A ventilátor sebességének növelése a számítógépen

A legtöbb újabb számítógépes alaplap impulzusszélességű modulációs vezérlőkkel van felszerelve, amelyek segítségével szabályozható a belső hűtőventilátorok percenkénti fordulatszáma. Függetlenül attól, hogy valamelyik üzleti számítógépe túlmelegedési problémát tapasztal-e, vagy csak kissé forrón működik, a ventilátor sebességének megnövelése növeli a belső légáramlást, elősegítve a számítógép lehűlését. A ventilátor sebességének beállításához a BIOS menübe kell menni.

1

Indítsa újra a számítógépet, és várja meg, amíg megjelenik az első bekapcsolási önteszt kezdőképernyője. A BIOS-ba történő belépéshez nyomja meg a képernyőn jelzett gombot. A gomb általában "Del", "Esc", "F12" vagy "F10" lesz, de az alaplap gyártója szerint változik.

2

A billentyűzet nyílbillentyűivel görgessen a BIOS menüben a "Monitor", "Status" vagy más hasonló nevű almenühöz (ez gyártónként is kissé eltér). A ventilátor kezelőszerveinek megnyitásához válassza az almenüben a "Ventilátor sebességének beállítása" opciót.

3

Görgessen le az oldal "Ventilátor sebességének szabályozása" részéhez. Ez a szakasz a számítógép-ventilátorok RPM-beállításait tartalmazza. Válassza ki a bekapcsolni kívánt ventilátort, és nyomja meg az "Enter" gombot. Válassza ki a kívánt sebességet a listából (például: "400 RPM" vagy "500 RPM"), majd nyomja meg újra az "Enter" gombot a beállítás mentéséhez. Ne feledje, hogy az alaplap PWM vezérlője nem teszi lehetővé, hogy a ventilátor névleges fordulatszáma felett elfordítsa.

4

Ismételje meg az előző lépést azoknak a rajongóknak, akiknek növelni szeretné a sebességet. Ha elkészült, nyomja meg többször az "Esc" gombot, amíg meg nem jelenik az "Exit" menü. Válassza a "Változtatások mentése és visszaállítása" opciót a ventilátor sebességének változásainak megerősítéséhez; a számítógép most újraindul.