Hogyan lehet felismerni a RAM típusát a számítógépen

A dinamikus véletlen hozzáférésű memória vagy a DRAM az, ami a számítógép memóriáját táplálja - és csakúgy, mint az agy memóriája, ez is lehetővé teszi az adatok rövid távú elérését. Míg az agyad memóriája a közelgő találkozókra és a kis bajnoki softball-menetrendekre lehet fordítva, addig a számítógép-felhasználók DRAM-ot készítenek sok menet közbeni feladat végrehajtására, például alkalmazások és webhelyek betöltésére.

A RAM több ezer különböző változatban kapható, amelyeket a funkciók teljes digitális bőségszaru határoz meg. Maga a memóriamodul alakja, a modulon lévő memóriachip típusa, a RAM sebessége és egyéb tényezők egyaránt meghatározhatják, hogy a számítógép jelenleg milyen RAM-ot tölt. Ha frissítés előtt áll, a RAM pontos adatainak ismerete elősegíti a kompatibilitást.

DDR3 vs. DDR4

Az egyik legfontosabb különbség a RAM típusokban a DDR3 és a DDR4 RAM, két hasonló típusú kettős adatsebességű SDRAM, a szinkron dinamikus véletlen hozzáférésű memória rövidítése között van.

A DDR4 alacsonyabb feszültséggel működik, mint a DDR3, de a feszültségkülönbség nem lesz túl jelentős otthoni használatban. Hatással lehet azonban a nagyméretű számítástechnikára, például a szerverek futtatására. Míg a DDR3 sebessége másodpercenként 2133 millió átvitellel gyorsul fel, a DDR4 sebessége 2133 MT / s.

Feladatkezelő

Talán a legegyszerűbb RAM-teszt, amelyet számítógépén elvégezhet, a régi jó Task Manager segítségével. Windows 10 és az operációs rendszer korábbi verzióin csak nyomja meg egyszerre a CTRL, az ALT és a Törlés gombot a Feladatkezelő megnyitásához, majd kattintson a Teljesítmény fülre.

Itt láthatja a rendszermemória bontását. Ez megmondja, hogy a számítógép jelenlegi hány gigabájt RAM-mal rendelkezik. Ezenkívül megjeleníti a RAM sebességét, például 1600 vagy 1233 MT / s, és annak formáját. A legtöbb modern számítógép DIMM (Dual-Inline Memory Module), míg a laptop SODIMM (Small-Outline Dual-Inline Memory Module) RAM-ot használ.

CPU-Z RAM Checker szoftver

A CPUID CPU-Z régóta használt RAM-ellenőrző eszközként szolgált a PC-k számára, és továbbra is ingyenesen letölthető és használható a Windows 10 rendszerhez. Miután letöltötte a szoftvert a CPUID webhelyéről, telepítette és elindította, kattintson a Memória fülre a számítógépének beszerzéséhez. részletes RAM specifikációk.

A CPU-Z nem csak a számítógép RAM típusát (például DDR3 vagy DDR4) sorolja fel, hanem a sebességét, méretét, az operációs csatornák számát, az NB frekvenciát, a DRAM frekvenciát és még a csontokig terjedő statisztikákat is, a A RAM parancssora a sor frissítési ciklusidejéig. Ezenkívül a CPU-Z információkat nyújt a számítógép processzorának nevéről és számáról, kódnevének és gyorsítótárának szintjéről, valamint az egyes memóriamagok belső és frekvenciájának valós idejű méréséről.