A szervezeti felépítés négy alapeleme

A kisvállalkozás vezetése gyakran azt jelenti, hogy a bak elindul és leáll veled. De ha szakképzett munkatársakat szeretne vonzani és megtartani, hogy segítsenek a felelősség eloszlásában, akkor szervezeti hierarchiára van szükség, amely elősegíti a kommunikációt, meghatározza a parancsnoki láncot, és megmutatja az alkalmazottaknak, hogyan léphetnek előre karrierjükön.

A hagyományos szervezeti struktúrák négy általános típusba sorolhatók - funkcionális, megosztott, mátrixos és lapos -, de a digitális piac térnyerésével a decentralizált, csapatalapú szervezeti struktúrák megzavarják a régi üzleti modelleket. Mielőtt innovatív módszert vezetne be vállalkozásának irányítására, szánjon egy kis időt a régi penész megértésére - majd lángoljon nyomon.

Funkcionális szervezeti felépítés

Funkcionális szervezeti struktúra alatt a hasonló feladatokat ellátó embereket különlegességek alapján csoportosítják. Tehát az összes könyvelőt a pénzügyi osztályra helyezik, és így tovább a marketing, a műveletek, a felső vezetés és az emberi erőforrások részlegeire.

Az ilyen struktúra előnyei közé tartozik a gyors döntéshozatal, mert a csoport tagjai könnyen kommunikálhatnak. Tanulhatnak egymástól is, mivel már hasonló készségekkel és érdeklődéssel rendelkeznek.

Termékek szerinti felosztási struktúra

Divíziós struktúrában az Ön vállalata a dolgozókat csapatokba csoportosítja azon termékek vagy projektek alapján, amelyek megfelelnek egy bizonyos típusú ügyfél igényeinek. Például egy vendéglátóipari pékség strukturálhatja a munkaerőt a kulcsfontosságú ügyfélkör - például esküvői részleg és nagy- és kiskereskedelmi részleg - alapján. Az ilyen típusú munkamegosztás biztosítja, hogy a hasonló termékeket gyártó munkavállalók nagyobb hatékonyságot és nagyobb teljesítményt érjenek el.

A mátrix felépítése egyesíti a funkcionális és a megosztott modelleket

A mátrixszerkezet egyesíti a funkcionális és az osztott modell elemeit, így összetettebb. Az embereket funkcionális szakterületekre csoportosítja, majd tovább szétválasztja őket divíziós projektekre és termékekre.

A mátrixszerkezetben a csapat tagjai nagyobb önállóságot kapnak, és elvárják, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak munkájukért. Ez növeli a csapat termelékenységét, elősegíti a nagyobb innovációt és kreativitást, és lehetővé teszi a vezetők számára, hogy a csoportos interakció révén kooperatív módon oldják meg a döntéshozatali problémákat. Az ilyen típusú szervezeti felépítés rengeteg tervezést és erőfeszítést igényel, ezért megfelelő a nagyvállalatok számára, amelyek rendelkeznek erőforrásokkal egy komplex üzleti keretrendszer kezelésére.

Lapos szervezeti felépítés

A lapos szervezeti struktúra megkísérli megzavarni a legtöbb vállalat hagyományos, felülről irányított irányítási rendszerét. A menedzsment decentralizált, így nincs mindennapi „főnök”. Minden alkalmazott önmagának a főnöke, megszünteti a bürokráciát és a bürokráciát, és javítja a közvetlen kommunikációt.

Például annak az alkalmazottnak, akinek van ötlete, nem kell átgázolnia a felső vezetők három szintjét, hogy az ötlet eljusson a döntést hozó kulcsemberhez. A munkavállaló egyszerűen kommunikál közvetlenül a célponttal társ-alapú szinten.

Az ilyen típusú struktúrát mindennapi célokra alkalmazó társaság általában speciális felülről lefelé irányítási rendszert hoz létre ideiglenes projektek vagy események számára.