Mi az 10 kulcsos adatbevitel?

A számok összegyűjtése és bevitele a számítógépre az adatkezelés egyik legigényesebb kérdése. A tízkulcsos adatbevitel gyorsítja ezt a folyamatot, csak a 0 és 9 közötti számgombokra összpontosítva, amelyeket ismételten használnak. Ez hatékonyabb és kevesebb fizikai stresszt okozhat a testen, mert csak néhány billentyűre kell összpontosítania, nem pedig a standard billentyűzet száz plusz gombjaira. Bár lehet, hogy nem ismeri teljes mértékben a tízkulcsosítási folyamatot, előfordulhat, hogy már megszokásból használja.

Hardver

A szokásos billentyűzetek tartalmazzák a számgombok felső sorát, amelyet a gépírók használnak számok és betűk bevitelére. Ezt a technikát általában érintéses gépelésnek nevezik. Üzleti körülmények között azonban a dollárra, a teljesítménymutatókra és más könyvelési adatokra vonatkozóan nem mindig szükséges egy teljes szabványos billentyűzet. Ehelyett sok asztali számítógéphez csatlakozó önálló billentyűzet tartalmaz egy tízgombos vagy numerikus billentyűzetet a billentyűzet jobb oldalán. A laptopok, ha elég szélesek, szintén numerikus billentyűzetet támogatnak. A felhasználók egy számbillentyűzetet is beszerezhetnek, amely a számítógép USB-portjához csatlakozik, és könnyedén hozzáadhatja ezt a hardvert bármely rendszerhez.

Kiképzés

Bárki, aki hozzáfér egy tízbillentyűs számbillentyűzethez, gyorsan megtanulhatja és megszokhatja ennek a hardvernek a használatát. Azoknak a vállalkozásoknak és szakembereknek, akik örömmel vennék a számbillentyűzet hatékony használatával kapcsolatos további útmutatást, néhány főiskola és szakiskola speciális képzési programokat kínál. Az ilyen programok címét általában Business Systems Technology-nak hívják, és a tízkulcsos adatbevitel egyetlen tanfolyam a teljes tanterv részeként. A Munkaügyi Statisztikai Hivatal 2011-es adatai szerint azonban azoknak az embereknek, akik az adatbevitelből karriert kívánnak tenni, csak középiskolai végzettségre lehet szükségük, ha megfelelő nyelvtannal rendelkeznek és jól ismerik a billentyűzet használatát.

Foglalkozása

Egyes vállalkozások tízkulcsos adatbeviteli gépírók szükségességét hirdetik. Például, ha virtuális, otthoni munkahelyi ügyfélszolgálati ügynökként jelentkezik, a tízkulcsos segítség az ügyfélrendelések megadásához. Távoli orvosi transzkripciós vagy számlázási és kódolási szakemberként fontos a numerikus orvosi és laboratóriumi vizsgálati adatok pontos és hatékony bevitele a számítógépbe. A Munkaügyi Statisztikai Hivatal 2011-es adatai szerint azonban az adatbeviteli munkában a növekedés mérsékelt csökkenést mutat. Az emberi gépírók ezen cseréje részben annak köszönhető, hogy fokozottabban használják a technológiát és támaszkodnak a technológiára, valamint hogy ezeket a munkákat külföldre bízzák.

Alternatívák

Felfedezheti a numerikus adatok kézi beírásának alternatíváit. Ha jelenleg gépelt vagy papírra írt adatok állnak rendelkezésére, szkenner segítségével rögzítheti a szövegből, beleértve a számokat is, ezekből a dokumentumokból. Ezt a képalkotó technikát optikai karakterfelismerésnek vagy OCR-nek hívják, és az adatokat szövegesen feldolgozott dokumentumba vagy táblázatba menti. Egy másik nem gépelési lehetőség a beszéd-szöveg szoftver használata, amely lehetővé teszi számszerű adatok mikrofonba történő beszédét. A számítógép kiírja a képernyőn látható számot. Fontolja meg az adatok exportálásának és importálásának megismerését az alkalmazások között, hogy ne kelljen újra megadnia ezeket az információkat (például adatok exportálása egy webhelyről egy Excel táblázatba).