Hogyan készítsünk cellát Microsoft Excel-en változó dátummal

Amikor Excel-táblázatokat készít a kisvállalkozások számára, az idő- és dátumfüggvények gyakran mind a kényelem, mind a programozás képességét növelik a munkafüzetek számára. Jó hírek vannak a dátumfüggvényekkel. Ezek ugyanazok, mint évek óta, és az alábbi módszerek az Excel verzióival működnek a jelenlegi Office 365-ből PC-re és Mac-re, egészen az Excel 2007-ig.

Tipp

Létrehozhat egy frissítési dátum cellát az Excel Today funkcióval.

Állítsa be az aktuális dátumot az Excelben

Az aktuális dátum felvételének legegyszerűbb módja az Excelben az, ha egyszerűen beírja a dátumot. Például a "2018-07-31" beírása egy cellába automatikusan dátumként jelenik meg. A cella formázható úgy, hogy elfogadja a dátumokat ebben az űrlapban, és kiválaszthatja azt a megjelenítési formátumot, amelyre a dátum átvált, amikor megnyomja az Enter billentyűt. Például a "2018-07-31" automatikusan átformázható "2018. július 31-ig". Ez egyszerűbbé teheti az adatbevitelt, miközben könnyen olvasható adatokat hoz létre.

A dátum automatikus frissítése

A manuálisan beírt dátum azonban rögzített. 2018. július 31. mindig 2018. július 31. lesz, és sok esetben ezt akarja. A napi értékesítési adatok megadásához például statikus dátumra van szükség. Vannak olyan esetek, amikor a táblázatok minden egyes megnyitásakor dátumra van szükség, és néha egyszerűen hasznos, ha az aktuális dátum látható a munkalapon. Az Excel dátumának az aktuális dátummal változó dátumának beszúrásához használhatja a Ma funkciót.

Az Excel ma funkció

Az Excel Today funkció egyszerűen használható, és gyakorlatilag az Excel összes verziójával működik. Manuálisan beírhatja a Today függvényt, vagy kiválaszthatja a szalag Képletek lapján.

A mai funkció manuális megadása

Válassza ki azt a cellát, amelyben meg szeretné jeleníteni az aktuális dátumot. Írja be az "= TODAY ()" szót idézőjelek nélkül, és nyomja meg az Enter billentyűt. Az aktuális dátum most megjelenik a cellában, az alapértelmezett dátumformátumban.

A Képletek lap használata

Válassza ki azt a cellát, amelyben meg szeretné jeleníteni az aktuális dátumot. Kattintson a Képletek fülre, majd a szalagon kattintson a Dátum és idő elemre. Válassza a MA lehetőséget a legördülő menüből. Kattintson a Function Arguments párbeszédpanelen az OK gombra, és az aktuális dátum megjelenik a cellában, az alapértelmezett dátumformátumban.

Az alapértelmezett dátumformátum módosítása

Kattintson a jobb gombbal az aktuális dátummal rendelkező cellára, és válassza a Cella formázása lehetőséget. Válassza ki a dátumhoz használni kívánt dátumformátumot. A táblázat minden egyes megnyitásakor ez a cella automatikusan frissül az aktuális dátumra, az Ön által kiválasztott formátumban.

A Frissítési dátum konvertálása statikusra

Ha például táblázatot hoz létre a készlet figyelemmel kísérésére, akkor ugyanazt a táblázatot használhatja minden alkalommal, amikor készletszámlálást végez, de mindegyik számláláshoz statikus dátumra van szükség, hogy összehasonlíthassa például az augusztus készletét a júliusival.

Az automatikus frissítés dátumának hozzáadása az Excel programban megtakaríthatja az adatbeviteli időt, de az aktuális készlet mentéséhez statikus formátumra kell konvertálnia az automatikus dátumot. Ez egyszerűen úgy valósul meg, hogy az F2 gombbal szerkeszti a cellát, majd az F9 gombbal újraszámolja a cellát. Az Excel megváltoztatja a Today függvényképletet az aktuális dátum számértékére. Az Enter megnyomásakor az aktuális dátum továbbra is megjelenik, de ez a cella már nem frissül. Most rögzített dátummal elmentheti a júliusi készletet.

Tipp

Az Excel NOW függvény ugyanúgy működik, mint a TODAY, de visszaadja az aktuális dátumot és időt is, amikor a táblázat nyitva van. Ez hasznos egy mester táblázat számára, amelyet naponta többször is használhat. Statikus időre és dátumra konvertálva időbélyegzőt készít, amely hasznos, ha meg kell határoznia a legfrissebb verziót.