A vertikális marketing rendszerek három típusa

Ami a marketinget illeti, a cégtulajdonosok gyakran az ügyfél felé fordított elemekre összpontosítják figyelmüket, mint például a reklámtartalom és a márkaüzenetek. A marketing üzleti szempontból olyan elemeket is tartalmaz, mint például a disztribúció, amelyek figyelmet és költséggazdálkodást igényelnek. A vertikális marketing rendszerek biztosítják a vállalkozások számára az elosztási csatorna költségeinek és logisztikájának kezelését.

Hogyan működik a vertikális marketing rendszer

A vertikális marketing rendszerben az elosztócsatorna különálló darabjai, általában a gyártók, a nagykereskedők és a kiskereskedelmi egységek, egységként működnek együtt, hogy termékeket szállítsanak a végfelhasználóknak. Hagyományos rendszer szerint az elosztócsatorna minden darabja önálló vállalkozásként működik, és megpróbálja növelni saját nyereségét, gyakran a csatorna többi vállalkozásának rovására. A vertikális marketing rendszerek segítenek az ilyen jellegű konfliktusok csökkentésében, mindkét fél számára előnyös módon.

Vállalati vertikális marketing rendszer

A vertikális vállalati marketing rendszer egyszerűsíti a folyamatot azáltal, hogy az értékesítési csatorna minden elemét a gyártástól az üzletekig egyetlen vállalkozás tulajdonába adja. A Firestone például gumiabroncsokat gyárt és tulajdonában vannak azok a szervizközpontok, amelyek abroncsokat adnak el az ügyfeleknek. Az elosztási csatorna tulajdonjoga a lánc bármely pontjáról megtörténhet. Egy jól finanszírozott kiskereskedelem nagykereskedőt és termelési létesítményeket vásárolhat, vagy egy gyártó megvásárolhatja a fő nagykereskedelmi és kiskereskedelmi üzleteket.

Szerződéses vertikális marketing rendszer

A szerződéses vertikális marketing rendszerek keretében az elosztócsatorna darabjai továbbra is önálló entitásként működnek. A vállalkozások szerződéses kapcsolatokat lépnek fel az elosztócsatorna más elemeivel az idő előtt megfogalmazott kötelezettségeikkel és előnyeikkel. Ez a megközelítés lehetővé teszi az összes résztvevő számára a méretgazdaságosság kihasználását, amely versenyképesebb árképzést tesz lehetővé.

A szerződéses vertikális marketing rendszerekben vannak eltérések, például kiskereskedelmi szövetkezetek, amelyek csak nagykereskedővel foglalkoznak. Például, ha 15 független tulajdonban lévő étterem megállapodást köt a termékek nagykereskedésével, a tömeges megrendeléseknek és a szállításnak köszönhetően a teljes költség mindenki számára csökken.

Adminisztrált vertikális marketing rendszer

Az adminisztrált vertikális marketing rendszerek nem alkalmaznak sem hivatalos szerződéses kötelezettséget, sem vállalati tulajdonjogot az elosztási csatornán. Ehelyett az elosztócsatorna egyik tagja elegendő energiával rendelkezik - általában puszta méretű is - ahhoz, hogy hatékonyan ellenőrizhesse az elosztócsatorna többi tagjának tevékenységét. A hatalmas kiskereskedelmi üzletláncok, például a Walmart, gyakran vezetik az adminisztrált vertikális marketing rendszereket. A legtöbb kisebb vállalkozás nem képes megtenni a szükséges befolyást egy ilyen rendszer működtetésére, de szükségesnek találhatja az ilyen rendszer keretében működő nagykereskedővel vagy gyártóval való kapcsolattartást.