A különbség a vezérigazgató, az elnök és az ügyvezető igazgató között

Az embereket gyakran megzavarják a vállalat vezérigazgatója és elnöke közötti különbségek. Adja hozzá az ügyvezető igazgató címét, és a zavart megsokszorozódik. Különösen a kisvállalkozásoknál sok tulajdonos vállal több szerepet, mivel végül is ők felelnek a vállalat sikeréért. De ha Ön tulajdonosa annak mérlegelésére, hogy melyik címet vegye be, akkor a szerepek munkafunkciói között egyértelmű különbségek vannak.

Vezérigazgató: A Nagy Főnök

A vezérigazgató (vezérigazgató) a Top Dog, a Head Honcho, az első számú parancsnok. A vezérigazgatónál senki sem áll magasabb szinten a társaságban. Mint a legfelső, a vezérigazgató meghatározza a vállalat jövőképét és küldetését . Ő az, akinek nagy, stratégiai terve van, aki messzire tekint a jövőben.

Egy kisvállalkozásnál valószínűleg a vezérigazgató is a tulajdonos. Ha igen, akkor a vezérigazgató senki másnál jobban tudja, miért alapították a vállalatot, annak létjogosultságának nagy okát, és melyek a hosszú távú stratégiai célok. A vezérigazgató tájékoztatja és megbeszéli az igazgatóságot, ha van ilyen a társaságnak. De ellentétben a nonprofit szervezetekkel, ahol a vezérigazgatót az igazgatóság veszi fel és válaszolja az igazgatóságot, egy kisvállalkozás vezérigazgatója inkább az igazgatótanácsot használja tanácsadóként, mindegyik más szakértelemmel rendelkezik. Néha a vezérigazgató az igazgatóság elnöke is.

Elnök: Második a parancsnokságban

Amikor egy vállalkozásnak van vezérigazgatója és elnöke is, az elnök mindig a második a vezetői láncban. A vezérigazgató általában az elnököt választja, vagy ha valaki más felelős a jelöltek megsemmisítéséért, akkor a vezérigazgató meghallgatja őket, és a végső szót mondja ki, hogy ki kap munkát. A vezérigazgató és az elnök szorosan együtt fog működni, ezért jó munkakapcsolatban kell lenniük, és tiszteletben kell tartaniuk egymás képességeit.

Az elnök felügyeli a mindennapi üzleti funkciókat . Megértette a vállalat elképzelését és küldetését, ahogyan azt a vezérigazgató meghatározta, és az ő feladata meghatározni, hogyan fogják ezeket megvalósítani. Általában meghatározott időközönként ideiglenes célokat tűz ki a célok elérésére, és ezeket a célokat továbbítja az alelnököknek vagy a vezetőknek, akiknek feladata megtervezni, hogyan irányítsák munkatársaikat e területeken történő célok elérésére.

Egy vagy kettő cím?

Egy kombinált cím. Sok kisvállalkozó úgy érzi, hogy mind vezérigazgató, mind elnök túl sok főnököt jelentene a tetején a vállalat méretéhez képest. Ehelyett egy személyük van, aki a vállalat vezérigazgatója és elnöke egyaránt . Ha a tulajdonos közvetlenül kapcsolódik az üzlethez, akkor valószínűleg ő vállalná ezt a legfőbb szerepet.

Ennek a személynek a hivatalos címe a következő lenne: "Sandra Smith, elnök-vezérigazgató". Mindkét munkakör elsőként felsorolható. A lényeg annak tisztázása, hogy Smith mindkét szerepet betölti. Ez azt jelenti, hogy meghatározza a jövőképet és a küldetést, valamint kezeli a vállalat mindennapi működését.

Két tulajdonos, két cím. Ha az üzlet több személy tulajdonában van, a címek bonyolultabbá válnak. Az lehet a vezérigazgató, akinek a legtöbb vállalati részvénye van, vagy aki a legtöbb pénzt fektette be a cégbe. Vagy a társtulajdonosok eldönthetik, hogy az egyik inkább hosszú távú gondolkodó, míg a másik jobban dolgozik az emberekkel , így előbbi lesz a vezérigazgató, utóbbi pedig az elnök.

Csak vezérigazgató. Egyes tulajdonosok úgy érzik, hogy az "elnök és vezérigazgató" kissé túl pompásan hangzik kisvállalkozásuk számára, és egyik vagy másik címet akarják választani, de nem mindkettőt. Ebben az esetben a vezérigazgató a megfelelő választás. Ha inkább az elnököt választja, akkor a cégen kívül mások is elgondolkodhatnak azon, hogy ki az a vezérigazgató - az a személy, aki végleges jóváhagyást ad minden ügylethez.

Mi az ügyvezető igazgató?

A vezérigazgatói cím helyett néha az ügyvezető igazgatói címet használják. Ez elsősorban egy brit cím, amelyet a vezérigazgató helyett használnak , és amely az Egyesült Államokban zavarba ejtő. A "menedzsment" szó kézenfogva hangzik, mintha az ezzel a címmel rendelkező személy mindennapi műveleteket kezelne. Mivel ez nem az amerikai vezérigazgató szerepe, az ügyvezető igazgatói címet valószínűleg félreértenék.