Definiálja a helyzetvezetést

A szituációs vezetés Kenneth Blanchard és Paul Hersey által kidolgozott és tanulmányozott vezetési stílus. A szituációs vezetés arra vonatkozik, amikor a szervezet vezetőjének vagy vezetőjének a stílusát hozzá kell igazítania ahhoz, hogy illeszkedjen a követők fejlettségi szintjéhez. A helyzetvezetésnél a vezetőnek kell változtatnia a stílusán, nem pedig a követőnek kell alkalmazkodnia a vezető stílusához. A helyzetvezetésben a stílus folyamatosan változhat, hogy megfeleljen a szervezet mások igényeinek a helyzet alapján.

Mesélés és rendezés

Az elmondás / irányítás során a szervezet vezetője az, aki meghozza a döntéseket, és tájékoztatja a döntés szervezésében a többieket. Ezt a vezetési stílust mikrovezetésnek is nevezhetjük, mivel a vezető nagyon benne van és szorosan felügyeli a dolgozó embereket. Ezzel a vezetési stílussal nagyon felülről lefelé irányuló megközelítésről van szó, és az alkalmazottak egyszerűen pontosan azt teszik, amit nekik mondanak.

Értékesítés és coaching

Az eladási és edzői vezetési stílus mellett a vezető továbbra is nagyon részt vesz a napi tevékenységekben. A döntések végül is a vezetőt terhelik, azonban a döntés végrehajtása előtt az alkalmazottak részvételét kérik.

A helyzetvezetés ilyen stílusával az alkalmazottak továbbra is felügyelet alatt állnak, de ez inkább coaching, mint vezetési mód. Ez a stílus általában jól működik azokkal, akik tapasztalatlanok és még mindig tanulnak. Közvetlen dicsérettel jár, hogy növeljék bizalmukat és önbecsülésüket.

Részvétel és támogatás

A szituációs vezetés részvételi és támogatási stílusa nagyobb felelősséget ruház át a munkaadókra vagy a követőkre. Míg a vezető még mindig ad némi irányt, a döntések végül a követőt terhelik. A vezető visszajelzést ad, és bizalmukat és motivációjukat dicsérettel és visszajelzéssel növeli az elvégzett feladatokért. Akik jól működnek ebben a helyzetvezetési stílusban, rendelkeznek a szükséges készségekkel, de hiányzik belőlük a bizalom vagy a motiváció.

Átruházás az alkalmazottakra

A delegálás az a szituációs vezetési stílus, amikor a vezetőt a legkevésbé vonják be az alkalmazottakba. Az alkalmazottak felelősek a feladatok és az általuk követett irányok megválasztásáért. Bár a vezető továbbra is részt vehet irányítási vagy visszacsatolási célokból, sokkal alacsonyabb szinten van, mint más szituációs vezetési stílusoknál. Ezzel a vezetési stílussal az alkalmazottak ismerik szerepüket és kevés felügyelet mellett látják el.

Figyelembe véve a fejlettségi szintet

A követő fejlettségi szintje határozza meg a vezető szituációs vezetési stílusát. Blanchard és Hersey kidolgozott egy mátrixot, hogy a vezetők fejlettségi szintjük alapján könnyen meghatározhassák az alkalmazott számára szükséges vezetői stílust. A magas igényekkel és kevés tapasztalattal rendelkezők számára a rendezési stílusra lesz szükség, míg az alacsony igényűek és nagy hozzáértéssel rendelkezőknél a delegáló stílus használható.