Növekedési stratégiák az üzleti életben

A legtöbb kisvállalat tervezi üzleti tevékenységének bővítését, valamint az eladások és a profit növelését. Vannak azonban bizonyos módszerek, amelyeket a vállalatoknak alkalmazniuk kell a növekedési stratégia megvalósításához. Az a módszer, amelyet a társaság üzleti tevékenységének bővítésére használ, nagyrészt pénzügyi helyzetétől, a versenytől, sőt a kormány szabályozásától függ. Néhány általános növekedési stratégia az üzleti életben a piaci behatolás, a piaci terjeszkedés, a termékbővítés, a diverzifikáció és a felvásárlás.

Piaci behatolási stratégia

Az üzleti növekedés egyik stratégiája a piaci penetráció. Egy kisvállalat piaci behatolási stratégiát alkalmaz, amikor úgy dönt, hogy meglévő termékeket forgalmaz ugyanazon a piacon, amelyet már használt. A kisvállalkozások szakértői szerint a meglévő termékek és piacok felhasználásával a növekedés egyetlen módja a piaci részesedés növelése. A piaci részesedés az egység- és dollárértékesítés százalékos aránya, amelyet a vállalat egy adott piacon tart az összes többi versenytárssal szemben.

A piaci részesedés növelésének egyik módja az árak csökkentése. Például azokon a piacokon, ahol a termékek között alig van különbség, az alacsonyabb ár segíthet a vállalatnak abban, hogy növelje piaci részesedését.

Piacbővítés vagy fejlesztés

A piacbővítési növekedési stratégia, amelyet gyakran piacfejlesztésnek hívnak, magában foglalja a jelenlegi termékek értékesítését egy új piacon. Több oka van annak, hogy egy vállalat fontolóra veheti a piac bővítési stratégiáját. Először is, a verseny olyan lehet, hogy a jelenlegi piacon nincs hely a növekedésnek. Ha egy vállalkozás nem talál új piacokat a termékei számára, nem növelheti az értékesítést vagy a nyereséget.

Egy kisvállalkozás piacbővítési stratégiát is alkalmazhat, ha új felhasználási lehetőségeket talál termékének. Például egy kiskereskedelmi üzleteknek értékesítő kis szappanforgalmazó felfedezheti, hogy a gyári dolgozók is használják a termékét.

Termékbővítési stratégia

A kisvállalkozások bővíthetik termékcsaládjukat, vagy új funkciókat adhatnak hozzá az eladások és a nyereség növelése érdekében. Amikor a kisvállalkozások termékbővítési stratégiát alkalmaznak, más néven termékfejlesztést, folytatják az értékesítést a meglévő piacon belül. A termékbővítési növekedési stratégia gyakran jól működik, amikor a technológia változni kezd. Egy kis cég arra is kényszerülhet, hogy új termékeket vegyen fel, mivel a régiek korszerűtlenebbé válnak.

Növekedés a diverzifikáció révén

Az üzleti növekedési stratégiák magukban foglalják a diverzifikációt is, ahol egy kisvállalat új termékeket fog eladni új piacokon. Ez a fajta stratégia nagyon kockázatos lehet. Egy kisvállalatnak alaposan meg kell terveznie a diverzifikációs növekedési stratégia használatakor. A marketingkutatás elengedhetetlen, mert a vállalatnak meg kell határoznia, hogy az új piac fogyasztói esetleg megkedvelik-e az új termékeket.

Egyéb társaságok felvásárlása

Az üzleti növekedési stratégiák tartalmazhatnak felvásárlást is. Az akvizíció során egy vállalat másik társaságot vásárol, hogy kibővítse tevékenységét. Egy kisvállalkozás használhatja ezt a fajta stratégiát termékcsaládjának kibővítésére és új piacokra történő belépésre. A felvásárlás növekedési stratégiája kockázatos lehet, de nem olyan kockázatos, mint a diverzifikációs stratégia.

Ennek egyik oka, hogy a termékek és a piac már kialakult. A vállalatnak pontosan tudnia kell, hogy mit akar elérni a felvásárlási stratégia alkalmazásakor, főleg a megvalósításához szükséges jelentős beruházások miatt.