Magyarázza el a különbséget a kereslet csökkenése és az igényelt mennyiség csökkenése között

Vegyük fontolóra ezt a rejtvénynek tűnő kérdést: Mi a különbség a kereslet és az igényelt mennyiség között? Úgy hangzanak, mintha ugyanazon kérdés két oldala lenne, de valójában különböznek egymástól - és a közgazdasági elméletek fényt deríthetnek a rejtvényre. A közgazdasági elméletek megmagyarázzák a józan ész módszereit, amelyekkel az emberek reagálnak a piacokra és az árszintekre.

Mi az a keresleti görbe?

Kezdjük a keresleti grafikon alapjaival. A keresleti görbe grafikus kép arról, hogy a fogyasztók hogyan reagálnak a különféle árszintekre. Az árakat a függőleges tengelyen, az igényelt mennyiségeket pedig a vízszintes tengelyen ábrázoljuk. A lejtő lefelé jobbra. Most a józan ész: Ha egy termék ára magas, a fogyasztók kevesebbet akarnak vásárolni. Amikor az ár csökken, hajlamosak lesznek többet vásárolni.

Vegyünk például avokádót. Az avokádó nem alapvető élelmiszer-szükséglet. Salátákhoz használják, és különleges ízt adnak a különféle receptekhez. Az emberek szeretik az avokádó ízét, de ez a gyümölcs kissé luxusnak tekinthető.

Ha a helyi élelmiszerboltban egyenként 0,79 dollárért van avokádó, a fogyasztók ezt vonzó árnak fogják tartani, és valószínűleg többet vesznek fel a ma esti vacsorára. De mi történik, ha az ár 2 dollárra emelkedik egy avokádóért. A fogyasztók negatívan reagálnak, és előfordulhat, hogy még egy avokádót sem vásárolnak meg, kivéve, ha ez egy speciális receptnél elengedhetetlen volt.

Mit igényel a mennyiség csökkenése?

A kért mennyiség csökkenése a keresleti görbe mentén történő mozgást jelenti az árváltozásokkal. Vegyük például az avokádó iránti keresletet. Ha az ár magas, 2 dollár, a fogyasztók kevésbé valószínű, hogy vásárolnak, és a kereslet alacsony.

Másrészt, ha az ár kevesebb, mint egy dollár, a vásárló több avokádót vásárolhat. Így a keresett mennyiség az ár csökkenésével nő.

Ez egy mozgás a keresleti görbe mentén. A józan ész érvényesül.

Mi a kereslet csökkenése?

Most, hogy tudjuk, hogy az áremelkedések csökkenthetik a keresett mennyiséget, melyek azok a tényezők, amelyek az árváltozásokon kívül okozhatják a kereslet csökkenését?

A keresleti görbét egy olyan grafikon alkotja, amely figyelembe vesz bizonyos piaci feltételeket. Az ilyen feltételeket meghatározó tényezők a vevők jövedelemszintje, a fogyasztók ízlése, a kapcsolódó áruk ára, valamint a jövőbeni kereslet és kínálat elvárásai.

Vegye figyelembe a fogyasztók jövedelemszintjének hatását. A 2 dolláros avokádó nem tűnhet drágának az éven felüli jövedelemmel rendelkező vásárlók számára, de mi történne az avokádó iránti kereslettel, ha a gazdaság visszaesne, és ennek a fogyasztói csoportnak a jövedelme az alapszintjük teljesítéséhez szükséges szint alá csökkenne évi igények?

Még mindig hajlandók lennének 2 dollárt fizetni egyetlen avokádóért? Nem túl sok. Ennek eredményeként csökken az avokádó iránti általános kereslet. Grafikusan ezt a keresletcsökkenést a keresleti görbe balra tolódása jelentené. Bármely áremelkedés esetén a kért mennyiség kevesebb lenne.

Milyen egyéb tényezők okozhatják a kereslet csökkenését?

A fogyasztók ízlése folyamatosan változik. Bár az avokádó jelenleg élvezheti a saláták hírességét, mi történne, ha a fogyasztók hirtelen rajonganak a sárgadinnyébe? Lehet, hogy a televíziós élelmiszerhálózat híres séfje salátákat hirdet sárgadinnyével, és az emberek beleszeretnek az ötletbe.

A vásárlók megváltoztatták preferenciáikat az avokádóról a sárgadinnyére, különösen, ha ennek az ízletes, narancssárga gyümölcsnek az ára alacsonynak tűnt az avokádó költségéhez képest. Csökkenne az avokádó iránti kereslet, és a keresleti görbe balra tolódna el.

Hogyan magyarázható a démonok változása az igényelt mennyiség változásával szemben? A különbség a teljes kereslet csökkenése és a kért mennyiség csökkenése között egyszerűen ez: A keresleti mennyiség csökkenése közvetlenül összefügg az árváltozással. Az általános kereslet csökkenése a fogyasztói jövedelmek, ízlés és preferenciák változásának eredménye.