Miért lenne fekete a számítógép képernyője?

A folyamatosan fekete színű monitor nyilvánvaló jele annak, hogy valami nincs rendben a számítógépével. A kérdés az, hogy a probléma triviális vagy súlyos? Gyakran a tettes egy laza vagy törött kábel - könnyű javítás. Néha azonban rossz monitorra figyel, vagy magát a számítógépet károsítja. Ezeknek a problémáknak a nagy részét maga diagnosztizálhatja, kevés idővel és türelemmel.

Laza vagy sérült kábelek

Mielőtt feltételezné a legrosszabbat, először ellenőrizze a legegyszerűbb javítást.

 • Ellenőrizze, hogy a monitort a számítógéphez csatlakoztató összes kábel szoros-e és biztos-e, valamint hogy nincsenek-e látható sérülésre utaló jelek.
 • Ellenőrizze a monitor csatlakozóját, hogy a működő fali aljzathoz csatlakozik-e.
 • Ellenőrizze a tápellátás csatlakozását magán a monitoron. A legtöbb monitoron van egy kis LED a bekapcsológomb közelében, amely világít, amikor a monitor be van kapcsolva, ezért ellenőrizze, hogy áramot kap-e.
 • Vizsgálja meg, hogy a videokábelek nem szorultak-e össze, mivel a belsejében lévő vezetékek rövidre záródhatnak, észrevehető külső sérülések nélkül.
 • Vizsgálja meg a kábel műanyag kabátját; töretlen legyen, és a belsejében lévő vezetékek ne legyenek kitéve.
 • Cserélje ki mind a video-, mind a tápkábelt, hátha képet kap az újakról.

Rossz monitor vagy videokártya

Kifinomultsága ellenére a számítógép-alkatrészek nem tartanak örökké, és hajlamosak a váratlan kudarcokra. Lehet, hogy a monitor rövidzárlatot szenvedett, vagy egyszerűen meghibásodott egy belső hiba miatt. A számítógép tornyában lévő videokártya működés közben felmelegszik, ami kárt okozhat, ha a hőmérséklet túl magasra emelkedik.

Csatlakoztasson egy másik monitort a számítógépéhez a kép ellenőrzéséhez; ha kapsz egyet, ez azt jelentheti, hogy az előző monitorod hasra emelkedett. Ha az új monitor továbbra sem mutat mást, csak tintás feketeséget, akkor a számítógép videokártyája meghibásodhatott.

Túlmelegedett számítógép-alkatrészek

A számítógép belsejében lévő összes alkatrész működése közben hőt termel, ami a belső hőmérsékletet az alkatrészkárosító szintre emelkedhet, ha a számítógép nincs megfelelően szellőzve. Az összes számítógépbe kicsi műanyag ventilátorok vannak telepítve, amelyek elősegítik a hőség kiszűrését a katasztrófa bekövetkezte előtt, de ha őket vagy a közeli ház szellőzőit por, szösz és háziállat szőr borítja, a torony belsejében lévő forró levegőnek nincs hova mennie. A túlmelegedő rendszer általában olyan figyelmeztető jeleket jelenít meg, mint a gyakori zárolás, véletlenszerű leállítás és a videó elvesztése. Tartsa nyitva és tisztán a torony szellőzőnyílásait, és rendszeresen tisztítsa meg a belsejét, hogy a levegő szabadon áramolhasson és hűvös maradjon.

Teljes rendszerhiba

Hallgassa meg számítógépét, amikor fekete képet lát. Halott néma, vagy úgy hangzik, hogy még mindig megfelelően működik? Ha az egész számítógép leáll, amikor a monitor működik, akkor a rendszer teljes hibáját vizsgálhatja. Ez előfordulhat rossz alkatrészek, vírusok vagy ütköző szoftverek miatt; a pontos probléma szűkítéséhez szükség lehet egy kis próbára és hibára.

 • Távolítsa el a nemrég telepített szoftvert vagy hardvert.
 • Futtasson naprakész víruskeresést.
 • Ellenőrizze a számítógépet, hogy vannak-e túlmelegedési tünetei: eltömődött / poros szellőzőnyílások, a ventilátor nem kapcsol be. A szennyezett területek tisztításához használjon porszívót vagy "számítógépes portalanító" spray-t.
 • Jegyezze fel, milyen programokat futtatott, vagy milyen hangokat adott a számítógép, mielőtt minden elsötétült volna.
 • Kérjen segítséget egy szakszerviztől, ha az ok továbbra is elkerüli Önt, és az áramszünetek folyamatosan történnek.