Mik a kommunikációs csatornák egy szervezeten belül?

A kommunikációs csatornák azok az eszközök, amelyeken keresztül a szervezetben az emberek kommunikálnak. Gondolkodni kell azon, hogy milyen csatornákat használnak a különféle feladatok elvégzéséhez, mert egy feladathoz vagy interakcióhoz nem megfelelő csatorna használata negatív következményekkel járhat. Az összetett üzenetek gazdagabb kommunikációs csatornákat igényelnek, amelyek megkönnyítik az interakciót az egyértelműség érdekében.

Tipp

A kommunikációs csatornák magukban foglalják a személyes kommunikációt, a sugárzott médiát, a mobil csatornákat, az elektronikus kommunikációt és az írásbeli kommunikációt.

Szemtől szemben vagy személyes kommunikáció

A személyes és személyes kommunikáció az egyik leggazdagabb kommunikációs csatorna, amely a szervezeten belül használható. A fizikai jelenlét, a beszélő hangnemének és az arckifejezéseknek köszönhetően az üzenet címzettjei úgy értelmezhetik az üzenetet, ahogyan a beszélő szándékában áll. Ez a legjobb csatorna komplex vagy érzelmileg feltöltött üzenetekhez, mivel lehetővé teszi a beszélő és a címzettek közötti interakciót a kétértelműség tisztázása érdekében. A szónok értékelheti, hogy a hallgatóság megkapta-e az üzenetét rendeltetésszerűen, és további kérdéseket tehet fel vagy válaszolhat rá.

Broadcast Media Communications

A tévé, a rádió és a hangszórók mind a sugárzott média kommunikációs csatornán belül vannak. Az ilyen típusú médiumokat tömegközönség megszólításakor kell használni. Azok a vállalkozások, amelyek új termékről kívánnak értesítést adni az ügyfeleknek, sugárzott csatornán keresztül hirdethetnek vagy végezhetnek promóciókat. Hasonlóképpen, a vezérigazgató globális vállalati címet tehet úgy, hogy televíziós adást sugároz a globális webhelyeken. Ha a tömeges közönségnek szánt üzenet javítható vizuális vagy hallási formában történő bemutatással, akkor sugárzott csatornát kell használni.

Mobil kommunikációs csatornák

Mobil kommunikációs csatornát kell használni, ha privát vagy bonyolultabb üzenetet kell továbbítani egy egyénnek vagy egy kis csoportnak. A mobil csatorna lehetővé teszi az interaktív cserét, és további előnyöket biztosít a címzettnek, ha a beszélő hangját és az üzenetet értelmezi. A szervezeten belül egyesek dönthetnek úgy, hogy ezt a csatornát használják a személyes csatornákhoz képest, hogy megspórolják a személyes találkozó összehangolásához szükséges időt és erőfeszítést.

Elektronikus kommunikációs csatornák

Az elektronikus kommunikációs csatornák felölelik az e-mail, az internet, az intranet és a közösségi média platformjait. Ez a csatorna használható egy az egyben, csoportos vagy tömeges kommunikációhoz. Ez kevésbé személyes kommunikációs módszer, de hatékonyabb. Ennek a csatornának a használatakor ügyelni kell az üzenetek egyértelmű megalkotására, valamint a szarkazmus és az intelmek használatának elkerülésére, hacsak az üzenet kifejezetten nem kéri.

Írásbeli kommunikációs módszerek

Írásbeli kommunikációt kell alkalmazni, ha az interakciót nem igénylő üzenetet közölni kell az alkalmazottal vagy a csoporttal. A házirendek, levelek, emlékeztetők, kézikönyvek, közlemények és közlemények mind jól működnek ebben a csatornában. A címzettek elektronikus vagy személyes csatornán követhetik nyomon, ha írásbeli üzenettel kapcsolatos kérdések merülnek fel.