Hogyan lehet tudni, ha az alaplap rossz

Hacsak nem tervezi a számítógép frissítését, az alaplap kicserélésének kell lennie a legvégső megoldásnak a problémák megoldásához. A számítógép működését szinte minden összetevő az adott alaplap modellhez csatlakozik és kifejezetten kompatibilis azzal. Ráadásul a technológia folyamatosan változik, ezért előfordulhat, hogy nem tudja pontosan ugyanarra a modellre cserélni a táblát. Ha az új alaplapról bármi eltér - a bővítőhelyek mérete, alakja vagy akár helye -, akkor azt tapasztalhatja, hogy nemcsak egy alkatrészt cserél. Ezért elengedhetetlen, hogy az alaplap cseréje előtt megszüntesse az összes többi lehetséges hibát.

Tünetek

Ha nemrégiben cserélte ki az alaplapot, és meghibásodások történtek, vagy ha egy ideje a számítógépe volt, és hirtelen rosszul viselkedik, akkor automatikusan azt feltételezheti, hogy az alaplap rossz. A rossz alaplap diagnosztizálásakor keresendő néhány tünet a rendszerindítás elmulasztása. Lehet, hogy a számítógép elindul, de leáll. A megnövekedett Windows hibák vagy a "kék halál képernyő" a hibás alaplapok tünetei. A számítógép látszólag ok nélkül lefagyhat, vagy a korábban működött csatlakoztatott eszközök hirtelen nem fognak működni.

Az összeomlások és hibák elhárítása

Mielőtt kinyitná számítógépét, és összevissza keveredne a hardverrel, próbálja orvosolni a problémát a puha oldalon, elemezve a rendszer és az alkalmazás beállításait. A következő feladatok feltételezik, hogy sikeresen elindulhat az operációs rendszeren.

Ha úgy tűnik, hogy a rendszere jól működik, majd hirtelen kikapcsol, érintse meg bármelyik gombot, hogy lássa, életre kel-e. Ha mégis megtörténik, akkor a számítógépet beállíthatjuk úgy, hogy egy bizonyos idő után aludjon. Nyissa meg a Vezérlőpultot, és az Energiagazdálkodási lehetőségek alatt ellenőrizze a beállításokat, és módosítsa őket valami kényelmesebbre.

Határozza meg, hogy mikor kezdődtek a rendszerproblémák, például hogy nemrég telepített-e új alkalmazást. Lehet, hogy az alkalmazás nem kompatibilis a számítógép egy vagy több összetevőjével. Távolítsa el az alkalmazást, és ellenőrizze, hogy a probléma továbbra is fennáll-e. Ha mégis megtörténik, akkor a Windows Rendszer-visszaállítással állítson vissza egy pontra közvetlenül az alkalmazás telepítése előtt.

A rosszindulatú programok és a vírusok azt tűnhetik, hogy az alaplap meghibásodik. Végezzen alapos víruskeresést az összes meghajtóról és rendszerfájlról. Ha nemrégiben töltött le médiafájlokat vagy megosztó programokat, végezzen egy rendszer-visszaállítást egy pontra a letöltés előtt.

Ellenőrizze a csatlakozásokat és a perifériákat

Ellenőrizze, hogy a tápkábel meglazult-e, ami gyakran leállhat. A rosszul felszerelt vagy laza perifériás csatlakozók szintén problémát okozhatnak, ezért húzza meg őket.

Külső merevlemez, flash meghajtó vagy indítható CD megakadályozhatja a számítógép megfelelő indítását. Távolítson el minden CD-t vagy DVD-t az optikai meghajtóról, valamint az USB-n keresztül csatlakoztatható hüvelykujj-meghajtókat. Válassza le a külső eszközöket, beleértve a nyomtatókat és szkennereket, és indítsa újra a számítógépet. Ha ez megoldja a problémát, akkor lehet, hogy módosítania kell a rendszerindítási sorrendet a BIOS-beállításokban, hogy a számítógép ne induljon el ezekről az eszközökről. A BIOS visszaállításához olvassa el a számítógép használati útmutatóját vagy a gyártó webhelyét.

Hallgassa meg a sípolásokat

Ha egyáltalán nem tud bootolni, hallgassa meg számítógépét, amikor bekapcsolja. A sípolás mintája megmondja, hogy mi a valószínű probléma. Az alaplap meghibásodását általában egy sípolás, majd három, négy vagy öt követi. Négy sípolás, majd két, három vagy négy sípolás jelzi a soros vagy párhuzamos port problémáit, ami szintén sérült alaplapot jelent.

Ellenőrizze a hardvert

Kényelmesebb lehet, ha technikához viszi a számítógépet, amikor eljön az ideje a hardver ellenőrzésének. Ha ismeri a számítógép belsejét, először földelje le magát a további károk elkerülése érdekében. Ellenőrizze, hogy minden alkatrész szorosan a helyén van-e. Keresse meg az alaplap és alkatrészeinek nyilvánvaló károsodását. Ellenőrizze, hogy az áramkörökben és az ellenállásokban nincs-e buborék vagy égési sérülés. Ha van tartalék kártyája (videokártya, memória, merevlemez-meghajtó), cserélje ki őket egyenként, hogy lássa, van-e különbség.

Figyelmeztetések

Ha nem ismeri a számítógép belsejét, ne próbálja meg saját maga kijavítani. Több kárt okozhat, mint amivel kezdett. Mielőtt megváltoztatná a rendszerbeállításokat, írja le az aktuális beállításokat, hogy visszaadhassa azokat, ha a változtatások nem segítenek. Ellenőrizze a számítógép garanciáját. Számos garancia érvényét veszti, ha a számítógép nyitva van.