Mi a különbség a pénzügyi jelentés és a költségvetési jelentés között?

A vállalkozások tulajdonosai és alkalmazottai gyakran felváltva használják a „pénzügyi jelentés” és a „költségvetési jelentés” kifejezéseket. Bár mindkét típusú jelentés információt nyújt a vállalat pénzügyeiről, mindkét jelentés célja és tartalma drasztikusan eltér. A cégben dolgozó könyvelőknek és pénzügyi tervezőknek ismerniük kell a különbséget, mivel ezek a személyek felelősek azért, hogy elkészítsék ezeket a jelentéseket a megfelelő olvasók számára.

Költségvetési jelentés

A költségvetési jelentések olyan dokumentumok, amelyek egyetlen vállalat különböző költségvetéseit mutatják be adott időpontban. A költségvetés például a műveletek, a termelés, az értékesítés és a marketing. A költségvetési jelentés célja annak meghatározása, hogy az egyes területek mennyit adnak pénzeszközökbe, és hogy az osztályok mennyire használják fel adott pénzeszközeiket a vállalkozás céljainak elérésére. A költségvetési jelentés csak a társaság bejövő és kimenő cash flow-ját és kiadásait mutatja, így a jelentés nem árulja el, hogy a vállalat milyen jól áll - csak azt, hogy hogyan költi a rendelkezésre álló pénzeket.

Pénzügyi jelentés

A pénzügyi jelentés egy mélyreható jelentés és annak elemzése, hogy egy vállalat milyen jól teljesít. Ez a típusú jelentés magában foglalja a költségvetési jelentésben felsorolt ​​összes költségvetést, de tartalmazza az eszközök és források lebontását a társaság nettó vagyonának feltárása érdekében. Ez a nettó adat annak ábrázolása, hogy mennyit ér az üzlet, ami vonzó külső forrásokhoz. Ezenkívül ez a jelentés elemzi azokat a számokat és előrejelzéseket, amelyek szerint a vállalat a következő években a belső pénzügyi tervezés alapján teljesít majd.

Célok és felhasználások

Költségvetési jelentést készítenek annak bemutatására, hogy az adott vállalkozás miként kezeli finanszírozását. Könyvelők készítik el, és a működtetésért és a termelésért felelős vezetők és vezetők ellenőrzik. A cél annak megnézése, hogy a vállalat hogyan költi a rendelkezésre álló forrásokat, és mennyi áll rendelkezésre például az új termékekhez. Éves pénzügyi jelentést írnak azoknak a befektetőknek és részvényeseknek, akik érdekeltek abban, hogy naprakész információkat kapjanak a vállalattól. Egyes befektetők a pénzügyi jelentést elsődleges kutatásként használják a potenciális befektetésekhez.

Pénzügyi tervezés

A pénzügyi és a költségvetési jelentés egyaránt felhasználható belsőleg, hogy szilárd pénzügyi tervet készítsen a szóban forgó vállalkozás számára. A pénzügyi tervezők a nettó vagyon alapján meghatározhatják, hogy a vállalat hogyan kezelje eszközeit és kötelezettségeit. Ezenkívül a költségvetési jelentésből kiderül, hogy hol lehet költségvetést csökkenteni vagy eszköz megvásárlásához, vagy például a források félretételéhez a kötelezettségek kifizetéséhez. Az éves pénzügyi jelentés és a költségvetési jelentés pontos számokat mutat a társaság közvetlen pénzügyi helyzetéről és összértékéről.