Költségvezetés és versenyelőny

Előfordul, hogy egy vállalat javíthatja a nettó nyereségét azzal, hogy más terméket készít, mintsem költségvezetővé válna - a piacon a legalacsonyabb áron értékesíti az elemeket. Még akkor is, ha egy vállalat költségvezetést ér el, lehet, hogy nem tartja sokáig ezt az ólmot. Általában a kisebb cégek megpróbálnak versenyezni a nagyobb cégekkel a differenciálás helyett a költségvezetés terén.

Mi az a költségvezetés?

Bármely vállalat, amely megpróbálja legyőzni a versenytársakat azáltal, hogy alacsonyabb áron kínál termékeket, a költségvezetési stratégiát alkalmazza. Például a Sears egykor költségvezető volt, erőteljes postai rendelési üzletággal, majd az olyan üzletek, mint a Kmart, átvették a vezetést a nagy dobozos modellel, és a Wal-Mart azóta minden idők egyik legsikeresebb költségvezetőjévé vált.

Ahelyett, hogy csak kiválasztott termékeket kínálna alacsony áron az ügyfelek bevonása érdekében, a Wal-Mart hatalmas vásárlóerejével arra kényszeríti a beszállító vállalatokat, hogy hatékonyabbá váljanak és folyamatosan alacsony áron értékesítsék termékeiket.

Milyen előnyökkel jár a költségvezetés?

Alacsonyabb ár felszámítása, de nagyobb mennyiségű áru értékesítése lehetővé teszi a vállalat számára, hogy fenntartsa nyereségét és bővítse piaci részesedését. Néhány fogyasztó csak a legalacsonyabb árat kínáló üzletekben vásárol, ami azt jelenti, hogy az olyan iparágakban, mint az élelmiszerek és a benzin, gyakran háborúznak. Az árháború győztese védelmet élvez a riválisokkal szemben, mert a versenytársak elnyomják profitjukat, és megpróbálják az új legalacsonyabb árat kínálni. A költségvezetési stratégia az új vállalatok piacra lépését is megnehezíti a vékony haszonkulcs miatt.

Melyek a költségvezetés hátrányai?

Az árra összpontosítva a vállalat szem elől tévesztheti az ügyfelek ízlésének és preferenciáinak alakulását. Amint egy vállalat bevezeti az üzleti pénzt megtakarító folyamatot, más vállalatok gyorsan lemásolhatják ezt a technikát és csökkenthetik áraikat. Az új technológia szinte azonnal elavulttá teszi az évekig tartó kutatást és fejlesztést. Például az emberek ritkán fizetnek a távolsági telefonköltségekért, mert a mobiltelefon-technológia miatt a vezetékes vonalak sok fogyasztó számára lényegtelenek.

Melyek az alternatívák?

A költségvezetési stratégia nem minden iparágban működik. Például a luxuscikkeket vásárló fogyasztók nem törődnek annyira az árral, mint azzal, aki élelmiszer-alapanyagot szeretne vásárolni. Ezenkívül néha az a legjobb, ha egy kisvállalkozás egyáltalán nem próbál árversenyen versenyezni a nagyobb versenytársakkal. Például egy fánküzlet nem biztos, hogy rendelkezik a helyszínen a fánk tömeges előállításához szükséges felszereléssel, hasonlóan a nemzeti lánc versenytársaihoz, de a süteményeit kézzel készített termékként reklámozhatja, hogy terméke jobban érzékelhető minőséget kapjon.