "Téglalap kiválasztása" eszközre. Ezzel az eszközzel téglalap alakú területet rajzolhat a kivágni kívánt objektum köré.

3

Kattintson és tartsa lenyomva az egér bal gombját az objektum bal felső sarkában, majd húzza a kurzort lefelé és jobbra, amíg a kijelölési téglalap teljesen be nem zárja.

4

Engedje el az egérgombot. A Gimp egy mozgó kötőjelből álló dobozt helyez el a kép kiválasztandó része körül.

5.

Nyomja meg a "Ctrl-I" billentyűt a kijelölés megfordításához, majd a "Ctrl-X" gombot a kép nem kívánt részének eltávolításához. A kiválasztott objektum átlátszó háttér tetején jelenik meg.

Kör alakú, ovális vagy elliptikus tárgyak

1

Kattintson a "Réteg" menüre, az "Átlátszóság", majd az "Alfa csatorna hozzáadása" elemre a kép átlátszó hátterének létrehozásához.

2

Kattintson az "Ellipszis kiválasztása" eszközre. Az Ellipszis kiválasztása eszköz elliptikus területet rajzolhat a kivágni kívánt objektum köré.

3

Kattintson és tartsa lenyomva az egér bal gombját az objektum bal felső szélének felett és bal oldalán, majd húzza lefelé és jobbra a kurzort, amíg az egész objektumot körül nem veszi.

4

Engedje el az egérgombot. A Gimp mozgó kötőjelekkel fogja körül az objektumot.

5.

Kattintson és tartsa lenyomva a bal egérgombot a kiválasztott objektum körüli négy négyzet egyikén; húzza a négyzetet balra, jobbra, felfelé vagy lefelé, amíg a lehető legjobban illeszkedik, majd engedje el az egérgombot.

6.

Nyomja meg a "Ctrl-I" billentyűt a kijelölés megfordításához, majd a "Ctrl-X" gombot a kép nem kívánt részének eltávolításához.