5 alapvető operatív stratégia

Az operatív stratégiák azokra a módszerekre utalnak, amelyeket a vállalatok a célkitűzéseik elérésére használnak. Az operatív stratégiák kidolgozásával a vállalat megvizsgálhatja és megvalósíthatja az erőforrások, a személyzet és a munkafolyamat felhasználására szolgáló hatékony és eredményes rendszereket. A szolgáltatóorientált vállalatok alapvető működési stratégiákat is alkalmaznak a hosszú és rövid távú vállalati döntések összekapcsolására és egy hatékony vezetői csapat létrehozására.

Vállalati stratégia és keresztfunkcionális interakciók

A vállalati stratégiák magukban foglalják a vállalat összekapcsolt részek rendszerének tekintését. Ahogy a szívizmok az emberi test agyi funkcióitól függenek, a társaság minden részlege a többiektől függ, hogy egészségesek maradjanak és elérjék a kívánt eredményeket. A vállalat által alkalmazott további alapstratégiáknak támogatniuk kell a vállalati stratégiát és keresztfunkcionális interakciókat kell alkalmazniuk.

Ügyfélközpontú stratégiák

Az operatív stratégiáknak tartalmazniuk kell az ügyfélközpontú megközelítéseket, hogy megfeleljenek a célpiac igényeinek és vágyainak. Ehhez a vállalatnak olyan stratégiákat kell kidolgoznia, amelyek értékelik és alkalmazkodnak a változó környezethez, folyamatosan növelik az alapvető kompetenciákat és folyamatosan új erősségeket fejlesztenek ki. A környezetek értékelésénél a vállalatnak figyelemmel kell kísérnie a piaci trendeket, hogy kihasználja az új lehetőségeket és elkerülje a lehetséges fenyegetéseket.

Az alapvető kompetenciák fejlesztése

Az alapvető kompetenciák a vállalat erősségei és erőforrásai. Míg az alapvető kompetenciák iparonként és vállalkozásonként változhatnak, magukban foglalhatják a jól képzett személyzet meglétét, az optimális üzleti helyszínt, valamint a marketing és pénzügyi szakértelmet. Az alapvető kompetenciák azonosításával a vállalat olyan folyamatokat fejleszthet, mint az ügyfél-elégedettség, a termékfejlesztés és az érdekeltekkel való szakmai kapcsolatok kiépítése.

Versenyprioritások fejlesztése

A versenyprioritások kialakítása a vállalati stratégia megalkotásából, a piaci elemzésből, az alapvető folyamatok meghatározásából és az igényelemzés elvégzéséből származik. A versenyképes prioritások megteremtése érdekében a szervezet értékeli a működési költségeket, a termék vagy szolgáltatás minőségét, az áru vagy szolgáltatás kifejlesztéséhez és szállításához szükséges időt, valamint egy áru vagy szolgáltatás rugalmasságát a változatosság, a mennyiség és az egyedi igények szempontjából. A versenyképes prioritásoknak ki kell terjedniük arra, hogy képesek legyenek minőségi terméket vagy szolgáltatást biztosítani méltányos költségekkel, amelyek következetesen megfelelnek az ügyfél igényeinek.

Termék- és szolgáltatásfejlesztés

A termékek és szolgáltatások fejlesztése mögött álló stratégiáknak figyelembe kell venniük a tervezést, az innovációt és a hozzáadott értékeket. Új vevői termékek fejlesztésekor a vállalat dönthet úgy, hogy vezető szerepet tölt be egy új termék vagy szolgáltatás bevezetésében, megvárhatja, amíg az újítások piacra kerülnek, hogy javuljon rajtuk, vagy várjon, hogy a vállalat innovációja sikeres legyen-e, mielőtt továbblépne. A szolgáltatás fejlesztésekor a vállalatoknak fontolóra kell venniük az azonnal megfigyelhető és pszichológiai előnyökkel és támogató szolgáltatásokkal történő csomagolást. Az áru vagy szolgáltatás fejlesztésekor a vállalatnak figyelembe kell vennie vásárlóinak igényeit, azt, hogy miként áll szemben a versennyel, és hogyan viszonyulnak technikai intézkedései az ügyfelek igényeihez.