Hogyan lehet kiszámítani a vállalat értékelését

Függetlenül attól, hogy vállalkozást szeretne vásárolni, vagy eladja az induló vállalkozást, meg kell határoznia annak árát. Számos különböző módon határozhatja meg a vállalat értékelését, beleértve az eszközök értékét, a hasonló vállalkozások értékelését és a tervezett jövőbeni cash flow nagyságát. Még akkor is, ha valakit felbérel a vállalat értékelésére, és eljut a vállalkozás értékeléséhez, fontos megértenie az általa alkalmazott módszereket.

Miért fontos az értékelés?

Ha vásárol vagy elad, elengedhetetlen a vállalkozás értékének kiszámítása, de nem csak ez az oka.

 • Ha finanszírozást keres, hitelezők, befektetési bankárok és kockázatitőke-befektetők tudni akarják, mit ér a vállalat.
 • Ha partneri viszonyban van, és egy partner akarja, akkor ki kell számolnia az adott partner részesedésének értékét a társaságban.
 • Válás esetén szükség lehet a vállalkozás értékelésére, hogy méltányosan ossza fel a házassági vagyont.

A vállalat értékelése vitatható lehet. A partnerségi forgatókönyvben például partnere magasabb értéket akarhat a részesedésében, mint azt gondolja, hogy a részesedése megér. Ezért hasznosak az objektív értékelési módszerek.

Az üzleti élet részvényárfolyam szerinti értékelése

Amikor egy vállalat nyilvános kereskedés alatt áll, viszonylag egyszerű piaci értéket előállítani a részvényárfolyam felhasználásával. Tegyük fel, hogy a cégnek 500 000 nyilvánosan forgalmazott részvénye van, és jelenleg 20 dollárért adják el őket. Ezen az áron a teljes részvény értéke 10 millió dollár.

Ez az ár meghatározásának legegyszerűbb módja, de nem a legjobb. A részvény ára a vállalat észlelt értékén alapul, amely nem feltétlenül tükrözi a tényleges értéket. A részvényárfolyamok szubjektív oldala az egyik oka annak, hogy ingadoznak. A részvényárfolyam kizárólag értékelése céljából kockázatos, mert:

 • A befektetők a részvényárfolyamot egy hamarosan piacra dobott új termék várható sikerére alapozhatják. Amikor a termék bemutatkozik, egyenletes és részvényei zuhanhatnak.
 • A részvényeket felvásárló befektetők valószínűleg nem értékelték komolyan az üzletet.
 • A befektetők számíthatnak a jövőbeni növekedésre, amely nem történik meg.
 • A befektetők feltételezhetik, hogy mivel a vállalat tavaly növekedett, a következő évben is ugyanolyan mértékben fog növekedni. Ez nem mindig történik meg.
 • A részvényárfolyam válasz lehet az ideiglenes tetves hírekre, amelyek nem tükrözik a vállalat mögöttes értékét.
 • Ha a társaság nem kereskedik erősen, akkor a részvényárfolyam nem sokat jelent.

Természetesen, ha a cége nem nyilvános, és a legtöbb kisvállalkozás nem, akkor a vállalat értékének megállapításához más módszert kell alkalmaznia.

Egy vállalat értékelése a Comps által

Az ár megállapításának másik módszere az, ha összehasonlítunk egy vállalatot egy hasonlóval. Ha például üzleti vállalkozását árulja, megkeresheti a földrajzi körzetében található vállalatokat ugyanabban az iparágban, és extrapolálhatja az értékét az övéktől.

A "kompok" megszerzésének egyik módja az, hogy olyan vállalkozásokat keressen, amelyek nemrég adtak el, és megtudják eladási árukat. A másik egy olyan mutató kiválasztása, mint az ár / nyereség arány, ha rendelkezésre állnak az információk.

A comps használatának vannak korlátai, bár:

 • Előfordulhat, hogy nem talál összehasonlítható eladásokat.
 • Ha az eladási adatok nem frissek, akkor nem feltétlenül tükrözik az aktuális piaci értéket.
 • Kevés komp egyezik. Annak kiderítése, hogy a képletet hogyan kell igazítani a fő különbségek tükrében, például egy vállalatnak van elöregedett felszerelése vagy jobban képzett személyzete, nehéz lehet.

