Csak olvasható fájlok vagy mappák módosítása

Ha egy fájlt csak olvashatóvá teszünk a Windows rendszerben, akkor Ön vagy munkatársa kevésbé valószínű, hogy véletlenül törli vagy megváltoztatja. Ez hasznos lehet, ha nem akar semmilyen nem kívánt módosítást az ügyfélszerződésekben vagy az üzleti számlákban. Ha el kell mentenie a módosításokat, ideiglenesen kikapcsolhatja az attribútumot, így a védelem korlátozott. A mappa csak olvasható állapotának megváltoztatása kevésbé egyszerű, mert a Windows Intéző az írásvédett jelzővel állapítja meg, hogy a mappa rendszer vagy más speciális mappa, vagy testreszabott-e. Ezért a Windows legújabb verziói nem teszik lehetővé a mappák írásvédett attribútumának megtekintését vagy módosítását a Windows Intézőben.

Csak olvasható fájlok

1

Nyissa meg a Windows Intézőt, és keresse meg a szerkeszteni kívánt fájlt.

2

Kattintson a jobb gombbal a fájl nevére, és válassza a "Tulajdonságok" lehetőséget.

3

Jelölje be az "Általános" fület, és törölje a "Csak olvasható" jelölőnégyzetet az írásvédett attribútum eltávolításához, vagy jelölje be a jelölőnégyzetet annak beállításához. Kattintson a "OK" gombra a módosítások mentéséhez.

Csak olvasható mappák

1

Kattintson a Windows "Start" gombjára, és írja be a "cmd" szót a Keresés mezőbe.

2

A parancsablak megnyitásához nyomja meg az "Enter" gombot.

3

Írja be a következő parancsot az írásvédett attribútum mappából való eltávolításához:

attrib -r meghajtó: \ elérési út \ mappanév

Nyomja meg az "Enter" billentyűt, cserélje ki a "meghajtót", az "elérési utat" és a "mappanevet" a megváltoztatni kívánt mappa teljes elérési útjával. Használja az egyenértékű parancsot, az "-r" helyett "+ r" helyett állítsa a mappát csak olvashatóvá.

4

Írja be az "exit" parancsot, és nyomja meg az "Enter" billentyűt a parancsablak bezárásához.