Centralizált Vs. Decentralizált szervezeti felépítés

A szervezeti struktúra a vállalati keretrendszer és az üzleti tevékenység irányításának irányelveinek vázlata. A kisvállalkozások tulajdonosai általában felelősek vállalataik szervezeti felépítéséért, amely általában a tulajdonos személyiségének, vezetési stílusának és jellemzőinek kiterjesztése. Az üzleti környezetben kétféle szervezeti struktúra található: centralizált és decentralizált. Minden szerkezet előnyöket és hátrányokat kínál a vállalkozások tulajdonosai számára.

Egyéni kontra csapatmenedzsment

A központosított szervezeti struktúrák egyetlen egyénre támaszkodnak a döntések meghozatalában és a vállalat irányításában. A kisvállalkozások gyakran használják ezt a struktúrát, mivel a tulajdonos felelős a cég üzleti tevékenységéért.

A decentralizált szervezeti struktúrákban gyakran több személy felelős az üzleti döntések meghozataláért és a vállalkozás irányításáért. A decentralizált szervezetek az üzleti élet különböző szintjein működő csapatkörnyezetre támaszkodnak. Az üzleti élet minden szintjén az egyének rendelkezhetnek bizonyos autonómiával az üzleti döntések meghozatalában.

A centralizált szervezetek strukturális előnyei

A központosított szervezetek rendkívül hatékonyak lehetnek az üzleti döntések terén. A cégtulajdonosok jellemzően kidolgozzák a vállalat küldetését és jövőképét, és kitűzik a vezetők és alkalmazottak célkitűzéseit, amelyeket követniük kell e célok elérésekor.

Szakértelem felhasználása decentralizált szervezeteknél

A decentralizált szervezetek különféle szakértelemmel és tudással rendelkező egyéneket alkalmaznak a különféle üzleti műveletek lebonyolításához. A széleskörű menedzsment segít abban, hogy a vállalatnak rendelkezzenek hozzáértő igazgatók vagy vezetők a különböző típusú üzleti helyzetek kezeléséhez.

A centralizált szervezetek szerkezeti hátrányai

A központosított szervezetek a bürokrácia több rétegének negatív hatásaitól szenvedhetnek. Ezeknek a vállalkozásoknak gyakran több irányítási rétege van, a tulajdonostól kezdve a frontos műveletekig. A vállalat minden döntésének meghozataláért felelős tulajdonosoknak több időre lehet szükségük e feladatok elvégzéséhez, ami lassú üzleti tevékenységet eredményezhet.

A decentralizált szervezetek szerkezeti hátrányai

A decentralizált szervezetek több olyan emberrel is megküzdhetnek, akiknek eltérő véleménye van egy adott üzleti döntésről. Mint ilyen, ezeknek a vállalkozásoknak nehézségekkel kell szembenézniük, amikor mindenkit ugyanazon az oldalon találnak, amikor döntéseket hoznak.

A szervezeti felépítés további szempontjai

A cégtulajdonosoknak gondosan meg kell fontolniuk, hogy milyen típusú szervezeti struktúrát használnak a vállalatukban. A kis szervezetek általában profitálnak a centralizált szervezeti struktúrákból, mert a tulajdonosok gyakran az üzleti tevékenység élvonalában maradnak. A nagyobb szervezetek általában decentralizáltabb struktúrát igényelnek, mivel az ilyen vállalatoknak több részlegük vagy részlegük is lehet. A vállalkozások tulajdonosainak mérlegelniük kell a szervezeti struktúra megváltoztatását az üzleti tevékenység növekedésétől és bővülésétől függően.

A tervezési idő általános tévhitei

A szervezeti struktúrák nem mindig igényelnek jelentős mennyiségű tervezési időt. Sok vállalkozás rendelkezik olyan szervezeti felépítéssel, amely egyszerűen a vállalkozás élete során fejlődik.

A cégtulajdonosok gyakran az alapján döntenek, hogy miként kezelik az alkalmazottaikat. Az alkalmazottak érzékelik, hogy a tulajdonos hogyan kezeli a különböző üzleti helyzeteket, és egyszerűen ennek megfelelően alakítják ki munkastílusukat. Ez alapértelmezés szerint létrehoz egy szervezeti struktúrát, komolyabb tervezés nélkül.