Miért olyan hangos a laptopom az utóbbi időben?

A laptop leghangosabb alkatrésze a ventilátor, amely gyorsabban forog, ha a laptopnak több hője van elvezetni. Míg egyes laptopok természetesen hangosabban futnak, mint mások. Ha hirtelen megnő a számítógép által okozott zaj, akkor a tettes vagy annak köszönhető, hogy valami elfojtja a hardvert, vagy a szoftverben bekövetkezett változások.

Piszkos ventilátorok és blokkolt szellőzők

A számítógépek idősebb korukkal jobban túlmelegednek, főleg, ha nem rendszeresen tisztították a laptop szellőzőit. Lehet, hogy a ventilátorok gyorsabban forognak a por miatt, de előfordulhat, hogy a laptopot is használja. Az ölében vagy egy puha felületen (például egy vigasztaló) történő használata megakadályozhatja a szellőzőnyílásokat, csökkentve a légáramlást és a ventilátorok gyorsabb forogását.

Szoftver és korlátozott források

Ha megváltoztatta az operációs rendszert, vagy bármilyen olyan szoftvert telepített, amely folyamatosan működik a háttérben, akkor megnövekedett rendszerterhelésről lehet szó. Ha megterheli az erőforrásait, ez felmelegíti és bekapcsolja a ventilátorokat. Nézd meg, mit csinálsz, amikor a rajongók hangosan forogni kezdenek; játékok futtatása és szerkesztése, vagy videónézés nagyobb stresszt jelent a számítógépen, mint az internet böngészése.

Közelgő merevlemez-hiba

Lehetséges, hogy a nagy zaj nem a ventilátorok, hanem a merevlemez. Ha azt veszi észre, hogy a merevlemez közelében lévő terület erősebben morajló, csiszoló vagy kattogó hangot ad, azonnal készítsen biztonsági másolatot az adatokról. Amikor a merevlemezen belüli mechanikus alkatrészek meghibásodni kezdenek, a végeredmény zajosabb merevlemez lesz. Az adatok biztonsági mentése után az egyetlen megoldás az, ha a merevlemezt új modellre cseréli.

Csendben a laptopon

Ha biztos benne, hogy a hallott hang nem a merevlemez figyelmeztet, akkor a probléma csak néhány javítást igényel - némelyik egyszerűbb, mint a többi. Használjon sűrített levegős kannát a portok kiszívásához; amikor laptopot használ, győződjön meg arról, hogy elegendő hely van a levegő kiszívására. Távolítson el minden olyan programot, amelyet nem használ, és tiltsa le a lehető legtöbb háttérfolyamatot. Ha a ventilátorok továbbra is hangosan forognak, még akkor is, ha nem erőforrás-igényes szoftvert használ, fontolja meg a laptop kinyitását és a sűrített levegő használatát a por belsejében történő tisztításához. Csak akkor tegye ezt, ha laptopjára nincs garancia, mivel a laptop kinyitása érvényteleníti. A hűtőborda régi hőpasztájának cseréje szintén csökkenti a hőt (és ezáltal a ventilátorok zaját), de csak akkor tegye meg, ha jól érzi magát a laptop szétszerelésében és javításában.