Hogyan tegyünk dupla pontokat egy levél fölé

Amikor idegen szavakat vagy neveket használ az üzleti levelezésben, gyakran szükség van két pont hozzáadására a magánhangzó fölé, hogy kialakuljon egy karakter. Az umlautokat német szavakban használják a magánhangzó hangjának megváltoztatására, bár sok más nyelv is használja őket. Amikor Windows-alkalmazásba vagy Mac-be gépel, billentyűparancsok segítségével magánhangzók fölé hozhat létre umlautokat. Ha umlautot kell elhelyeznie mássalhangzó felett, használhatja a Microsoft Office alkalmazásokban található Unicode parancsikont. Használhatja a Windows-ban található Karaktertérkép kisalkalmazást is.

Tipp

Sok olyan angol szó, mint a "naiv", tartalmazhatja a két pontot két szomszédos magánhangzó külön kiejtésének jelölésére, bár ebben az esetben diaerézisnek hívják őket.

Utasítások a Windows alkalmazásokhoz

 1. Keresse meg a beilleszteni kívánt magánhangzó Windows Alt kódját. Az umlaált magánhangzók kódjai: ä (0228); Ä (0196); ë (0235); Ë (0203); (0239); Ï (0207); ö (0246); Ö (0214); ü (0252); Ü (0220); ÿ (0225) és Ÿ (0159).

 2. Engedélyezze a numerikus billentyűzet Num Lock szolgáltatását. Ha laptopot használ numerikus billentyűzet nélkül, akkor a "Num Lock" gomb megnyomása általában aktiválja a fő billentyűzeten elhelyezett numerikus billentyűzetet.

 3. Tartsa lenyomva az „Alt” billentyűt, írja be a karakter négyjegyű kódját a numerikus billentyűzet segítségével, majd engedje fel az „Alt” billentyűt.

Utasítások a Mac billentyűzethez

 1. Vigye a kurzort arra a helyre, ahová be akar illeszteni egy magasztos magánhangzót.

 2. Nyomja meg az "O-U" billentyűt a billentyűzeten, majd engedje fel a billentyűket.

 3. Írja be a magánhangzót.

Utasítások az Office alkalmazásokhoz

 1. Nyisson meg egy dokumentumot a Microsoft Office egyik alkalmazásán, például a Word, az Excel, a PowerPoint vagy az Outlook alkalmazásban.

 2. Tartsa lenyomva a "Ctrl" és a "Shift" billentyűket, majd nyomja meg a kettőspont billentyűt. Engedje el a kulcsokat, majd írja be a magánhangzót nagy vagy kisbetűvel.

 3. Az Office Unicode parancsikombinációjával umlautot helyezhet egy nem magánhangzó karakterre. Írja be a karaktert, írja be közvetlenül a karakter után a "0308" számokat, majd nyomja meg a "Ctrl-X" billentyűt.

Karaktertérképre vonatkozó utasítások

 1. Kattintson a "Keresés" gombra a Charms sávon, majd írja be a "karaktertérkép" szót a keresőmezőbe. Válassza ki a "Karaktertérképeket" az eredmények közül.

 2. Keresse meg és kattintson a Karaktertérkép ablakban az umlaated karakterre, kattintson a "Select" gombra, majd a "Copy" gombra.

 3. Térjen vissza az alkalmazásához, és a jobb egérgombbal kattintson a "Beillesztés" elemre, és illessze be a karaktert a dokumentumba.

 4. Figyelem

  A cikkben található információk a Windows 8 és a Microsoft Office 2013 rendszerekre vonatkoznak. Más verziókkal vagy termékekkel kissé vagy jelentősen eltérhetnek.