A számítógép részei és felhasználásuk

A számítógép egy összetett gép. Bár nagy része mikroszkopikus szinten működik, minden bizonnyal vannak felismerhető makroszkopikus komponensei, amelyek hozzájárulnak a felhasználásához. A számítógép felhasználható szinte mindenre, az egyszerű számításoktól kezdve a jelentések elkészítésén át a rakéták űrbe juttatásáig, a rák testszervekben történő terjedésének szimulálásáig.

Mindazonáltal, bármennyire is bonyolult, az átlagos számítógép építőkövei mindenki számára könnyen megérthetők. Ők teszik olyan jól futtathatóvá a számítógépet, mintha egy karmester és egy zenekar lenne ott, amely mesteri teljesítményt nyújtana.

Ne aggódjon, hogy nem szakértő; mint kiderült, nem kell az embernek lenned ahhoz, hogy megértsd a számítógép alapvető részeit és azok küllemét. Itt van egy számítógép-alkatrész-lista, amely részletesen ismerteti az egyes összetevőket:

Az alaplap szerepe

Az alaplapot szeretettel nevezik el, mert vagy a számítógép más részeinek kiindulópontja, vagy ahová minden más alkatrész csatlakozik. Bizonyos értelemben nagyon hasonlít arra, amire hazájaként hivatkozna: az anyaország.

Az alaplap alapvetően egy megfelelő méretű áramköri lap, attól függően, hogy mekkora számítógéppel van dolgunk. Különféle kapcsolatként működik, mert megkönnyíti a számítógép többi alkatrészének kommunikációját. Az alaplapon vannak olyan portok, amelyek a számítógép külsejére néznek, lehetővé téve a különböző alkatrészek csatlakoztatását a számítógéphez és a töltést is.

Az alaplapok többsége a bővítést lehetővé tevő bővítőhelyeket is lehetővé teszi. Hozzáadhat olyan összetevőket, mint a processzorok és a RAM-ok, a videokártyák és így tovább. Az alaplapot kibővítheti további portok hozzáadásával, amelyek lehetővé teszik, hogy még több segédeszközt csatlakoztasson a számítógépéhez. Más szavakkal, Ön irányíthatja, hogy a számítógép milyen képességekkel rendelkezik.

Ezen kívül az alaplap más szerepet játszik, például néhány egyszerű információ tárolása, ha a számítógép ki van kapcsolva, például a rendszeridő. Ezért a számítógép mindig megmondja a helyes időt, még akkor is, ha hosszú idő után bekapcsolja.

A tápegység

Az áramellátás , amint azt már sejtette, a számítógép erőműve. Biztosítja, hogy minden más komponens megkapja a megfelelő működéshez szükséges levet. A tápegység úgy néz ki, mint egyfajta fekete doboz, beépített ventilátorral. Az alaplaphoz van csatlakoztatva, ahol a számítógép többi alkatrészét táplálja.

Egyrészt az áramellátás be van dugva az alaplapba. Másrészt valamilyen áramforráshoz csatlakozik. Ha laptopot használ, akkor az áramforrás egy cserélhető vagy állandó akkumulátor. Ha asztalt használ, akkor ez az áramforrás egy konnektor.

Az áramforrás ventilátorának nagyon fontos szerepe van. Hűti, mivel feladata annak megakadályozása, hogy a számítógép belseje túlmelegedjen. Fontos, hogy a ventilátort tisztán tartsa, hogy a számítógép tápellátása úgy működjön, ahogyan azt rendelték.

A központi feldolgozó egység

Lehet, hogy hallott már arról a közhelyről, hogy a központi processzor a számítógép agya. Nos, csak azért közhely, hogy igaz. A c_entral processzor_ vagy CPU az, ahol minden varázslat megtörténik. A számítógép számára az a motor, ami az autóé.

A CPU főként számtani és logikai feladatokat végez. Egy csomó számítást fog végezni a számítógép funkcióinak hatékony végrehajtása érdekében. A CPU nem mindig működik egyetlen sebességgel. A sebesség a feladat prioritásától és intenzitásától függően változhat. A CPU sok hőt termel, miközben végzi munkáját, és így az a tápegységbe épített ventilátor ebben a pillanatban valóban hasznos lehet.

