Mik a képletek a készletforgalmi arány és a készletátlag kiszámításához?

A nyereséges vállalkozás irányításának egyik fő célja a raktár raktárról és ügyfelek kezére költöztetése. Minél gyorsabban eladja a készlet, annál gyorsabban térül meg a vásárlási költség és nyereség. A készletforgalmi arány és a készlet átlaga megmondja, hogy milyen gyorsan elad a készlet, és a készlet átlagos mennyisége, amelyet kéznél tart. A készletforgalom arányának vagy a készlet átlagának szokatlan ingadozása problémákat jelezhet a vásárlási politikával vagy az értékesítési mennyiséggel kapcsolatban.

Készletforgalom aránya

A készletforgalmi arány azt méri, hogy mennyi idő telik el a készlet első megvásárlásától az értékesítésig. Az éves készletforgalmi ráta kiszámításához ossza el a teljes készletet az eladott áruk éves költségére. Ez megmondja, hányszor vásárolta és értékesítette készletét egy naptári vagy pénzügyi évben. Ennek a képletnek egy másik verziója azt méri, hogy hány napos készlet áll rendelkezésére. A rendelkezésre álló készletet úgy számítja ki, hogy elosztja a készlet forgalmi hányadát 365 nappal.

Az arány kiszámítása

Az éves pénzügyi kimutatások és számviteli nyilvántartások szerint az eladott áruk költsége 60 000 USD, a végső készlet pedig 20 000 USD. Miután 20 000 dollárt 60 000 dollárra osztott, a készletforgalmi hányadosa három a Számviteli Coach szerint. Ez azt jelenti, hogy készletét az év folyamán háromszor eladták vagy átadták. Ha meg szeretné tudni, hány napos készletet tart kéznél, osszon háromat 365 napra. Ebben az esetben 122 napnyi készletkészlet áll rendelkezésre az adott napon.

Készlet átlaga

A készlet átlaga az adott időszakra rendelkezésre álló készlet átlagos mennyisége. Az átlagos készlet kiszámításához vegye fel az aktuális időszak készletegyenlegét, és adja hozzá az előző időszak készletmérlegéhez. Ossza el az összeget kettővel, hogy megkapja az átlagos készletösszeget. A készletszámítási képlet példájánál a jelenlegi készletegyenleg 30.000 egység, az előző készletegyenleg pedig 20.000. A teljes készlet 30.000 plusz 20.000, vagy 50.000. Miután 50 000-et elosztott kettővel, az átlagos készleten lévő készlet 25 000 egység a számviteli eszközök szerint.

Megfelelő éves értékesítés

Az eladások és az átlagos készlet összehasonlítása megmutatja az értékesített egységek átlagos számát az eladási árbevétel megszerzéséhez. Számolja ki egy adott időszak átlagos készletét úgy, hogy összeadja az egyes hónapok végső készletét, és elosztja ezt a hónapok számával. Például a negyedéves árbevétele 30 000 USD. A havi készlete 4000, 7000 és 10 000, összesen 21 000 egység. Az egységek átlagos száma 21 000 osztva három hónappal, vagyis 7000 egység. Három hónapon keresztül havonta átlagosan 7000 darabot adott el, így 30 000 dolláros árbevételt ért el.