Különbség az Intel Core i7 és az AMD Vision között

Ha asztali vagy hordozható számítógépek processzorairól van szó, akkor az AMD és az Intel az egyetlen két név, amelyet valóban tudnia kell. A két vállalat együttesen a személyi számítógépek CPU-piacának jóval több mint 99 százalékát ellenőrzi. Míg az Intel határozottan nagyobb a két vállalat közül, az AMD továbbra is küzd a chipóriással a CPU-piacon való kérkedésért. Úgy tűnik, hogy a verseny jó a vállalkozások és a fogyasztók számára, mivel mindkét társaságot arra kényszeríti, hogy gyorsabb és hatékonyabb processzortermékeket fejlesszen ki, ami azt jelenti, hogy a vállalatok gyorsabban tudnak többet elvégezni. Az Intel legújabb, az i7 magra épülő mobil és asztali CPU-kínálata, valamint az AMD hasonló kialakítású Vision processzorai mind az egyben CPU és grafikus integrációt kínálják a személyi számítógépek teljesítményének növelése érdekében.

Magok és szálak

Az AMD Vision és az Intel i7 processzorok egyaránt több CPU magot kínálnak. A magok lényegében további processzorok a CPU-ban, amelyek lehetővé teszik a PC-k számára a többszálas menetet, vagy a számításokat és a műveleteket párhuzamosan végezhetik. A típustól függően az AMD Vision processzorok négy, hat vagy nyolc maggal rendelkezhetnek. Az Intel i7 CPU-k általában csak négy maggal rendelkeznek - kivéve az ultra-drága Extreme sorozatban lévőket -, de tartalmazzák a hiperszálaként ismert technológiát is, amely további virtuális processzorszálakat hoz létre többszálas vagy párhuzamos műveletekhez. A hiperszálas technológia egyedülálló az Intel processzorainál, és az AMD nem építi be a processzoraiba. Míg az Intel hiperszálas technológiája növeli a teljesítményt a virtuális processzorok számának megduplázásával, a sebesség növekedését csak akkor fogja észrevenni, haolyan operációs rendszert és alkalmazást használ, amely egyaránt támogatja a virtuális processzor szálakat. Habár a Windows összes modern verziója támogatja a hiper-menetes szálak kialakítását, számos alternatív operációs rendszer nem.

Cache memória

A processzorok teljesítményének növelése érdekében az AMD és az Intel is elkezdett változó mennyiségű gyorsítótárat használni, hogy elősegítse az adatok gyorsabb feldolgozását és gyorsabb továbbítását a csővezetékeken keresztül az alkalmazások felé. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a cache memória mennyisége a processzorban, annál gyorsabban fog teljesíteni.

Gyorsítótár összehasonlítása

A legtöbb i7 magprocesszor legalább 8 MB gyorsítótárral rendelkezik, míg az alacsonyabb szintű Vision alapú processzorok csak 2 MB-tal rendelkeznek. A gyorsítótár mennyisége mindkét processzor sorozatban modellenként változik, de az Intel processzorok általában jobb gyorsítótár-mag aránygal rendelkeznek. Például az Intel i7 2700K processzor és az AMD Vision alapú FX-8150 CPU egyaránt 8 MB L3 szintű gyorsítótárral rendelkezik. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy az Intel i7 2700K csak négy maggal rendelkezik, az AMD FX-8150 pedig nyolc, akkor láthatja, hogy az Intel processzor magonként nagyobb mennyiségű gyorsítótárat kínál. Következésképpen az i7 2700K négy magja hatékonyabban működhet; nem kell majdnem olyan gyakran továbbítaniuk a kért adatokat a merevlemezre és a merevlemezről.

Integrált videó különbségek

Míg az Intel i7 processzorok kismértékű előnnyel rendelkeznek a tiszta CPU-teljesítmény terén az AMD-társaikkal szemben, addig a Vision processzor-sorozat magasabb szintű integrált GPU-kat tartalmaz. Az Intel i7 processzorok a vállalat HD 2000, HD 2500, HD 3000, HD 4000 és HD 5000 integrált grafikus chipkészleteit használják. Az Intel grafikus lapkakészletét inkább multidisplay használatra és videók kódolására tervezte. Az AMD Vision alapú CPU-k az ATI által készített HD lapkakészleteket használják. Az ATI lapkakészletek általában sokkal jobb 3D-s és játékteljesítményt nyújtanak, mint az Intel processzorokban használtak. Az AMD 2006-ban vásárolta az ATI-t, kifejezetten a csúcskategóriás grafikai teljesítményt igénylő felhasználók kiszolgálása céljából.

Árképzés és rendeltetésszerű használat

Ha nyers processzor teljesítményre vágyik, válasszon egy Intel i7 CPU-t. Ha megfizethető all-in-one megoldást szeretne, amely meglehetősen gyors teljesítményt és jobb játékgrafikát kínál, válassza az AMD Vision sorozat egyik processzorát. A játékélmény maximális kihasználása érdekében az Intel i7 CPU használata különálló ATI vagy NVidia videokártyával mindkét világ legjavát nyújtja: gyorsabb óraciklusokat és hihetetlen grafikus teljesítményt nyújt. Ne feledje, hogy az Intel i7 processzorok lényegesen többe kerülnek, mint az AMD Vision társai. Az Intel zászlóshajója, az i7 3960x processzor körülbelül négyszerese az AMD FX – 8350 árának.