Mi a transznacionális üzleti stratégia?

Egyszerűbben fogalmazva: a transznacionális vállalkozások nemzetközi határokon túl folytatják a kereskedelmet. A transznacionális modellt külföldi eszközökbe és műveletekbe fektetik be, így azok hatékonyan kötődnek minden olyan nemzethez, amelyben üzleti tevékenységet folytatnak. Ezek azonban különböznek a nemzetközi, multinacionális és globális üzleti modellektől.

Globális, nemzetközi és multinacionális üzleti modellek

A nemzetközi modell az import és az export piacaira összpontosít, de a vállalat kizárólag saját országában található. A vállalatok a globális kereslet és kínálat alapján rendezik az áruk mozgatását hazájukba és hazájukból. Egy multinacionális vállalat más országokban fektet be, de az adott piacokra jellemző ajánlatok létrehozására összpontosít.

Ilyen például egy gyorsétteremlánc, amely az Egyesült Államokban a hamburgerekre összpontosít. Egy globális vállalat következetes termékeket szállít több országba.

Transznacionális üzlet boncolása

A transznacionális vállalkozások jellemzően kiterjedtek és számos országban vannak. Sok esetben a természeti erőforrásokhoz kötődnek, és összetett szerepet játszanak a kormányok és a kitermelésen alapuló iparágak működésében. A transznacionális modellek olyan fogyóeszközöket is tartalmaznak, mint a Nestle.

Noha a transznacionálisnak központi vállalati irodája van, minden országnak megvan a maga központi helyszíne, ahol konkrét műveletek zajlanak. Ezek az egyénre szabott műveletek a teljes képen belül működnek, így a vállalat minden helyszínen erőteljes, de fürge is, mivel a lábnyom számos helyszínen eloszlik.

Transznacionális üzleti stratégiák

A transznacionális vállalatok jelentős előnyt élveznek a helyi vállalkozásokkal szemben. Nagyok, megfelelő erőforrásokkal rendelkeznek, és hatékonyan és eredményesen léphetnek be a piacra. Az egyik alkalmazott stratégia az adott termékek iránti kereslet felmérése a piacon, és a versenytárs helyi gyártók egyszerűen felülmúlása az idő múlásával létrehozott hatékonyság növelésével.

A termelés, az ellátási lánc előnyei és a marketing dollárok hatékonyabbá teszik a transznacionális vállalatokat, mint a korlátozott működési tőkével rendelkező helyi vállalkozások. Egy hasonló termék alacsonyabb áron történő eladásának képessége gyakran alkalmazott stratégia. A kitermelőipar transznacionális vállalatai képzettek, és fejlett technológiával és folyamatokkal hatékonyabban működhetnek, mint a lokális bányászati ​​és fúrási műveletek. Bizonyos esetekben a transznacionális cégek fejlett módszereikkel bővítik a helyi gazdaságot, de a munkaerő és a helyi erőforrásokat is kihasználhatják a globális piac ellátására.

Tisztességtelen előny

Gyakori az érv a transznacionális vállalatok közötti tisztességtelen előny mellett. Hatékonyak és hihetetlen erővel bírnak. Bár egy központi vállalati iroda ellenőrzi az üzleti karokat, a transznacionális valóban hontalan, és politikai célokból a különböző karokon át tudja váltani a hatalmat.