Hogyan konvertálhat fényképeket vonalas rajzokra a GIMP segítségével

A GNU ingyenes szoftver közösségének része, a GIMP - a GNU Image Manipulation Program rövidítése - takarékos és képes alternatívát kínál az olyan drága képszerkesztő szoftverekhez, mint az Adobe Photoshop, a Macphun Luminar vagy a Corel PaintShop.

Az említett programokhoz hasonlóan a GIMP eszközei lehetővé teszik a digitális képek kivágását, rétegezését, színjavítását és más módon történő módosítását. Az eszközök magukban foglalják az automatikus szűrők gyűjteményét, amelyek megismétlik a különféle grafikai és művészeti stílusokat, a rajzfilmektől az olajfestményekig. A GIMP ingyenesen letölthető és használható Windows, Linux és OS X platformokon, és 2018 augusztusától elérte a 2.10.6 verziót. Alapvető vizuális felülete azonban meglehetősen konzisztens marad a platformok és a verziók között, így a fénykép vonalvezetési stílusra konvertálásának folyamata hasonló a szoftver használatának módjától. Annak érdekében, hogy a fénykép úgy nézzen ki, mint egy rajz a GIMP segítségével, ragaszkodni kell a szoftver mellékelt szűrőihez.

Vázolja a képet

Kattintson a GIMP "Fájl" menüjére és a "Megnyitás" opcióra a vonalas rajz létrehozásához használni kívánt fotó megnyitásához. A GIMP támogatja a digitális képfájl-formátumokat, beleértve a JPEG, GIF, PNG és TIFF fájlokat.

Ha azt szeretné, hogy a fotó csak egy része a vonalas rajznak tűnjön, válassza az Eszköztár Szabad választó eszközt (kattintson az "Eszközök", majd az "Új eszköztár" gombra az eszköztár megjelenítéséhez). Az Ingyenes kiválasztás eszköz használatához tartsa lenyomva az egér választógombját, és húzza a vonalat a kép fölé egy körvonal létrehozásához - amikor zárt hurkot készít, a vonalas rajz szűrő csak a körvonalon belüli területre lesz hatással. Hagyja ki az Ingyenes kijelölés eszközt, és hagyja a képet úgy, ahogy a kép teljes egészében vonallá változik.

Poszterizálja a képet

Kattintson a GIMP legfelső eszköztárának olyan opciói között található "Színek" lehetőségre, mint a "Fájl" és az "Eszközök", majd válassza a "Poszterizálás" lehetőséget. A megjelenő csúszka lehetővé teszi, hogy csökkentse a fénykép színeinek teljes számát - kettőtől 200-ig - végső soron megkönnyítve a GIMP számára a vizuális adatok rajzszerű képpé történő átalakítását. Állítsa be a csúszkát, hogy kevesebb színt válasszon a kevésbé részletes vonalvezetéshez, és több színt a megnövelt részletesség érdekében.

Győződjön meg arról, hogy az "Előnézet" négyzet be van jelölve, így láthatja, hogy a csúszka mozgatása hogyan befolyásolja a képet, majd nyomja meg az "OK" gombot, ha végzett.

Alkalmazza a szűrőt

Most, hogy fotója szép és poszteres, készen áll a vonalvezetési effektus alkalmazására. Kattintson a "Szűrők" menüre, majd válassza a "Művészi" és a "Rajzfilm" lehetőséget. A Rajzfilm szűrő menü két beállítási lehetőséget kínál: a maszk sugara és a fekete százalék. Minél alacsonyabb a maszk sugara, annál inkább egy meghatározott hatás érhető el a képen. A fekete csúszka százalékos növelésével a tintaszerű vonalak vastagabb, merészebb megjelenést kölcsönöznek, míg a csökkentés finomabb vonalakat eredményez.

Miután tetszés szerint beállította az opciókat, kattintson az "OK" gombra a szűrő alkalmazásához.

A megjelenés csípése

Noha jó lehet a vonalkód effektus mellett járni, a GIMP Cartoon szűrője közvetlenül a kapun kívül érvényes, néhány egyszerű módosítással valóban a minőségi otthon vezethető el.

A Posterize újabb passzja a képregényre emlékeztető pop-art stílust kölcsönözhet, miközben a fotó deszaturálása - a "Színek", majd a "Színtelenítés" gombra kattintva - egyszerű, nagy kontrasztú fekete-fehér megjelenést eredményez. A Színek menüben a "Brightness-Contrast" opció megnyitja a fényerő és a kontraszt csúszkáit, amelyekkel beállíthatja, hogy a végtermék különféle vizuális hangulatokat kapjon, a világostól és a levegőtől a sötétig és ütősig.