Mi az ISO 9002 nemzetközi tanúsítvány?

Az ISO 9002 a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által közzétett szabványnak megfelelő vállalati szintű tanúsításra utal. Az ISO irányelveket hozott létre a telepítés, a gyártás és a szolgáltatásnyújtás minőségbiztosításához. A tanúsítás néhány változtatáson ment keresztül, végül felváltotta az ISO 9001: 2000, végül az ISO 9001: 2008. Az ISO 9002 tulajdonságai hasonlóak az ISO 9001-hez, bár nem tartalmazzák az új termékfejlesztés feltételeit. Az ISO 9002 tanúsítás nem ágazatspecifikus, hanem azoknak a vállalatoknak szólt, amelyek feldolgozással vagy gyártással foglalkoznak, feltéve, hogy nem szabadalmazással vagy új termékekkel foglalkoztak.

Mi az ISO 9002 minőségirányítási rendszer?

A brit kormány fontos szerepet játszott az ISO 9000 sorozat fejlesztésének támogatásában. Az erőfeszítés azután kezdődött, hogy az ország több katasztrófát élt át a fegyvergyárakban, amelyek lőszerhibák miatt következtek be. Kiemelt fontosságú lett egy független rendszer, amely biztosítja a termékminőséget a minőséggel kapcsolatos hibák korlátozása érdekében. Amikor az ISO szabványokat először vezették be a piacra, a cégek először megtudták, mely kritériumokat alkalmazzák a tanúsítások szerint.

Például az ISO 9001 a tervezői vállalatokra irányult, míg az ISO 9003 a cégeket látta el a tesztelésben és az ellenőrzésben. Az ISO 9002 vonzó volt a termeléssel foglalkozó vállalatok számára.

Az ISO 9002 1987-től az új század fordulójáig 13 éven át irányította a gyártás, a szervizelés és a telepítés minőségbiztosítási gyakorlatát. Kilenc rendszerkövetelménycsoportot tartalmazott az áruk és szolgáltatások előállításával és szállításával kapcsolatos összes funkció minőségének biztosítására. Érdemes megjegyezni, hogy a szabvány alkalmazható lett volna a szolgáltató szektorban, de inkább a feldolgozó és feldolgozó iparra összpontosított.

Az ISO 9002-t legutóbb 1994-ben módosították, és a gyártás, a szervizelés és a telepítés minőségének mércéjévé vált, bár többnyire ugyanazok voltak, mint az ISO 9001. Amikor ISO 9002: 1994 volt, a szerződéses gyártás szempontjából meglehetősen releváns volt. A vállalatok jelenleg az ISO 9001-et alkalmazzák, és kivételt tesznek a szabvány egyes rendelkezései között, amelyek különböző terveket és szolgáltatásokat tartalmaznak, így úgy tűnik, hogy az ISO 9002: 1994 gyakorlatilag elavulttá vált.

Az ISO 9002 elemei szerint legalább 20 záradék részletezi a gyártáshoz és a telepítéshez szükséges minőségbiztosítás különböző szempontjait. Például a 4.14. Szakasz a javító és megelőző intézkedéseket tartalmazza. Megfelelő és időszerű dokumentációt biztosít a megtett javító intézkedésekről. Ennek kielégítése érdekében a vállalatnak létre kell hoznia egy rendszert ezekre a korrekciós intézkedésekre.

Mi az ISO 9000 sorozatú szabványok listájának legfontosabb minőségi díjai?

Az ISO 9000 sorozat számos díjat kapott, amelyek elősegítik a nemzetközi szabványosítás különböző elemeinek népszerűsítését a vállalatok ösztönzésére.

ISO / DIN esszeverseny

Az ISO / DIN esszepályázat a szabványosítással foglalkozó fiatal rajongóknak szól. A fejlődő országokban adják ki, és elismerést nyújt a leendő szakemberek számára, akik a jobb szabványosítás érdekében dolgoznak országukban.

ISO Kiválósági Díj

Ez a díj a műszaki szakértők erőfeszítéseit célozza meg. Nyílt minden olyan személy számára, akit kijelöltek saját szakterületének szakértőjeként vagy projektvezetőként egy munkacsoporton belül, és hozzájárulhatnak a szabványosítási célok eléréséhez.

Lawrence Eicher-díj

Ez a díj elismeri a standard fejlesztés terén meglévő kiválóságot. Elérhető az ISO és IEC technikai csoportok számára.

ISO-díj

Ezt kapják a különböző területek vezetői, a kormánytól az egyetemeken és az üzleti életen át, a minőségbiztosítási fórumok határain kívül, mivel az adott területen az ISO-szabványok használatához való hozzájárulás mértéke hozzájárul.

ISO-díj a felsőoktatásért

Ez a díj többnyire az adminisztrátoroknak szól, és célja a szabványosítás szempontjából sikeres programok használatának ösztönzése.