Az autokratikus vezetési stílus előnyei és hátrányai

Amikor a csapatvezető stílusát összefoglalhatjuk „az utam vagy az autópályám” kifejezéssel, akkor ezt a vezetőt pontosan autokratának lehet nevezni. Az autokratikus vezetés, más néven autoriter vezetés, a vezetés stílusa, amelyet közvetlen, felülről lefelé irányuló kommunikáció és parancsok jellemeznek.

Bár ez a fajta vezetés eleinte durván hangozhat, nagyon hatékony lehet. Számos autokratikus vezetési erősség és gyengeség létezik - és néha az a jellemző, amely egyik helyzetben erős, a másikban gyengeség.

Autokratikus vezetői példák

Az autokratikus vezetési erősségek és gyengeségek megértése könnyebb lehet, ha pontosan megértjük, hogy a magatartás milyen fajtái alkotják az autokratikus vezetést. Ez az autokratikus vezetési példák áttekintésével érhető el. Egyértelműen fogalmazva: az autokratikus vezető olyan vezető, aki teljes ellenőrzést gyakorol joghatósága felett, és nem kéri és nem fogadja el az alkalmazottak hozzájárulását a döntéseikkel kapcsolatban. Az autokratikus vezetés jellemzői:

  • A vezető és az alárendelt szerepek egyértelmű elkülönítése
  • Koncentráljon a feladatokra és a célokra
  • Világosan meghatározott teljesítményelvárások a csapat minden tagjának
  • A várakozások be nem tartásának következményei
  • Strukturált munkakörnyezet
  • Sajátos folyamatok a munkahelyi feladatok elvégzéséhez
  • A megállapított szabályok és irányelvek szigorú betartása
  • A vezető az egyetlen döntéshozó

A Szent Tamás Egyetem szerint kevés híres autokratikus vezetési példa a következőket tartalmazza:

  • Tom Petty, a Tom Petty and the Heartbreakers alapítója
  • Glenn Frey, a The Eagles társalapítója
  • Lorne Michaels, a Saturday Night Live alkotója
  • John Chambers, a Cisco Systems elnöke
  • Helen Gurley Brown, a Cosmopolitan korábbi főszerkesztője
  • Ridley Scott, kritikusok által elismert filmrendező
  • Vince Lombardi, a Green Bay Packers korábbi edzője

Mint minden más vezetési stílus, az autokratikus vezetésnek is vannak előnyei és hátrányai. Valójában az autokratikus vezetés egyes jellemzői előnyöknek tekinthetők egyes helyzetekben és hátrányok másokban. Például egy „ugató megrendelésnek” tekinthető kommunikációs stílus kritikus lehet a nagy tétű környezetekben, például a mentők körében, de romboló hatású az olyan együttműködési környezetekben, mint az egyetemi tanszékek.

Előny: Tiszta vezetői lánc

Az autokratikus vezetés egyik elsődleges jellemzője a világosan meghatározott parancsnoki lánc. A beosztottaktól elvárják, hogy teljesítsék felügyeleteik utasításait, akik viszont elvárják, hogy eleget tegyenek feletteseik utasításainak . Világos vállalati hierarchia mellett a szervezet minden tagja nemcsak azt tudja, kinek jelentenek, hanem kinek is jelentik a főnökét . Ez kevés teret enged a téves kommunikációnak és az üzenetek eltévedésének a szállítás során.

A világos parancsnoki lánc fontos bizonyos környezetekben, például a katonaságban. Az a katonai vezető, aki nem tud végrehajtási döntéseket hozni, biztonsági kritikákat okozhat a kritikus műveletek során, és az a katonai személyzet, aki nem kap világos, közvetlen utasítást vezetőitől, összezavarodhat, és szükség esetén nem tud cselekedni.

Hátrány: Nyomás a vezetőn

Amikor a vezető az egyetlen ember a szervezetben, aki döntéseket hoz és meghatározza a vállalat stratégiáját, akkor könnyen elborultnak érezheti magát. Ez kiégéshez vezethet. Amikor egy autokratikus vezető kiég és nem tudja teljesíteni kötelességeit, a csapat többi tagja gyakran nincs megfelelően felkészülve arra, hogy lépjen és átvegye a vezetést, mert még soha nem voltak ilyen helyzetben.

Az alkalmazottak számára egy olyan környezet, ahol a döntéshozatal kizárólag a vezető feladata, viszonylag alacsony stresszt jelenthet. A munkavállalónak semmi más miatt nem kell aggódnia a munkaköri feladatok megfelelő ellátásán túl, és sok alkalmazott számára ez sokkal kevésbé mentálisan adóztatja meg, mint egy olyan környezet, ahol várhatóan ötleteket fognak fel és mérlegelnek üzleti stratégiákat.

