Mi a piaci méret meghatározása?

A piac mérete az értékesítés vagy az ügyfelek maximális számát jelenti, amelyet a vállalkozása láthat, és amelyet gyakran egy év alatt mérnek. Hasznos tudni a potenciális piac méretét, mielőtt új termékcsaládot vagy üzletágat indítana, mivel ez segíthet megérteni, hogy érdemes-e befektetnie az idejét és pénzét. Kapcsolódó fogalom a piaci részesedés, amely a vállalkozás teljes piacának azon részét jelenti, amely értékesítésként vagy vevőként működik.

Tipp

A piac mérete az adott iparágban elért értékesítések vagy ügyfelek teljes összegére vonatkozik egy adott időtartam alatt, gyakran egyetlen év alatt.

Piacméret meghatározása

Az üzleti vonal piaci mérete az ügyfelek vagy az értékesítések teljes potenciális száma, általában egy adott évben. Meglévő üzleti típus esetén megnézheti a meglévő értékesítési számokat, hogy megértse a piac méretét. Ha új márkájú sampont vagy autót vezet be, nem valószínű, hogy jelentősen több palack sampont vagy új autót vásárolna az embereknek, így a piac mérete lényegében az iparágban meglévő értékesítési szám. A piaci potenciált gyakran használják ugyanannak a fogalomnak egy másik kifejezésként. Gyakran az iparág durva eladási számai megtalálhatók online vagy ipari kiadványokon keresztül.

Potenciális új piacok

Ha új vagy a versenytársaitól gyökeresen eltérő termékstílust vezet be, akkor többet kell gondolkodnia a potenciális új piacon, és a várható kereslet alapján meg kell becsülnie az új piac méretét. Például, ha sikerül eladnia egy új autót mindössze 5000 dollárért, akkor valószínűleg drámai módon növelné az új autók értékesítését, így potenciális piaci mérete nagyobb lehet, mint a jelenlegi iparági méret.

Azt is el kell döntenie, hogy termékének vagy szolgáltatásának globális, hazai vagy regionális piacát vizsgálja-e. Ez gyakran azon alapul, hogy hol tervezi eladásra kínálni termékeit vagy szolgáltatásait. Ha helyi reggeliző éttermet indít, és nem tervezi a szülővárosán kívüli tevékenységek bővítését, akkor valószínűleg egy másik piacra tekint, mint aki országos láncot indít.

Amint vállalkozása bővül vagy változik, előfordulhat, hogy másként értékeli a piac méretét.

Piacméret és piaci érték

A piaci értéket, vagyis a piacon elért összes bevétel összegét gyakran különböztetik meg a piac méretétől, ami csak a piacon eladások vagy vásárlók nyers számát mérheti.

Mindkét szám kritikus lehet, mivel nemcsak azt kell tudnia, hogy hány potenciális ügyfelet kell elérnie, hanem azt is, hogy valóban mennyi pénzt tud keresni a vállalkozásában.

Piaci részesedés kiszámítása

Egy vállalkozás vagy termék piaci részesedése az adott vállalkozásnak vagy terméknek a piacon elért értékesítés vagy bevétel százaléka. A piaci részesedés általában változik a kérdéses piac pontos meghatározása alapján.

Például, ha egy kisteherautó piaci részesedését becsüli, el kell döntenie, hogy a kisteherautó-értékesítés arányáról, a fogyasztói teherautók és személygépkocsik értékesítéséről vagy akár egy szélesebb piacról beszél, amely magában foglalhatja motorkerékpárok vagy nagyobb teherautók. A helyzet függvényében gondolkodhat vállalata részesedésén vagy a nyers eladások számának, az ügyfelek vagy a bevételek potenciális részarányán is. A magasabb végtermékeket árusító vállalatnak valószínűleg nagyobb lesz az árbevétele az árbevétel alapján, mint az eladott egységek vagy vevők nyers száma alapján.

Amikor a vállalatok befektetőket vagy banki hiteleket keresnek, gyakran bemutatják a potenciális piacméret és piaci részesedés előrejelzését, valamint érveket adnak arra, hogy miért valószínű, hogy ésszerűen pontosak. Ez tudatja a potenciális támogatókkal, hogy mennyire lehet reálisan számítani a vállalat növekedésére.