Az eszközök értékelése

Az eszközalapú értékelés olyan módszer, amely nem igényel bonyolult matematikát. Összeadja eszközei értékét, vonja le kötelezettségeit, és megkapja vállalkozásának teljes értékét. Kétféle megközelítést használhat:

 • Folyamatos gond. Ez a megközelítés feltételezi, hogy az üzlet folyamatosan működik, és nem fogja eladni a főbb eszközöket.
 • Felszámolás. Ez a megközelítés a vállalkozás értékelését arra alapozza, hogy mit kapna, ha bezárná, eladná az eszközöket és kifizetné az adósságait. Ez alacsony szintű értékelést ad, mert a felszámolási eladások általában nem hozzák meg a piaci árat.

Az eszközalapú értékelés hátránya, hogy a jó üzlet többet ér, mint a berendezések, az ingatlan, a készlet és az egyéb eszközök értéke.

Kedvezményes cash flow értékelés

A diszkontált cash flow (DCF) sokkal hatékonyabb módszer a vállalat értékének megállapítására. Egy vállalat DCF általi értékelése több számgörgetést igényel, mint eszközértékelés. Figyelembe véve azonban, hogy egy vállalkozás mennyi készpénzt termel a jövőben, sokkal jobb képet ad a vállalat valós értékéről.

A vállalkozás értékelésének készpénzre alapozásának oka az, hogy végső soron a készpénz az, amire a tulajdonosok vágynak és amire szükségük van. Ha cége jövedelme mesés, de a pénzforgalma negatív, akkor nem tudja kifizetni a számlákat, a bérbeadót vagy az alkalmazottait.

A DCF kiszámítása

 1. Számolja ki a jövőbeni bevételét. Alapozhatja ezt egy egyszerű növekedési előrejelzésre, vagy figyelembe veheti az olyan tényezőket, mint az ár, a mennyiség, a verseny és az ügyfélköre. A második lehetőség több munkát igényel.
 2. Tervezze meg költségeit és tőkéjét. A bevételekkel kombinálva ez lehetővé teszi a jövőbeni cash-flow meghatározását.
 3. Ábra a cash flow végértékét. Például mekkora lesz a jövőbeli cash flow-k öt év után?
 4. Végül a végérték segítségével állapítsa meg a nettó jelenértéket standard képletek alapján. Ha a társaság cash flow-ja 17,5 millió dollár végeredményt hoz, akkor ez az összeg nem olyan, amire a számlák kifizetéséhez a jelenben rákapcsolódhat. Ön diszkontálja a cash flow-t a jövőbeni pénz értékének az itt és most levezetéséhez. Ez egy dollár értéket ad, amelyet beállíthat a vállalat értékének.

A DCF előnyei

A DCF értékelés számos előnnyel jár, mint a vállalat értékelésének eszköze.

 • Nem igényel kompupokat.
 • A DCF számításba beépítheti a vállalat jövőjével kapcsolatos feltételezéseit és elvárásait.
 • A DCF-et több forgatókönyvvel is használhatja a jövő kialakulásához.
 • Noha sok matematikára van szükség, az Excel használatával egyszerűsítheti ezeket.

A DCF hátrányai

A DCF értékelésének azonban vannak hátrányai.

 • Feltételezéseket használ a jövőbeli növekedésről és a cash flow-ról. Csábító, hogy túlságosan optimistaak legyenek.
 • Feltevéseinek megváltoztatása gyökeresen eltérő jövőbeni cash flow-kat hozhat létre.
 • A DCF ábrázolása összetett megközelítés, így a hibák be tudnak csúszni.
 • Az Excel segítségével egyszerűen elvégezhető a DCF számítás. A pontos DCF-számítás elvégzése azonban ehhez hozzáértést és tapasztalatot igényel.

Az indítás költsége

Egy másik módszer, bár nem széles körben használják, a vállalat értékelése azon alapul, hogy mennyibe kerülne ugyanazt a vállalkozást nulláról indítani. Ha például gyártógyártó céget vásárol, kiszámítja, hogy mennyibe kerül Önnek a berendezés megvásárlása, a szükséges hely bérbeadása, járművek vásárlása és képzett munkaerő felvétele. Ez egy módot kínál egy alapított vállalat értékének mérésére.

Ennek a megközelítésnek az a hátránya, hogy az eszközalapú értékeléshez hasonlóan nem veszi figyelembe a vállalat jövőbeni eredményét vagy cash flow-ját.

Szorozzuk meg a bevételt

A pénzforgalomhoz hasonlóan a bevétel is megadja, hogy mennyi pénzt hoz be az üzlet. A Times bevételi módszer ezt használja a vállalat értékeléséhez. Vegyük az aktuális éves bevételeket, szorozzuk meg egy számmal, például 0,5 vagy 1,3, és megvan a vállalat értéke.

