Példák a földrajzi szegmentálásra

A földrajzi szegmentálás gyakori stratégia, amikor egy adott területen szolgálja ki az ügyfeleket, vagy ha széles célközönsége eltérő preferenciákkal rendelkezik azok tartózkodási helye alapján. Ez magában foglalja a potenciális ügyfelek csoportosítását ország, állam, régió, város vagy akár környék szerint. Ez a marketing megközelítés általános a kisvállalkozások számára, amelyek széles demográfiai ügyfélkört szolgálnak ki egy helyi vagy regionális területen.

Szezonális termékek értékesítése

A szezonális termékeket, például a kabátokat és a téli felszerelést, valamint a fürdőruhákat és a strandruhákat gyakran földrajzi szegmensek szerint forgalmazzák. A téli felszerelést több hónapon keresztül népszerűsítik késő őszig, az Egyesült Államok középnyugati és északi régióiban, ahol a zord időjárás jellemző. A tengerparti öltözéket egész évben célozzák Kaliforniában és Florida nagy részén. Azokon a területeken, ahol téli, tavaszi, őszi és nyári szezon van, a fürdőruhákat általában néhány hónapig népszerűsítik, beleértve a késő tavaszt és a nyári úszási szezont is.

A közösség mérete kulcsfontosságú

A közösség nagysága a földrajzi tagolásban is szerepet játszik. Egy cég forgalmazhatja a fűnyírókat olyan vidéki közösségek számára, ahol a legtöbb lakónak van udvara, de gyepvágóval vagy levélfújóval célozza meg a városlakókat a gyepek vagy járdák ápolásához. A népsűrűség hatással lehet a vidéki ügyfelekkel történő szállításra vonatkozó döntésekre is, amelyek több személyes járművet igényelnek, mint a városi polgárok.

Helyi kiskereskedő a helyi emberek számára

A különféle demográfiai szempontból vonzó termékkategóriákat értékesítő helyi diszkont- vagy áruház-kiskereskedők gyakran a helyi földrajzi szegmentációt használják marketingtevékenységük során. Például a kisvárosi vállalkozások gyakran elárasztják a helyi piacot rádió- és újsághirdetésekkel, amelyek széles körű helyi elérhetőséggel és megfizethető árakkal rendelkeznek. Ha szoláriumot üzemeltet, a közönsége kora és neme szerint változó, de nagyrészt a helyi közösségre koncentrálódik.

Földrajz és ételpreferenciák

Bizonyos élelmiszerek nagyon specifikus földrajzi érdekeltséggel bírnak az amerikai grízekben, például a déli és délkeleti régiókban. A tenger gyümölcseit, bár másutt élvezik, a keleti és a nyugati part mentén forgalmazzák nagyobb mértékben, ahol a kínálat egész évben friss. A McDonald's szezonális tengeri ételeket kínál, beleértve a homárt és a rákot is, olyan kiválasztott piacokon, mint Új-Anglia. Ez egy példa a földrajzi fogyasztói preferenciákon és a termékek elérhetőségén alapuló regionális szegmentálásra. A kis láncok hasonló lehetőségeket találhatnak keresleti és kínálati előnyök elérésére a kiválasztott földrajzi piacokon.

Break New Territory

Bizonyos helyzetekben a vállalatok a földrajzi szegmentálást szelektíven használják új helyi területek vagy régiók megcélzásához. A Starbucks gyakran terjeszt szelvényeket a kávéitalokra bizonyos régiókban, amikor több új üzletet nyit. Ebben az esetben a vállalatnak promóciós célja az ügyfelek növekedése egy új piacon, de más célokat, például a megnövekedett piaci részesedést vagy a magasabb nyereséget hangsúlyozhatja a megalapozottabb piacokon.