Mi a különbség a Microsoft SSRS, SSIS és SSAS között?

A Microsoft kiegészíti relációs adatbázis-motorját, az SQL Server szolgáltatást, számos kiegészítő szolgáltatással, amelyek a vállalati üzleti intelligencia és az információfeldolgozás különböző aspektusait kezelik, mint például az adatok integrálása, jelentéskészítés és elemzés. Míg az SQL Server képes függetlenül működni ezektől a szolgáltatásoktól, hozzáadott értéket képvisel azáltal, hogy növeli az SQL Server szerver kapacitását, mint robusztus információs platform átfogó üzleti intelligencia-megoldások fejlesztéséhez. A szolgáltatások közé tartoznak az SQL Server Integration Services, az SQL Server Reporting Services és az SQL Server Analysis Services. Ezek a szolgáltatások az SQL Server 2008 R2 verziójának alapvető termékei, de jelentősen különböznek a teljes kiszolgálócsomag részeként nyújtott szolgáltatások tekintetében.

SQL Server 2008 R2 szolgáltatások elérhetősége kiadásokban

Az egyik legfontosabb szempont és különbség az, hogy nem minden szolgáltatáshoz tartozik a Microsoft SQL Server 2008 R2 különböző kiadása. Az SQL Server 2008 R2 hat SQL Server kiadása: Datacenter, Enterprise, Standard, Web, Workgroup és Express. Az Integration Services szerepel a Datacenter és az Enterprise kiadásokban. A Reporting Services az SQL Server 2008 R2 összes kiadásában megtalálható. A teljes jelentési szolgáltatások azonban korlátozottak a Standard, a Web Workgroup és az Express kiadásokban. Végül az Analysis Services csak a vállalati és a Datacenter kiadásokban érhető el a fejlett elemzési funkciókkal rendelkező Datacenter, Enterprise és Standard kiadásokban. A Standard kiadás nem tartalmazza az SQL Server PowerPivot for SharePoint szolgáltatást, amely az alapvető elemzési szolgáltatások csomag része.

SQL Server integrációs szolgáltatások

Az SQL Server Integration Services (SSIS) az SQL Server 2008 R2 csomag adatraktározási ága - kiváló kibontási, átalakítási és betöltési (ETL) képességekkel felszerelt. Ez biztosítja a járművet az adatok különböző adatforrásokból a másikba történő áthelyezéséhez, és szükség esetén az adatok megváltoztatásához. Az SSIS platform három összetevője az adatintegrációs folyamat elindításához az Import and Export Wizard, az SSIS Designer és az SSIS API programozás. Az Importálás és exportálás varázsló egyszerűen továbbítja az adatokat a forrásból a célba, de nem tartalmazza az adatátalakítási lehetőségeket. Az SSIS Designer az Business Intelligence Development Studio integrált eleme, amelyet integrációs szolgáltatási csomagok fejlesztésére és karbantartására használnak. Az SSIS API programozási modul lehetővé teszi az SSIS csomagok kódolását tetszőleges számú programozási nyelv használatával.

SQL Server jelentéskészítési szolgáltatások

Az SQL Server Reporting Services (SSRS) egy olyan jelentési mechanizmusok kerete, mint a Jelentéskészítő, a Jelentéstervező, a Jelentéskezelő és a Jelentéskiszolgáló, amelyek egy webes felületen keresztül működnek együtt, lehetővé téve tömör interaktív jelentési megoldások kidolgozását nyomtatott vagy webes formátumban. A Jelentéskészítő és a Jelentéstervező két SSRS-összetevő jelentések készítéséhez. A Report Builder egy egyszerű megoldás az információs munkatárs vagy üzleti felhasználó számára gyors jelentések készítéséhez anélkül, hogy meg kellene értenie az adatok alapvető szerkezetét. A Report Designer egy eszköz a fejlesztők számára, mert bonyolultabbá teszi az egyéni jelentések fejlesztését. Az eszköz használatához meg kell ismerni a Visual Studio Business Intelligence Development Studio héját és az adatok mögöttes struktúráját. A Microsoft szerinta Report Server az SSRS alapvető folyamatmotorja, amely processzorok segítségével kezeli a jelentések feldolgozását és kézbesítését. A Jelentéskezelő egy adminisztrációs eszköz, amely webes felületen keresztül irányítja a jelentési szolgáltatásokat.

SQL Server elemzési szolgáltatások

Az SQL Server Analysis Services vagy SSAS egy többdimenziós elemzési eszköz, amely az online analitikai feldolgozást, az erőteljes adatbányászati ​​képességeket és az üzleti információk mélyebb dimenzióit tartalmazza egy relációs adatbázisban. A többdimenziós elemzés egy olyan OLAP technika, amely nagy mennyiségű adat elemzését teszi lehetővé azáltal, hogy az adatokat tengelyekben és cellákban tárolja a hagyományos relációs kétdimenziós nézet helyett sorokban és oszlopokban. Az SSAS a prediktív analitikai képességeket az információs dolgozók kezébe adja azonnali kapcsolat létrehozásával az adatok háttértárolásához olyan ismert alkalmazásokkal, mint a Microsoft Excel és a SharePoint elemzésre, vizuális bemutatásra és együttműködésre.