Nem kell kiválasztani a szorzót. Az iparágra jellemzőek: például 2,56 a háztartási termékekre és 1,39 az élelmiszer-feldolgozásra. A Times bevételi módszer alkalmazása egy 360 000 dolláros bevételű társaságra 500 400 dollár értéket eredményez az élelmiszer-feldolgozóiparban, de 921 600 dollárt a háztartási termékekben.

Az üzleti elemzők ahelyett, hogy önmagukban alkalmaznák a bevételszerzés módszerét, használhatják a vállalat értékének felső határának meghatározására.

Többlet és adósság

Miután levezette a vállalat értékbecslését, lehet, hogy ügyelnie kell rá. A legtöbb módszer nem aggódik a készpénz vagy a vállalat teljes adóssága miatt. A végső ár meghatározása előtt ezt figyelembe kell vennie.

Tegyük fel például, hogy el akarja adni vállalkozását, és a diszkontált cash flow módszer 560 000 USD nettó értéket ad neki. Önnek azonban 200 000 dollár hitele van. Ha az adósságok a vállalattal érkeznek, akkor a vevő nem biztos, hogy hajlandó fizetni 360 000 dollárnál többet.

Ha több készpénz áll rendelkezésére, mint amennyi az azonnali kiadásokhoz szükséges, érdemes növelnie vállalkozása árát, hogy tükrözze a készpénztöbbletet. Alternatív megoldásként kidolgozhat egy módot arra, hogy távozzon a többlettel, és hagyja, hogy a vevő megtartson minden mást.

Hozzon be egy profit

Amikor eljön az ideje, hogy értékelje a céget, akkor jobban járhat, ha nem repül egyedül. Még ha jól áll is a pénzügyekkel és a táblázatokkal, az értékelés speciális készség. A professzionális értékbecslő ismeri a megfelelő multiplikátorokat, a legújabb komp-kat, a piac dinamikáját és az egyedi üzleti tevékenységre való alkalmazást.

Ugyanilyen fontos, hogy a szakemberek objektívek. Akár kilépési stratégiát nézel, akár álomcéged megvásárlására készülsz, a játékban lévő bőr elhomályosíthatja ítélőképességedet. A hidegvérű szakmai felmérés elkerülheti a hibázást.

A reális értékelés felgyorsítja a folyamatot is. Az értékbecslő tudja, hogyan kell árat adni egy vállalatnak az eladásra a jelenlegi piaci környezetben.

Az értékelési módszer kiválasztása

Még egy módszeren belül is, például egy vállalat DCF-értékelésénél, feltételezéseinek megváltoztatása az értékelések széles skáláját hozhatja létre. Több módszerrel az eredmények a térképen vannak. Az eszközalapú értékelés a nettó pénzérték kiszámításától eltérő eredményeket hozhat. A Comps megmutathatja, hogy az Önéhez hasonló vállalkozások több áron adnak el, mint az Excelben összezúzott számok.

Ha elad, akkor olyan módszert szeretne használni, amely a legjobb árat nyújtja Önnek, miközben reális marad. Ha vásárol, akkor a lehető legalacsonyabb árat szeretné elérni anélkül, hogy az eladó nemet mondana. Ezen túl nincs egzakt tudomány, amely megmondaná, melyik alternatíva a helyes, akkor hogyan döntsön?

 • Kérdezd meg magadtól, miért van szükséged értékelésre. Ha mérlegeli a vállalat vásárlásának előnyeit és hátrányait, akkor tudnia kell, hogy a vásárlás nyereséges-e. Ha arra törekszik, hogy bezárja az ajtókat és mindent eladjon, akkor az Ön igényei eltérnek.
 • Vagyonos nehéz társaság vagy? Ha vállalkozása rengeteg értékes ingatlannal rendelkezik, például földterülettel vagy fontos szabadalmakkal, akkor az eszközök könyv szerinti értéke meghaladhatja a diszkontált cash flow vagy a bevételszerzés módszere szerint azt, hogy érdemes.
 • Mi a normája az iparodnak? A sok berendezéssel rendelkező gyártóknak van értelme eszközalapú értékelést végezni. Ha professzionális szolgáltatásokat nyújt, és nem berendezések mellett használja, az eszközök nem relevánsak.

Ha hajlandó ráfordítani az energiát, nincs oka annak, hogy több módszerrel sem próbálhatja ki, hogy megnézze, milyen értéktartomány eredményez. Ez a befektetési bankároknál szokásos: Ellenőrizze az összehasonlítható vállalatokat és a legutóbbi értékesítéseket, majd hajtson végre diszkontált cash flow elemzést. Mindhárom módszer átlagának megnézése a befektetők számára képet ad arról, hogy mennyi pénzt tudnak elhelyezni az Ön vállalkozásában.