Mi a négy ellenőrzési jelentés típusa?

Az ellenőrzési jelentés a kisvállalkozások teljes pénzügyi helyzetének értékelése. Ezt a dokumentumot egy független számviteli szakember tölti ki, amely a társaság eszközeire és forrásaira terjed ki, és bemutatja a könyvvizsgáló képzett értékelését a cég pénzügyi helyzetéről és jövőjéről. A törvény előírja az ellenőrzési jelentéseket, ha a társaság nyilvános kereskedésű vagy az Értékpapír-tőzsdei Bizottság (SEC) által szabályozott iparágban működik. A finanszírozást kereső vállalatok, valamint azok, akik javítani akarják a belső kontrollokat, szintén értékesnek találják ezeket az információkat.

Tipp

Az ellenőrzési jelentéseknek négy típusa van: és minősítés nélküli vélemény, minősített vélemény és nemleges vélemény, valamint a vélemény kizárása. A minősítés nélküli vagy „tiszta” vélemény a legjobb típusú jelentés, amelyet egy vállalkozás kaphat.

Nem minősített vélemény

A gyakran tiszta véleménynek nevezett minősítés nélküli könyvvizsgálói jelentés könyvvizsgálói jelentés, amelyet akkor állítanak ki, amikor a könyvvizsgáló megállapítja, hogy a kisvállalkozás által benyújtott pénzügyi nyilvántartásokban nincsenek félrevezetések . Ezenkívül egy minősítés nélküli vélemény azt jelzi, hogy a pénzügyi nyilvántartást az általánosan elfogadott számviteli elvek (GAAP) néven ismert szabványoknak megfelelően vezették. Ez a legjobb típusú jelentés, amelyet egy vállalkozás kaphat .

A minősítés nélküli jelentés általában egy címből áll, amely tartalmazza a „független” szót. Ez annak illusztrálására szolgál, hogy elfogulatlan harmadik fél készítette el. A címet követi a törzs. Három bekezdésből áll, a fő testület kiemeli a könyvvizsgáló felelősségét, az ellenőrzés célját és a könyvvizsgáló megállapításait. A könyvvizsgáló aláírja és keltezi a dokumentumot, ideértve a címét is.

Minősített vélemény

Olyan helyzetekben, amikor a társaság pénzügyi nyilvántartását nem vezetik a GAAP szerint, de nem mutatnak félrevezetést, a könyvvizsgáló minősített véleményt fog kiadni. A minősített vélemény megírása rendkívül hasonló a minősítés nélküli véleményhez. A minősített vélemény azonban tartalmaz egy további bekezdést, amely kiemeli azt az okot, amely miatt az ellenőrzési jelentés nem minősített.

Elutasító vélemény

A legrosszabb típusú pénzügyi beszámoló, amelyet egy vállalkozásnak ki lehet adni, egy negatív vélemény. Ez azt jelzi, hogy a cég pénzügyi nyilvántartása nem felel meg a GAAP-nak. Ezenkívül a vállalkozás által szolgáltatott pénzügyi nyilvántartásokat durván hamisan ábrázolták . Bár ez tévedésből adódhat, gyakran csalásra utal. Amikor ilyen típusú jelentést adnak ki, a vállalatnak helyesbítenie kell pénzügyi kimutatását, és újraellenőriztetnie kell, mivel a befektetők, hitelezők és más kérelmező felek általában nem fogadják el.

A vélemény kizárása

Bizonyos esetekben a könyvvizsgáló nem képes elkészíteni a pontos ellenőrzési jelentést. Ez számos okból következhet be, például a megfelelő pénzügyi nyilvántartások hiánya miatt. Amikor ez megtörténik, a könyvvizsgáló kizár egy véleményt, kijelentve, hogy a cég pénzügyi helyzetéről nem lehet meghatározni véleményt.