A laptopok átlagos élettartama

A laptopját úgy tervezték, hogy kompakt elektronikus iroda legyen a kezében. Bárhová magával viheti, és használhatja munkához és játékhoz is. Valójában a laptop annyira forradalmi volt, hogy a vállalkozói szellem egy teljesen új szintjét hozta létre, az úgynevezett „négyórás munkahét” néven, amely teljes egészében a laptop használatával jár. A laptop azonban nem fog örökké tartani. Bár a laptop élettartama laptoponként eltér, az átlagos élettartam három és öt év közötti használat.

Működési élettartam és hasznos élettartam

Amikor a laptop várható élettartamáról beszélünk, valójában kétféle várható élettartam van. Ezek egyike a várható élettartam, a másik a várható élettartam. A várható élettartam, vagyis az élettartam egyszerűen annak mércéje, hogy a laptop mennyi ideig fog megfelelően működni, a hasznos élettartam azt vizsgálja, hogy a laptop mennyi ideig képes fejlett programokat futtatni a piacon, és eleget tesz azok rendszerkövetelményeinek. Technikailag lehet egy laptop, amely 10 év után nagyon jól működik, de ez sok kortárs alkalmazásnál nem túl hasznos. A legtöbb program a megfelelő működés érdekében magas követelményeket támaszt a CPU-val, a RAM-mal és a grafikus kártyával szemben. Egy régebbi laptop egyszerűen nem képes lépést tartani. Ha azonban az Ön igényei nem igényelnek nagy teljesítményű laptopot,akkor nem lehet nehéz, ha egy régi laptopon boldogulsz az ötéves átlag felett.

Mi a tervezett elavulás?

Lehet, hogy a laptop valóban hamarabb elavul, mint kellene. Ennek oka a tervezett elavulás, amelyet a számítógép-ipar, valamint számos más iparág gyártói támogatnak és tartanak fenn. A tervezett elavulás egyszerűen az a tény, hogy az a laptop, amelyet néhány évvel ezelőtt prémium értékben vásárolt nagy teljesítménye miatt, nem fogja futtatni a jövő szoftverét. A szoftvertervezők, különösen azok, akik játékokkal foglalkoznak, általában olyan szoftvereket terveznek, amelyek felhalmozzák a számítógép erőforrásait. Mindig jobb CPU-ra vagy jobb grafikus kártyára lesz szükséged ahhoz, hogy a legfrissebb szoftververziót futtasd, amit csak néhány éve vásároltál. Lehetséges, hogy ezeket mind, beleértve a RAM-ot és a merevlemezt is, frissítheti egy asztali számítógépen. Ugyanakkor nem teheti meg ugyanezt egy laptop esetében. Lényegében új laptopot kell szereznie.Ha laptopját használja ezeknek a nehéz alkalmazásoknak a futtatásához, akkor aLehet, hogy a laptop életciklusa nagyon rövid, és előfordulhat, hogy már két év használat után újat kap.

Elemcserék

A laptop hordozhatóságának fő hozzájárulói a laptop kialakítása és az áramforrás csatlakozása a laptophoz. Ez az áramforrás természetesen az akkumulátor. Bár a laptop valószínűleg nagyon sokáig eltarthat, az akkumulátor viszonylag rövidebb ideig él. Az akkumulátor öregedésével csökken a töltöttségi képessége. A laptop akkumulátorának átlagos használati ideje 18 és 24 hónap, a használat módjától függően. Élettartama végéhez közeledve egyre rövidebb ideig fogja tölteni a töltését.

Hogyan lehet hosszabb ideig tartani a laptopot

A lehető legtöbbet hozhatja ki laptopjából, ha helyesen bánik vele. Kezdetnek a hő nem jó a laptop számára, és egy laptop kialakítása különösen sérülékeny a belső túlmelegedéssel szemben. Kifújhatja a port a szellőzőnyílásokból, konzerv levegővel, hogy elég tiszta legyen ahhoz, hogy a hűvös levegő átfolyhasson. Soha ne helyezze laptopját nagyon puha felületre, és tartsa távol a külső hőforrásoktól. Fontolja meg egy laptop hűtőállvány beszerzését. Ezek szilárd felületen további ventilátorokkal látják el laptopját, hogy javítsák a légkeringést. Azt is meg kell próbálnia, hogy ne ejtse le laptopját, és ne öntsön rá folyadékot.