Minél erősebb egy CPU, annál inkább képes egyre intenzívebb munkára. Azokhoz az alapvető dolgokhoz, amelyeket a mindennapi számítógép végez, például a szövegszerkesztéshez, a táblázatok elkészítéséhez és az internet böngészéséhez, egy átlagos CPU fog megfelelni. Ha azonban nagyfelbontású videókat kell szerkesztenie, bonyolult szoftvereket kell programoznia, vagy CPU-intenzív játékokat kell játszania, akkor szüksége lesz egy erős CPU-ra.

A véletlen hozzáférésű memória

A Random Access Memory vagy a RAM egy ideiglenes memóriaforma. Amikor megnyit egy alkalmazást a számítógépünkön, a számítógép elhelyezi az alkalmazást és annak összes adatait a RAM-ban. Az alkalmazás bezárásakor felszabadul a RAM helye. Éppen ezért a számítógépe olyan lassú lesz, ha túl sok alkalmazás van nyitva; a RAM-ját valószínűleg kapacitáson használják.

Mivel a RAM csak ideiglenes, ezért ingatag jellege van. Abban a percben, amikor kikapcsolja a számítógépet, a RAM-ban tárolt összes memória elvész. Ezért azt tanácsoljuk, hogy az alkalmazások során végzett munkáját folyamatosan mentse, hogy elkerülje az összes elvesztését, ha a számítógép hirtelen kikapcsol.

Minél több RAM van, annál nagyobb számú program futtatható egyszerre.

A merevlemez vagy a szilárdtest meghajtó

Ne feledje, hogy azt mondtuk, hogy a RAM ideiglenes jellege miatt ingatag, ami azt jelenti, hogy a számítógépnek továbbra is állandóbb adattárolási formára van szüksége. Ezért létezik a merevlemez vagy a szilárdtestalapú meghajtó . Hagyományosan a merevlemez egy dob, amelyre több tál van felhalmozva és forog, és a fizikai kar ezután adatokat ír ezekre a tálakra. Ezek a lemezek az adatok tárolásának mechanikája miatt nagyon lassúak, bár a legújabb merevlemezek, a szilárdtestalapú meghajtók sokkal gyorsabbak.

A szilárdtestalapú meghajtóknak ugyanolyan memóriájuk van, mint a telefonon vagy a flash meghajtón, más néven flash memóriának. Többe kerülnek, de gyorsabbak és hatékonyabbak, mint a hagyományos merevlemezek.

A merevlemezen tárolt adatok nem tűnnek el, amikor kikapcsolják a számítógépet. Ott lesz, amikor újra bekapcsolja a számítógépet. Azt javasoljuk azonban, hogy tartsa távol a mágnesektől, mert azok károsíthatják és elveszíthetik az adatait.

A videokártya

A videokártya egy dedikált alkatrész, amely a monitor kijelzőjén kimeneti képeket kezeli. Saját RAM-mal érkeznek, amelyet ennek az egyedüli célnak szenteltek. Ha munkája nagyon vizuális, nagyon nagy felbontású munkával jár, akkor szerezzen be magának egy videokártyát, hogy levegye a terhelést a RAM-ról.

Előfordulhat, hogy a számítógép integrált grafikával rendelkezik, ahol a RAM egy részét grafikus feldolgozásra kölcsönzik. Ez gyakran előfordul laptopokon, mert helyet kell spórolni. Az integrált grafika használata sokkal olcsóbb grafikus kártya használata, de nem elegendő az intenzív grafikai funkciókhoz.

Az optikai meghajtók

Ezek manapság sokkal ritkábbá váltak, sok gép teljesen megszüntette őket. Optikai meghajtót használnak CD-k és DVD-k olvasására, amelyek zenehallgatásra vagy filmnézésre használhatók. Használhatók szoftverek telepítésére, játékokra vagy új információk írására is a lemezre.

Bemeneti / kimeneti eszközök

A számítógép típusától függően rengeteg eszköz csatlakoztatható a számítógépéhez az információk beviteléhez és kimenetéhez. Néhány példa a beviteli eszközökre : egér, billentyűzet és webkamera. A kimeneti eszközökre példák a monitorok, hangszórók és monitorok. Vannak eltávolítható eszközök is, például SD-kártyák és flash meghajtók, amelyekkel adatokat lehet továbbítani a számítógépre és a számítógépre.