Hogyan válasszuk ki a processzor sebességét

Egy szinten egyszerű kiválasztani a processzor sebességét az üzleti számítógépekhez. Minél gyorsabb a processzor sebessége, annál gyorsabban mozog a számítógép, és ha minden egyenlő, annál többe fog kerülni. Tekintettel azonban a modern processzorok nagy sebességére, a szükségesnél gyorsabbat is lehet vásárolni. Másrészt vannak más módszerek a számítógép felgyorsítására, amelyek értelmesebb hatást gyakorolhatnak, mint a CPU sebessége.

Mit jelent a processzor sebessége

Amikor a processzor sebességét GHz-ben látja, az a processzor belső órájának sebességére vonatkozik. Minden alkalommal, amikor az óra ketyeg, a processzor végrehajthat egy utasítást, vagy adatokat olvashat és írhat. A 3,0 GHz-es processzor másodpercenként 3 milliárd lehetőséget kínál valamire, míg a 3,6 GHz-es processzornak 3,6 milliárd esélye van - ez nagyjából 20 százalékkal gyorsabb.

Mit nem jelent a sebesség?

A belső órajelek nem mondják meg, hogy a processzor milyen gyorsan tud kommunikálni a külvilággal. Ezt a külső órajel vagy a busz sebessége határozza meg, amely általában sokkal lassabb. Ez azt jelenti, hogy ha nem tud annyi adatot a processzorba foglalni, hogy az elfoglalt legyen, amíg újra nem tud kommunikálni a külvilággal, akkor tétlen lesz.

Az órajel sebessége sem árulja el, hogy mennyi időbe telik egy processzornak, hogy valamit valóban csináljon. Ha egy 3,0 GHz-es processzor öt órajelben tud végrehajtani egy utasítást, míg a 3,6 GHz-es processzor kilencet vesz igénybe, a lassabb processzor valójában gyorsabb - hasonlóan ahhoz, mintha összehasonlítanánk egy olyan szállítót, aki lassan vezet, de soha nem téved el a gyorsan hajtó, de mindig elveszett. Míg az azonos családba tartozó processzorok gyakran ugyanazokkal az utasításkészletekkel és végrehajtási időkkel rendelkeznek, nehéz lehet összehasonlítani a különböző márkájú vagy más típusú processzorokat ugyanazon márkán belül e különbség miatt.

Magok vs sebesség

Sok CPU-nak több magja van, ami azt jelenti, hogy egyetlen chipben valójában egynél több CPU chip található. Míg egy 5 GHz-en futó chip általában gyorsabb lesz, mint két, 2,5 GHz-en futó chip, nehezebb összehasonlítani a 3,6 GHz-es négymagos chipeket a 3,2 GHz-es hatmagos chipekkel. Általánosságban elmondható, hogy ha alkalmazottai egyszerre több programot futtatnak, vagy olyan szoftvert futtatnak, amely kifejezetten a többmagos processzorok előnyeinek kihasználására szolgál, akkor a több magot tartalmazó processzor lassabb lesz, mint egy gyorsabb, kevesebb maggal rendelkező processzor, de nem mindig.

Egyéb frissítések

Attól függően, hogy vállalkozása hogyan használja a számítógépeket, más frissítések nagyobb hatással lehetnek, mint egy gyorsabb processzor. Például, ha alkalmazottai gyakran váltanak viszonylag igénytelen programok között, például szövegszerkesztők, webböngészők, táblázatok és e-mail kliensek között, akkor a szilárdtestalapú meghajtó hozzáadása egy lassabb számítógéphez jobb frissítés lehet, mint egy gyorsabb processzor. Az SSD-k gyorsabban férnek hozzá az adatokhoz, mint a hagyományos merevlemezek, és gyorsabbá teszik a programok indítását és indítását. Másrészt, ha az alkalmazottak grafikusan intenzív feladatokon dolgoznak, például videoszerkesztésen vagy 3D-s képek renderelésén vagy tervezésén, grafikus kártya hozzáadása is jobb frissítés lehet.