Előny: Tiszta munkahelyi elvárások

Az autokratikus vezetővel való együttműködés egyik legnagyobb előnye, hogy a munkavállaló mindig tudja, mi várható, és mi fog történni, ha nem teljesít a várt módon. Az autokratikus vezető nem kívánatos vagy passzív agresszív; az autokratikus vezető eleve egyértelművé teszi az elvárásokat és a nem teljesítés következményeit. Az ilyen típusú környezetben nincs „szürke terület” az alkalmazottak teljesítményéhez, ami megnyugtató lehet az alkalmazottak számára.

Az IPL.org szerint az autokratikus vezetés a munkahelyi vezetés másfajta, tranzakciós vezetésként ismert extrém formája . Az ügyleti vezetést a cserével irányított vezető / beosztott viszony jellemzi, és egy autokratikus vezetővel ez a csere teljes megfelelés a vállalatnál folytatott foglalkoztatás elvárásainak.

Hátrány: Kevés vagy egyáltalán nincs rugalmasság

A Startingbusiness.com szerint az autokratikus vezetővel való együttműködés jelentős hátránya a rugalmasság hiánya a munkahelyen. Mivel a vezető véleménye az egyetlen vélemény, amely fontos a stratégiai tervezés és a döntéshozatal szempontjából, az alkalmazottak csalódást érezhetnek, hogy nem tudnak a számukra megfelelő módon dolgozni. Az autokratikus vezetőket gyakran mikromenedzsereknek nevezik .

A rugalmasság hiánya az autokratikus vezetők által vezetett környezetekben elűzheti a kreatív és motivált alkalmazottakat. Ez azt jelentheti, hogy az egyetlen alkalmazott, aki továbbra is együtt dolgozik a vállalattal, motiválatlan, sőt lusta személyiség.

Előny: A tapasztalatlan munkavállalókat jól vezeti

Azokon a munkahelyeken, ahol az alkalmazottak nagyrészt fiatalok és tapasztalatlanok, az autokratikus vezetés lehet a leghatékonyabb megközelítés. A tapasztalatlan alkalmazottaknak általában sok gyakorlati útmutatásra van szükségük a felügyelőktől, hogy megtanulják szerepeiket, megtanulják, hogyan kell hatékonyan ellátni munkájukat, és megtanulják, hogyan kell a szervezeten belül jól működni. Egy olyan felügyelővel való együttműködés, amely minden elvárást világossá tesz és pontosan meghatározza a feladatok végrehajtásának módját, sokkal könnyebbé teheti a munkavállaló számára az új munkakörnyezethez való igazodást.

Ez az egyik autokratikus vezetői erősség és gyengeség, amely nagymértékben függ a munkahelyi környezettől. Míg azok az alkalmazottak, akiknek világos iránymutatásra és vezetőjük visszajelzésére van szükségük, általában autokrata alatt teljesítenek a legjobban, a tapasztaltabb munkavállalók azonban gyakran autonómabb környezetben is jól teljesítenek. A tapasztalt, szakképzett munkavállalók általában jobban járnak olyan környezetben, ahol vezetőjük a részvételüket kéri a döntéshozatalban, vagy akár teljes mértékben rájuk bízza a döntéshozatalt. Az ilyen típusú vezetőket demokratikus vezetőknek, illetve laissez-faire vezetőknek nevezik.

A Szent Tamás Egyetem szerint a demokratikus vezetést a menedzser és csapattagjaik kölcsönös tisztelete határozza meg. A vezető tiszteletben tartja az alkalmazottak belátását és arra kéri őket, hogy segítsenek a legjobb döntés meghozatalában, a csapat pedig tiszteletben tartja a vezető azon képességét, hogy végül a megfelelő hívást kezdeményezhesse, miután figyelembe veszi nézőpontjukat. Ezt szembeállíthatod egy autokratikus vezetővel, aki a döntés meghozatalakor nem kéri csapatától a közreműködést .

Hátrány: A munkavállaló ellenérzését keltheti

Az elismert autokratikus vezetési erősségek és gyengeségek közül talán az egyik legkiemelkedőbb az, hogy ez a vezetési stílus arra késztetheti az alkalmazottakat, hogy nehezteljenek vezetőjükre, sőt szervezetükre is. Az autokratikus munkahelyi környezet általában nem barátságos az innovációval vagy a dobozon kívüli gondolkodással szemben, és ez intellektuális elfojtottá teheti a munkavállalókat. Ez azt is jelentheti, hogy a dolgozók személyes szükségleteit elhanyagolják, ami azt érezheti velük, hogy a felügyeletük nem törődik velük mint egyénekkel.

Előny: A döntéseket gyorsan meghozzák

Az autokratikus vezetés egyik jellemzője, hogy a vezető gyorsan meghozza döntéseit. Ez azért van, mert nem konzultálnak a csapatuk egyetlen tagjával sem, így nem kell más véleményekre várniuk, vagy különböző szempontok alapján kell kidolgozniuk a megfelelő kompromisszumot. Nagy nyomású, nagy tétekkel járó helyzetekben, mint például ingatlanvásárlás és -értékesítés, a nyereséges döntésekhez szükséges ismeretekkel rendelkező autokratikus vezető a vállalat legnagyobb értéke lehet.